Jak ušetřit - rady pro začátečníky
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Ahojky,
tak 1× měsíčně děláme velký nákup podle seznamu, koupily jsme si z maminou napůl pekárnu na chleba a peču si doma chleba a housky, do obchodu chodím minimálně jen 1× týdně kupuju jen sýr a levnější,ale vyzkoušenou šunku a program na telku (na kterou se moc nedíváme
)
zrušila jsem pevnou linku (stejně mají všichni mobily), připojení k internetu mám přes wifinu za 350,– Kč měs. a bez omezení dat a času ( úspora oproti vytáčenému připojení minimálně 500,– měs. ).
Peru v mýdlovém gelu vlastní výroby (recept je tady na e-miminu na eko domácnosti ) - pere to dobře (používám kokosové mýdlo 14,–Kč, pytlík sody na praní je min. na 2× a za 33,– Kč dělám to do 10 l kýble, je to asi tak na 1,5 měs.
) místo aviváže používám ocet ( kupuju v Bille clever 5l bal.)
Kosmetiku nekupuju, jen krémy mám z vody strašně suchou pleť a nejraději mám stejně měsíčkovou indulonu nebo použiju to co na Mišáka, Mandlový olej z www.hadek.cz ( 1 l jsem kupovala za 356,– teď ho maj levnější 289,80
)
Úsporky kupujeme postupně, vodu v bojleru teď v zimě ohříváme vodou z topení a el. máme vyplou, vyhodili jsme starej mrazák ( kterej šlapal pořád a sežral 250,– kč měs.), nekupujem noviny čteme je na netu.
Na čištění používám pouze jar, ocet a sůl.
Oblečení na Mišáka kupuju hlavně v sekáčku ( jen se divím, mají dovoz anglie moc hezký věci, ale nějak nemaj moc dupačky
) pak taky na www.mimibazar.cz pěkný věci mi přišly z http://www.vltava2000.cz/broucek/ jen mi vydí tarify naší pošty .
Boro prosím tě jak děláš ten domácí ocet ??????
ten přesnej rozpočet príma taky to zkusím ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
AHoj všichni,
musím říct, že toto je pro mě velice zajímavá diskuse.
Já mám problém se šetřením s energiemi:
V koupeně si ještě přitápím, potřebuju pořádně světo, nádobí myju pod tekoucí vodou apod…ALe taky peru v době, kdy máme levnější tarif elektřiny, dobré je v té době i žehlit či péct (což s dítětem mnohdy nejde). Počítač u nás jede skoro pořád, ale manža zařídil v vesnici WIFI připojení na net a díky tomu dáme za měs. 250,–- což se s telecomem nedá srovnat, akorát to má nastarosti a pořád něco zařizuje
Větší spotřebiče (lednička, pračky) máme energ. spotř. A. No a asi to není moc ekologické, ale přiznávám se, že topíme pevnýma palivama, tudíž musíme přikládat a zatápět, navozit uhlí, nachystat dříví, ale ušetříme za zimu několik tisíc. Jo a peru plnou pračku, ne po kouskách.
zbytečně netelefonujeme, domlouváme se hodně přes ICQ, už jsem ho zavedli i rodičům. SMS píšu také z internetu.
Kosmetika: já téměř nepoužívám, sprcháč občas dostanu a dávám malé množství, šampon kvalitní, ale vlasy myju až je potřeba, rozčesávač obyčejný, krém na ruce obyčejný. Malou (má 18 měs.) koupu v čisté vodě, popř. kápnu olejovou koupel, ale zatím jsme spotřebovali asi 1 Linolu a polovinu Bubchenu. Vlásky myjeme 1 x týdně (více ani není doporučováno). šetříme i na plenkách, co jsem zjistila, že jí nevadí obyčejné, kupuju Euroschopper, které jsou v okolí bezkonkurenčně nejlevnější i bez akcí, na noc nebo při problémech třeba s průjmem dávám lepší plenky nakupené v akci.
