Jak vést hospodu?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Jak vést hospodu?
Ahoj, potřebuju poradit. Kamarádka mi nabídla, jestli bych nechtěla dělat hostinskou v jedné plně zařízené hospůdce s kuchyní. Je to hospoda na malé vesnici ale je vyhlášená mezi turisty, cyklisty a je příjemně zařízená. Byla jsem tam asi dvakrát v sezoně a vždy byla narvaná.
Jenže teď co já?! V hospodě jsem dělala asi půl roku na brigádě, a tím moje praxe končí.
Kdyby tu byl někdo kdo by mi poradil od A do Z jak začít a vůbec co to všechno obnáší, byla bych ráda. Aspoň si udělám obrázek o co vlastně jde.
Teď jsem ještě na RD, ale 1.4. bych měla nastoupit do mé původní práce, ale můžu si to prodloužit, protože malýmu budou tři až v listopadu. Tak jsem si říkala, že bych to na sezonu zkusila a v případě, že by to nešlo tak bych nastoupila v listopadu do práce.
To mám zase brouka v hlavě, já a hostinská, příjde mi to dost nereálné, ale říkám si, že zkusit se má všechno, navíc další zkušenost se hodí, moje původní práce není do budoucna vůbec jistá ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Ahoj, mám svou hospodu třetím rokem. Bude mi 25let. Je to řehole…neskutečná, dokud nezkusíš, nelze si to představit. Musíš do toho mít chuť, musí tě to až neskutečně bavit (a stejně přijdou chvíle, že by si s tím sekla), musíš mít silnou vůli, zvládat stresové situace…jde i o to co všechno tvá práce bude obnášet. Já například dělám vše, uklízím, topím v kamnech, roznáším pití i jídlo, jsem za barem a i vařím…no prostě nemám zaměstnance ani výpomoc. Dřív jsem dělala za barem jako zaměstnanec…chvilku jsem byla jakási provozní…myslela jsem že přesně vím do čeho jdu…ale nevěděla jsem. Lépe by se odpovídalo na konkrétní otázky.
Vypadá to, jako bych tě odrazovala…ale říkám to tak jak to je…a proč to dělám…mám to ráda, dělám to s láskou a odměnou pro ně nejsou tak úplně peníze(to zase není takový šlágr), ale to že jsou tu lidi vesměs spokojení (každému se zavděčit ale nelze)
Příspěvek upraven 06.01.14 v 15:01
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pokud tomu absolutně nerozumíš, tak se do toho nepouštěj. Nejen, že by z oblíbené hospůdky byla nějaká opuštěná putika, ale taky bys mohla pěkně prodělat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Vím co je vést hospodu (velice úspěšnou) a od A-Z to nikdo neporadí, a kdyby jo byl by to pěknej blb, každý podnik má své know how a to je to proč je úspěšný či nikoli. Je za tím spousta práce, letité zkušenosti, vzestupy i pády. Není to žádná sranda. Pár rad ti dám, zadarmo. Ono většinou gastrokonzultanti( ti co ti poradí co a jak, jídla, nápoje, design lístku atd.) si účtují os 5000Kč za konzultaci (2-3hodiny).
Najdi si dobré flexibilní dodavatele co ti dají něco za něco(vybavení, zařízení za odběr), najdi si spolehlivého člověka co ti pomůže s vedením (zaměstnanec), pokud tomu pořádně nerozumíš tak máš do půl roku po kšeftě a zkončíš s dluhama a nervama v…, takových už bylo. Největší problém v tomhle kšeftě je právě s lidma (zaměstnanci-spolehlivost, férovost, loajalita). Co se týče jídla tak v jednoduchosti je krása.
Třeba BB.
- Citovat
- Upravit
V diskuzi na internetu určitě nenajdeš návod na vedení hospody. Musíš mít podnikatelskýho ducha, umět to řemeslo taky není na škodu, musíš umět vést zaměstnance, vyznat se v zákonech a nařízeních, musíš umět vést účetnictví, daně, budeš vyplácet mzdy, musíš umět nakupovat od dodavatelů materiál,… bože, je toho tolik! Pokud o tom nemáš ani šajnu, nech to být. Zůstanou ti na krku tak akorát dluhy.
