Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj mamči. Prosím o radu.
Je nám 6 měsíců a měli jsme asi 5 dnů klasickou rýmu. Z nosu se odsávalo velké množství. Teď má rýmu pořád, ale už nic nejde odsát. Má to tam pěkně zatuhlí. Jak jste tu rýmu uvolňovali? Předem díky za rady.
Použij nějaký fyziologický roztok, seženeš v lékárně. Většinou jde o mořskou nebo minerální vodu se slabým roztokem soli. Používá se to i jako prevence. Je to ve formě „vody“, kterou kapeš do nosu (Libenar, Otrivin) a nebo ve formě spreje (Otrivin, Sterimar, Physiomer, Humex, Vincentka…). Neboj, je to přímo určené k čištění nosu i malých miminek, takže pro šestiměsíční miminko v pohodě. Ale nebude se mu to líbit.
Takže vysaješ nos, sstříkneš do jedné dírky, odsaješ, pak to samé s druhou dírkou a v případě nutnosti zopakuješ. Někdy se to uvolní až napotřetí, ale vytrvej, za tu úlevu to stojí.
Jo a ještě jsem zapomněla, pokud nemáš, tak nejlepší je odsávačka na vysavač.
jo, přesně, taky to používáme, a dobrý na tom je, že to můžeš dělat často a vůbec to nevadí, spíš naopak, je to pro sliznici nosu dobrý ![]()
na vysavač mam, ale nic z ní nevytáhnu. Na humex jsem zapoměla. Mam ho vlastně doma.
Přesně tak, pokud by se nos nezvlhčoval, tak by se vysušovala nosní sliznice a bylo by to jen horší, ale díky tomu zvlhčení je to v pohodě.
Bertíku měla jsem stejný problém s naším Ondrášek v noci se mi pak hrozně budil a prostě nešlo už nic odsát pořád to v něm bylo,tak jsem na radu dr.koupili Libenar a je to mnohem lepší už v sobě nemá ty hrozný hleníky tak ho třeba zkus je to přímo dělaný pro malý prcky ![]()
ahoj ,já už rýmu řeším týden,malej jí má ošklivou,koupila jsem mu stérimar,používám ho 3 dny a potom mu budu kapat nasivin pro mimča.stérimar nudlíky vyplaví ven a malý má nosík krásný,ještě před mu odsaju ,co se dá.. ![]()
Můj malej měl ve čtvrtém týdnu také rýmu, dávala jsem mu do nosu Vincentku, nad postýlku mokrý ručník a vypla jsem topení. To vše na doporučení od doktorky. A opravdu to moc pomohlo. Hlavně ten ručník. Měl tam vlhko, tak se mu líp dýchalo.
orechanda píše:
Můj malej měl ve čtvrtém týdnu také rýmu, dávala jsem mu do nosu Vincentku, nad postýlku mokrý ručník a vypla jsem topení. To vše na doporučení od doktorky. A opravdu to moc pomohlo. Hlavně ten ručník. Měl tam vlhko, tak se mu líp dýchalo.
orechando u nás to bylo také tak s tím ručníkem jenže pak se mi v pokojíčku u kluků začala tvořit plíseň,oni měli tu rýmečku silnou v zime když byla ta kosa no a voda se sráží že no ty plísně to není pro mimi taky vůůůbec dobrý takže je to boj ale teď jaro léto je ten ručník fajn nápad jenže se zase netopí
![]()
Amabilis77 píše:
Použij nějaký fyziologický roztok, seženeš v lékárně. Většinou jde o mořskou nebo minerální vodu se slabým roztokem soli. Používá se to i jako prevence. Je to ve formě „vody“, kterou kapeš do nosu (Libenar, Otrivin) a nebo ve formě spreje (Otrivin, Sterimar, Physiomer, Humex, Vincentka…). Neboj, je to přímo určené k čištění nosu i malých miminek, takže pro šestiměsíční miminko v pohodě. Ale nebude se mu to líbit.
Takže vysaješ nos, sstříkneš do jedné dírky, odsaješ, pak to samé s druhou dírkou a v případě nutnosti zopakuješ. Někdy se to uvolní až napotřetí, ale vytrvej, za tu úlevu to stojí.
Jo a ještě jsem zapomněla, pokud nemáš, tak nejlepší je odsávačka na vysavač.
takže jestli to dobře chápu tak nejprve odsaješ obě dírky, pak po jedné kápneš a znovu odsaješ. Je to tak?
já jsem většinou kapala chvilku před odsátím, někdy to ale i tak nejde ven, je to taková ta zadní rýma, chrčí to v ní ale nejde to ven ![]()
odsaju, kápnu a hned nevysávám, aby to mohlo působit. Třeba až za půl hodinky. Ale už to vypadá, že máme klid. Ale je to boj s malými dětmi. Teď si nenechá ani sáhnout na nos.