Vaření:vařím doma (brambory máme vlastní), pokud dělám maso, dávám ho pouze tolik, kolik Zuzka sní. Jídlo pro malou se snažím kupovat kvalitní, ale hodně využívám to co si vypěstuju a vařím jen tolik, kolik sní. I když někam vyrážíme, navařím doma nejčastěji nějakou hustou polévku a dám horké do sklenice od tatarky a to se jakoby zavaří a teplé vydrží i 3 hodiny. Přesnídávky nekupuju, stejně stojí čerstvé ovoce a je určitě zdravější. O víkendu (pro tatínka) vaříme samozřejmě více. Jíme i starší chleba - jako topinky, atarší rohlíky se dají rozpéct nebo udělat jako tousty.
Oblečení: některé dědíme, něco koupím v sekáči a nejvíce kupuju v akcích, kde je mnohdy levnější než v sekáčích. Obcházím různé levné obchůdky a hledím na to ať je to bavlněné (třeba moc hezké body kolem 60,– Kč, trika na sebe do 100,– Kč) Snažím se kupovat jen to, co si dopředu rozmyslím, že potřebujeme a Zuzance o trochu větší ať déle vydrží. My s manžou kupujeme i u Vietnamců - naposledy jsem si pořídila rifle za 130,– a pásek za 10,–- a jsou super
Někdy něco třeba nevydrží tak moc, ale většinou tolik jako koupené v obchodě a přitom je to nové a v dnešní době už ani ne všechno stejné (jak dříve na tržnicích). No a samozřejmě se snažím nakupovat univerzální střihy a barvy, aby se dalo hodně kombinovat.
Vánoční dárky jsme si s rodinou domluvili a také dárky pro Zuzanku nepřeháníme (aspoň si jich více užije když nebude zavalená). Něco jsem vyrobila sama. K dárkům dáváme ještě kalendáře se Zuzankou, které uděláme samy a necháme vytisknout.
Hračky: Zuzanka má některé po nás, jinak když měla narozeniny nebo na vánoce, nadhodím příbudným co dát, ať nemá stejné hračky nebo nějaké blbosti.
A co tu ještě nepadlo je doprava:
když už jedu autem místo autobusu, snažím se ve městě zařícit co nejvíce věcí a vzít cestou zpět i manžu z práce. Když chceme jet někam dál, snažíme se domluvit s někým, ať je plné auto. Když jede manža do školy nebo něco vyřizovat, svezeme se s ním a obejdeme ty levé obchůdky (třeba ve Zlíně)
Květiny doma: snažím se vypěstovat z rývků, které někde dostanu a nekupovat.
Výzdoba doma: taky se dá ušetřit. Pokud si na to nepotrpíte, není třeba nakupovat drahé obrazy apod. Krásnou výzdobu udělají třeba fotky dětí
U nás teda nic moc, teprve se na něco chystám.
Kultura a sport: bohužel na toto moc nezbývá, nechodíme skoro nikam. Než dát 200 za kino a ještě něco za cestu a shánět hlídání, pustíme radši něco doma. Přes léto kolo a volejbal na místním hřišti, kde neplatíme, občas bazén, který ma manžílek 1 x týdně placený firnou.
Vánoční výzdoba: snažím se taky hodně udělat doma, větvičky seženu kolem v dědině, adventní věnce vjou v přírodním stylu, svíčky nazdobím ubrouskama, perníková chaloupka… Na stomek nasuším pomeranče, dám perníky, něco slaměného z min. roku, možná vytvořím nějaký řetěz z pomerančové kůry nebo popkornu…
No dál mě teď nic nenapadá, stejně jsem asi moc neporadila a s psaním to přehnala. Musím říct, že se mi zdá, že nic většího teď nekupujeme a nikam nechodím a nejezdíme, zařízení v bytě nic moc a peníze stejně letí
No připadám si jako socka. Ještě že jsme něco pokoupili než jsem šla na mateřskou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
lalwen,
navod mam tady z diskuze o ekologicke domacnosti:
Jablečný ocet.