- Citovat
- Upravit
@cajkp děkuju za odpověď. je mi jasný, že to není procházka růžovým sadem. I když z pohledu zaměstnance mi to tak nepřišlo, šéfová jen objednala co bylo třeba a pak buď vařila nebo roznášela. Ale nemůžu soudit, o objednávky ani o nic dalšího jsem se nikdy nestarala. Stačilo mi roznášet jídlo pití, kolikrát jsem tam strávila i 16h na nohou, to mi stačilo. Je fakt, že tuhle práci musí mít člověk hodně rád.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj - po trnitých zkušenostech:
důležité je ohlídat si zaměstnance, nenechat si od nich věšet bulíky na nos - zaměstnanci v pohostinství jsou obvykle líní a bohužel i dost hloupí, musíš je pořád dokolečka upomínat aby dělali věci tak jak mají - je to úmorný - 100× jim něco řekneš aby udělali určitým způsobema oni to po 101 udělají zase blbě
![]()
nestačí se zeptat kuchaře jestli má nakoupené všechny suroviny na vaření - musíš to s ním položku po položce projít, jinak budeš jako magor pořád jezdit něco kupovat, nebo budeš na jídeláku škrtat…
kasírovat musíš sama - minimálně ze začátku abys měla přesnou představu o tržbách, jinak tě budou okrádat - a to i když máš registrační kasu, fíglů je dost ženský na úklid musíš pořád kontrolovat - pokaždé po nich všechno projít, protože to taky nidky neudělají jak mají
je potřeba být splachovací, nebrat si věci osobně, připravit se na to že budeš nenáviděná a dokázat se s tím smířit - pro ostatní pracovníky nikdy nebudeš kamarád nebo parťák - a to i když pro ně uděláš první poslední - budou tě nesnášet - když s nima budeš vycházet po dobrém hospoda nikdy nepošlape
hodně štěstí ![]()
- Citovat
- Upravit
Zkus si tam jít na brigádu, postupně na všechny pozice, které budou možné, pomocná síla v kuchyni, číšnice, barmanka, vím já a udělej si obrázek sama…já bych do toho nešla ani za zlatý prase, hospody jsme měli dvě a byl to mazec, jedna prosperovala dobře, druhá se po 3 letech zavírala…
- Citovat
- Upravit
@Adriana224 šmajrá.. ona Ti chce svěřit hospodu, když s tím nemáš zkušenosti? To není rozumné
jinak počítej s tím, že řešíš úplně vše od zaměstnanců, až po objednávky. nezastavíš se, je to strašný chaos a makačka.. a všechny chyby půjdou na Tvou hlavu..
Jestli nemáš zkušenosti, rozmyslela bych si to.. špatné vedení může položit i zavedenou hospodu ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Bez vyučení, podnikatelského ducha a,,grifu,, se do hospody opravdu nepouštěj..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No jo no, každý dělá to co umí a i já se radši vrátím ke svýmu. Na chvilku mě pohltila myšlenka, že bych mohla být svým pánem a zkusit něco nového. Tu příležitost pořád mám, ale popravdě bojim se toho, protože ty zkušenosti chybí, a kdo se bojí nesmí do lesa. Vidím všude jak je podnikání rizikový, ale ten červíček pořád ve mě hlodá ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Je to šílená řehole. Holky ti to tady napsaly dobře, snad ještě dodám, že to pro tebe bude zodpovědnost non stop… Vím o čem mluvím, nešla bych do toho za nic.
Myslím že jenom jako brigádnice máš na to málo zkušeností, přesto držím palce a přeju hodně štěstí, silné nervy, dobrou intuici a nápady, budeš to potřebovat! ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Od té doby co běží v televizi Ano šéfe jsem zjistil dvě věci:
Chci být pan restauratér.
Chci být pan Šéf (Chef)
Chci to udělat jako ve Francii…
Vařit jen pár jídel - ale naprosto skvěle…
Prostě bych si to rád zkusil - ale bojím se aby to nedopadlo blbě.
Je to špatná idea?
Otázka je jestli se to dá zvládnout v jednom člověku (s tím že o účetnictví by se mi měl starat účetní) - anebo prostě zkusit zjistit jestli by mi nešli vypomoci kamarádi co už se v pohostinství pohybovali (čistě jenom jako servis).
Samozřejmě by to chtělo nějakou hospodu která je už zaběhnutá, ale nefunguje.
Taková restaurace jednoho muže… Pokud možno s malým rizikem.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@IdealMan píše:
Od té doby co běží v televizi Ano šéfe jsem zjistil dvě věci:Chci být pan restauratér.
Taková restaurace jednoho muže… Pokud možno s malým rizikem.
Chci být pan Šéf (Chef)
Chci to udělat jako ve Francii…
Vařit jen pár jídel - ale naprosto skvěle…
Prostě bych si to rád zkusil - ale bojím se aby to nedopadlo blbě.
Je to špatná idea?
Otázka je jestli se to dá zvládnout v jednom člověku (s tím že o účetnictví by se mi měl starat účetní) - anebo prostě zkusit zjistit jestli by mi nešli vypomoci kamarádi co už se v pohostinství pohybovali (čistě jenom jako servis).
Samozřejmě by to chtělo nějakou hospodu která je už zaběhnutá, ale nefunguje.
Tak co už máš úžasnou francouzskou restauraci o jednom muži:-)
Teda právě jsem zjistil že můj sklad je zkoulaudovaný pro výrobu potravin…Že bych si tu udělal nějakej suši bar ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit