Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
My máme nějakých 200m jen v přízemí a neměnila bych. Ale máme dům hodně dlouhý, protože máme celkem úzký pozemek.
Já bych do patra nešla, nepřijde mi to praktické vůbec v ničem. Tchán postavil barák za mě ideál pro rodinu se dvěma dětmi - nevím přesnou podlahovou plochu, ale pokoje: tři ložnice kolem 20m2, obývák s kuchyní cca 40m2 plus samostatná toaleta, prostorná koupelna s toaletou, technická místnost a garáž.
Tak my máme 100 m dole a 100 m nahoře a za mě značka ideál. Dole kuchyň, obývák, ložnice, koupelna a chodba, nahoře 3 dětské pokoje a koupelna. Jak jsou děti už starší, tak se odklidí nahoru a mají klid ony i my
. Když byli menší, tak jsme měli ložnici s nimi nahoře, ať tam nejsou sami a místo spodní ložnice oni měly herničku. Přes den jsme byli všichni dole a spát jsme chodili nahoru
My budeme stavět bungalov, jak nám řekla projektantka - že ho máme větší, mi nepříjde, m2 teď nevím. Do patra bych nešla ani za zlaté prase, furt nahoru a dolů a když se na stáří člověk přesune dolů, tak nahoře bude stejnak uklízet kdo? Budeme mít: 2× dětský pokoj, ložnice se šatničkou a koupelnou, technickou místnost, obývák/jídelna/kuchyň dohromady + malý špajz, samostatné WC, koupelna a zádvěří, což bude samostatná místnost.
Příspěvek upraven 11.03.24 v 14:02
Naši mají dvoupatrový barák 90+90m a uklízet bych to nechtěla
![]()
@kve-tinka píše: Více
No já jsem právě zastánce patrových domů, schody mi nevadí a mám ráda opravdu oddělení soukromé části a “veřejné” hlučné 😊 nevidim moc rozdíl v tom, jestli mi zbyde prázdná půlka přízemí nebo celé patro😁 prostě půlka zbyde a je jedno, kolik m nad zemí😁
Máme cca 220 m2 - přízemí + patro pro čtyřčlennou rodinu a je to straaašně moc. Jako jsem tu spokojená, žije se nám tu dobře a měnit neplánujeme, ale úklid je peklo
plus k tomu zahrada…takže člověk na jednom konci skončí a může jet od začátku
![]()
No z vlastní zkušenosti, pokud plánujete více dětí, uzpůsobila bych počet pokojíčků počtu dětí - klidně menší, ale ať mají možnost každý svého. Vidím to jak u nás tak u kamarádek, že ty starší děti už pak potřebují soukromí.
Příspěvek upraven 11.03.24 v 14:08
Já nechápu, co pořád všichni mají s tím, že na stáří se musí chodit do patra. My máme s manželem rodiče, co mají kolem 75 a nikomu z nich to lítání do patra nevadí.
Až na tom budu tak, že nevyjdu do patra, tak budu asi v nějakém pečovatelském domě. Co mají říkat lidi, co bydlí ve 4 patře někde v bytovce bez výtahu. Tady se dělá tragédie s tím, že má někdo vyjít do ložnice do patra
. Doufám, že do smrti budu v takové kondici, abych do toho patra vyšla, stejně jak obě moje prababi.
A ano, tcháni se na stáří přestěhovali do přízemí a v patře bivakují děti, když přijedou s vnoučaty na víkend nebo na prázdniny. Všichni mají soukromí a nikdo nikomu nezavazí.
Pokud bych chtěla dům maximálně 4 kk, tak jednopodlažní, pokud větší rodinu a víc místností, tak patro.
@bigl Nikdo tu důchodce nezmiňoval
Nicméně rozdíl mezi 4. patrem bez výtahu a patrovým barákem je snad jasný - do bytovky lezeš 1-2× za den, někdy ani to ne. Kdežto do patra několikrát denně, nedej bože, že chceš nějak víc uklízet ![]()
@Anonymní píše: Více
Ale tohle taky krásně oddělíš, když máš prostor/metry. My máme ložnici úplně nejdál od obýváku, dětské pokoje nesousedí se sebou a ani s ložnici, a věř že mi jde o „klid“ velice, když spím po nočních. Za mě schody prostě ne - já zas vedle sebe vidím lidi, co jsou z nich nešťastní.
btw: i v patrových jde slyšet, že nahoře se chodí a dole se „žije“
Příspěvek upraven 11.03.24 v 14:12
@bigl píše: Více
Taky nevím, proč jsou schody takové zlo, ani babička v 86 si nestěžuje, čiperka
Nikdy by mě ani nenapadlo dát všechny ty naše místnosti včetně dvojgaráže a dílny na jedno patro. To by byl příšerný „dům“.
@johanka.1987 píše: Více
Tipuji, že jsi nikdy v žádném takovém nebyla. Já v posledních letech navštívila u přátel 4 takové novostavby a je to moc fajn. Rozhodně nejsou nijak namačkaní, to už je pak otázka architekta, jak si vymyslí dispozice, které poskytnou každému dostatek soukromí.
Odkud jste? Jsem z oboru, tak mohu kdyžtak víc poradit ve zprávě.
Je důležité, jestli už máte pozemek, ideální je plánovat dům dle konkrétního pozemku, aby se tam dům dobře umístil, vše fungovalo, nekoukali jste si se sousedy přímo do oken, aby byl dům navržený přímo pro potřeby konkrétní rodiny, s prostory pro každého člena na míru, nezapomínat určitě na úložné prostory.
Další věc je rozpočet, který má málo lidí neomezený, takže rozmyslet kolik do nemovitosti chcete a můžete investovat a kolik bude stát následný provoz domu.
Z jakého důvodu chcete stavět dům svépomocí? Z důvodů ušetřit? Už jste někdy něco takového dělali? Pokud není někdo z vás z oboru s dobrými kontakty, partou kamarádů řemeslníků, tak je to celkem nereálná představa. A radím, dobře si to rozmyslet.
My mame nejakych 150m2 a je to malo, ideal je za me 200m2.
Nam chybi jeden detsky pokoj pro pripadne druhe dite, abychom nemuseli rusit pracovnu a obyvak s kuchyni by taky snesl zvetsit.
Ahoj,
z důvodu, že sem chodí známí, kteří to ještě nevědí a financí, prosím o anonym.
Zajímaly by mě vaše rady/zkušenosti. Chystáme se s partnerem stavět dům svépomocí. Uvažujeme nad tím, jakou volit velikost podlahové plochy - mám představu (asi patro) koupelna, wc, obývák, ložnice s jídelnou, menší ložnice - dole a pak nahoře ložnice, malá šatna, 1 velký dětský pokoj (nebo 2 menší) a koupelna s wc. Nejvetsi bych chtela obývák a detsky pokoj, zbytek klidne menší, ale zase žádné kamrlíky..
Jakou byste cca viděli pro tohle optimální m2? kolik máte vy a zvětšovali/zmenšovali byste? a raději patro nebo přízemí? já si nějak nedokážu představit, že by tyhle vsechny místnosti byly dole v přízemí všechny „rozpláclé“ na jedné úrovni