Kilogram dobře omytých jablek zbavených stopek a okvětí nastrouháme na hrubém
nerezovém struhadle i se slupkami a jadérky. Vložime je do pětilitrové
sklenice, zalijeme studenou vodou ( asi 5 cm pod okraj) přiklopíme talířkem a
necháme v teple. Dvakrát denně obsah lahve promícháme. Zhruba po 10 dnech,
přestanou jablka kvasit, takže šťávu můžeme přecedit přes hrubši nerezové
síto. Vlijeme ji zpět do vymyté sklenice, přikryjeme a postavime asi na 3
týdny do chladu. Poté by měla mít šťáva žlutohnědou barvu. Přecedíme ji přes čistou gázu, nalijeme do lahví, zazátkujeme a uložíme v chladu.
letos jsem toho vyrobila pres dvacet litru (do sudu), neni tak silny jak kupovany, protoze jsem to delala od oka, asi se vyplati vazit ![]()
daji se tak zpracovat i jabka na konci zimy, ktere uz ve sklepe trosku zvrastely a na strudl uz by to byla hrozna drina
hodne stesti
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Uuuuf, holky, vy me desite… jsem UPLNE DESNE NAROCNA A TO SKORO VE VSEM, na cem tady vy setrite… jelikoz me materska a pak i rodicovska almuzna ceka co nevidet, tak mam uplne trauma z toho, jak to pak s nami bude.
Svitim vsude jako na hrade - mam rada svetlo
, kosmetiku miluju a zboznuju hlavne tu luxusni (hlavne kremy, sprchove gely, sampony, masky atd.) - tj. za jeden vyrobek min. 1000 Kc, sprchuju se tak 15-20 min. - je to pro me uzasna relaxace, no a uz vubec nemluvim o oblekani, restauracich, kadernikovi, kosmeticce, uctech za telefon apod.
To jsem zvedava, jak to zvladnu. No, budu asi muset, ze?
Jsem rada za tuhle diskuzi.
Marka
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Marko
já bych to brala v poho - prostě ted na to asi máš, tak si to dopřej a jestli na to s rodičákem mít nebudeš, tak to holt oželíš - jíst se musí a starej chleba půl měsíce žmoulat nebudete:o))))
Já z toho měla taky hodně strach - jsem taky docela náročná, ale není to až zas taková mizérie:o)
tak pápá
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj holky, tedy čtu to jedním dechem, musím říct, že vás obdivuji.
Asi si z vás vezmu ponaučení, říkám si totiž už strašně dlouho, že nesmím tolik utrácet, ale nejde mi to. Manžel mi nedokáže nic odmítnout, spíš naopak, ale sám neutratí skoro nic.
Přitom ještě před 6 lety jsem byla ve stejné finanční situaci, tedy nedovedu si představit, kolik máte peněz na měsíc?!?
Budu dál číst tuhle diskusi a snad se chytím za nos!
Ahoj Ája
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky,
zaprvé se omlouvám, že jsem se dříve zapomněla podepsat,
zadruhé mě napadlo na čem v poslední době ještě šetříme - jsou to ubrousky na zadek pro malou - spočítali jste si někdy, kolik stojí jeden? A to potřebujeme na pořádně utření asi 3 kusy. Takže já doma když je Zuzka pokakaná jí sundávám dolní oblečení, body zapnu na ramínkách ať ho nezacákáme a osprchuju prdelku
Jak byla menší, umývala jsem ji v umyvadle, to pak není ani nutné sundávat ponožky a papučky. No a navíc jsem si jistá, že je čistější. No a pokud je jen počůraná ani neutírám, dle některých Dr. je to lepší.
AHoj Mája
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj mamky šetřilky,
moc vám děkuji za všechny nápady. Je toho skutečně hodně co dělám špatně. Hlavně u mě to je utrácení za jídlo (pak se divím jak vypadám) a za časopisy… ta knihovna je opravdu mnohem lepší.
I ty vlhčené ubrousky mě už napadly, i z toho důvodu že voda je zaručeně lepší než kdejaká chemie. Holky na ekologické domácnosti (nebo na bavlněných plenkách, teď si nejsem jistá) mají recept na domácí vlhčené ubrousky, tak do toho asi půjdu.
Vůbec mě nenapadlo, že PC tolik žere a co se světla týče, jak kdosi psal, taky musím mít hrozně moc světla a zá:,–(ně nezhasínám… asi se budu muset polepšit.
Jo ještě super rada je nakupovat s plným žaludkem… u mě to platí na 100%, když mám hlad, utratím mnohem víc… a taky nakupvat jen co je na seznamu. U nás je na to ideální poslat s lístečkem muže… ten je u nás mnohem větší šetřílek.
Přeji vám hezký den… a další nápady sem… ať se z nás stanou příkladné hospodyňky ![]()
K.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Vidíš, mně i ty vlhčené doma vyráběné ubrousky připadaly drahé, tak jsem si nastříhala obyčejnou plínku na čtverce asi tak 20×20 a když čistím pokáďoše,tak ji jenom přeperu mýdlem a dám vysušit. Mám takových „plíneček“ asi 15 a po týdnu je dávám vyprat s normálními plínkami. Dřív jsem je měla i na večerní umývání obličejíčku, protože koupáme tak 1× za týden, teď už myjeme pusinu ve stoje u umývadla.
- Citovat
- Upravit
Mako ![]()
diky za „uklidneni“ - my moc s manzou setrit neumime (doposud jsme v podstate ani moc nemuseli), ale vim, ze nejake to uskromeni musi prijit.
Marka
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
My sa tiež snažíme šetriť. Nežijeme síce z minima, dokonca ani neviem, koľko je moja materská, ale chceme si kúpiť chalupu a prerobiť si ju. Svetlo, elektrina a voda, tým šetríme nejako prirodzene. Tak isto nemusíme mať žiadne kino, kaderníka, časopisy, zahraničné dovolenky, zaobídeme sa bez väčšiny kozmetiky čo ľudia bežne kupujú. Mám síce drahý rúž, parfém, púder…, ale vydržia mi snáď 5 rokov pri mojej spotrebe. Ani oblečenia nepotrebujem zďaleka toľko, ako keď som chodila do roboty. Nikdy nešetríme na topánkach, na tie som vy:,–(ená. A to najmä pre deti. Ale zbytočné nekupujeme.
Prestali sme kupovať rôzne somariny v hypermarketoch, mliečne výrobky všetkého druhu, paštiky, konzervy. Kupujeme len sezónne ovocie a zeleninu, nie banány v lete a jahody v zime.
Napr. karfiol zaváram v septembri, keď je takmer zadarmo. Aj si namrazím. Tak isto aj brokolicu, keď je lacná. Koreňovú zeleninu mraziť sa veľmi neoplatí. Veľa si dopestujeme, zavárame a robíme detské výživy, džemy, mrazíme ovocie zo záhradky. Melieme si múku zo špaldy a pečieme všeličo - aj chlieb niekedy. Robíme si domáci jogurt. V kuchyni pri varení šetrím napr. cukrom, dávam ho do koláčov sotva polovicu, tukom, aj vajíčkami, často ich stačí menej. To robím kvôli zdraviu, nie kvôli peniazom.
