Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Zdravím,
chci se zeptat, jelikož jsme právě opravili starší domeček, tak chceme i něco uspořit. Nabízí se nám nyní možnost fotovoltaiky, nebo teplovodních termických panelů. Cenu jsme zjišťovali s tím, že stejný výkon vychází zhruba podobně, akorát u fotovoltaiky není v ceně bojler. Také jsme zvažovali tepelné čerpadlo, ale to nám známí do starého domu rozmluvili. Má někdo nějaké zkušenosti s těmito druhy panelů? ![]()
@HelaJ píše: jelikož jsme právě opravili starší domeček, tak chceme i něco uspořit.
Fotovoltaika i termické panely nic neuspoří. Pouze vám to vytáhne peníze z kapsy, ale návratnosti této investice se nedočkáte.
@Tala20 píše:
Fotovoltaika i termické panely nic neuspoří. Pouze vám to vytáhne peníze z kapsy, ale návratnosti této investice se nedočkáte.
Jezisi, ty uz jsi krome prava odbornik i na energetiku? ![]()
@Tala20 píše:
Nepiš nesmysly. Tohle platilo možná před 15 lety při šíleně nízkých cenách energií a šíleně vysokých cenách těchto technologií. Teďka se cokoliv vrací v řádu jednotek let.
@HelaJ píše:
Zdravím,
chci se zeptat, jelikož jsme právě opravili starší domeček, tak chceme i něco uspořit. Nabízí se nám nyní možnost fotovoltaiky, nebo teplovodních termických panelů. Cenu jsme zjišťovali s tím, že stejný výkon vychází zhruba podobně, akorát u fotovoltaiky není v ceně bojler. Také jsme zvažovali tepelné čerpadlo, ale to nám známí do starého domu rozmluvili. Má někdo nějaké zkušenosti s těmito druhy panelů?
No takto. Vždycky bych šel do FVE, jelikož tam můžete elektřinu využít na všechno možný. U druhé možnosti můžete pouze ohřívat vodu. Navíc tam sežere mraky elektřiny čerpadlo.
TČ pouze do systému s podlahovým vytápěním.
@cecetka píše:
A v zime tim chcete vodu nahrivat jak?
Fototermicke panely zvládají ohřev vody obstojně i v zimě
Za mě je termika složitější než FVE. U termiky je čerpadlo, nemrznoucí kapalina, musí se to spočítat, aby se to v létě neuvařilo,… U FVE tohle odpadá, tam jsou jen panely, rozvaděč a spirála. Když je nahřáto, tak se nic neodebírá a nic se neděje. Na druhou stranu, termika má vyšší účinnost než FVE. Pro mě to vyhrává FVE už jen proto, že si to dokážu celé zrealizovat sám.
Já byla vždy proti. Po zdražení si říkám jak jsem byla hloupá. Perfektně teď zvládá ohrivat vodu. Máme v programu nastaveno, že bojler sepne když svítí a vyrábí to. Bojler se vypne 1,5 hodiny před západem slunce. Uvidíme v zimě třeba prosinec a leden. Z měsíčních záloh 6000,– na barak platíme teď cca 500,—1000,–. Prostě co reálně spotrebujeme ze sítě. Je to i díky tomu, že jsou na nás napojeni dělníci co tu dělají silnici ( mají svoje hodiny a spotřebu zaplatí). Chce se to pak jen naučit využívat toho všeho co nejvíc. Bylo fajn mít zaplé pračku, sušičku, indukci, troubu a manžel ještě míchačku na zahradě. Jen to chce nechat pořádně spočítat a nepustit k tomu kdejakého blbce. My dali něco málo přes 450 000,– a vrací nam 234 000,–
@Tala20 jste vzali kde? Takže když denně mám zaplé tyto přístroje - pračka, susicka, indukce, lednice, mrazák. A ze sítě nic neberou páč to v pohodě stíhají baterky co se nabyli přes den. Takže odběr ze sítě je 0. Nic neusporim?? No já minimálně 5000,– měsíčně
@ffugaska Odber ze site nula neni nikdy, ne? I kdyz je minimalni, to jo.
Mit venku vic prostoru, udelam si letni koupelnu, za zivym plotem ci zastenou, klasika tmavy barel na vodu, sprcha, vana…
Levne, snadne, nenarocne, prijemne.
V létě stačí hrnec na sluníčko - voda se v něm ohreje za chvilku.
@Takco píše:
V létě stačí hrnec na sluníčko - voda se v něm ohreje za chvilku.
Takové eko. Žádné huntování přírody výrobou panelů, baterií a jejich následnou likvidací.