Začala som s tým postupne, rodina si zvykla. Sme vegetariáni, takže nekupujeme žiadne mäso. Ale nemusíme ani jeho drahé náhrady - seitan, sójové párky, salámy, stačia nám sójové kocky, občas tofu. Najzdravšie jedlá sú väčšinou tie najlacnejšie - strukoviny, zelenina, obilie…
Veľa oblečenia pre deti sme dostali, ale to čo nám chýba, sledujem a kupujem keď sa oplatí, nie na poslednú chvíľu. Skvelo sa nakupuje v burzičkách v materských centrách. Naposledy som doniesla 3 krásne rifle pre dcérku za 150 Sk. Tie čo sú jej dlhé sa vyhrnú, veď je to teraz moderné.
- Citovat
- Upravit
Ahoj holky,
vpodstatě vše tu bylo napsané, jen mě napadá jedna věc, skvěle se dá ušetřit na sprchovém gelu i šampónu tak, že ho naředíte, klidně úplně do vodova, mě na to „přivedli“ naši kluci, když si při koupání vypůjčili můj gel a koupali se s ním, až se poměrně dost naředil
, a myje to úplně stejně, jak hustý.
A šampón jsem si zase byla nucená naředit sama, protože jsem bohužel neměla na něj peníze
, resp. byly potřebnější jinde.
Tak šetření zdar! ![]()
Smokie
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jeste k tem samponum. Mamka kupovala nejake v kadernickem obchode. Staly jen 80 Kc a byli to litrovky. Kdyz se jeste naredily, vydrzely strasne dlouho a vlasy jsme po nich meli perfektni.
Terik
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
draha anonymni,
pokud mas zajem, tofu i seitan si delame sami, navic coby vegetariani/vegani peceme kolace bez vajec (vyborne, zatim to nikdo z nezasvecenych nepoznal ![]()
rada poslu, ozvi se sz ci pres bora at viennamusicsupport.at
a jinak nove pereme v indickem orisku, prijde mi zatim nejlevnejsi z ekologickych prostredku (ono se musi propocitat, co stoji jedno prani s nejlevnejsim humusem z makra a jedno prani ekologicke, dokonce i moje mama uz to pochopila a nezanasi pracku chemii ;-.)
pokud jste schopne „setrit“ na kosmetice, vyplati se ekologicka/priridni .-)
nam usporam pomohlo i to, ze nemame auto
v rakousich to neni zadna slava cestovat busem, navic si lidi tukaji na celo, ale u nas to bylo ekologicky zpusobene a je to presto realne ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
To som ja tá anonymná vegetariánka. Zabudla som uviesť meno.
Milá Bora! Veľmi rada by som vedela ako robíte to tofu. Seitan sme tuším raz robili, ale zdalo sa mi, že je to príliš pracné. Budem rada, ak mi napíšeš svoje skúsenosti.
Ešte som si spomenula k tomu šetreniu:
Auto máme prerobené na plyn, na tom ušetríme veľmi veľa. Nakupujeme tiež zlacnené knihy, najmä o domove a záhrade, o prírode. Tlačíme si vlastné fotky, pravdaže sme museli kúpiť dobrú tlačiareň. Strihám vlasy celej rodine, vrátane seba. Keď som to urobila prvýkrát, nikto si nevšimol, žeby to nebolo od kaderníčky, tak prečo nie?
Odkedy sme zistili, že v manželovej kozmetike (Nivea pre senzitívnu pleť) sa nachádzajú nežiadúce chemikálie - parabény, triclosan.
.., tak ju vyhodil a holí sa s ekomydlom, po holení si dáva na tvár detský puder. Tak isto aj ja po holení nôh, je to najlepšie čo môže byť, žiadne zapálené miesta ani podráždená koža. A je to oveľa lacnejšie ako tie prípravky po holení.
Všetko okrem manželových košieľ žehlím len z jednej strany. Ak sa to zloží ešte teplé, krásne sa to vystrie. Návliečky máme krepové, plachty froté na gumu, nič z toho nežehlím. Väčšinu vecí, čo údajne majú ísť do čistiarne (vetrovky, obleky), periem sama v pračke. Ale chce to trochu orientácie v materiáloch, všetko sa naozaj nedá.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit