Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Syna už několik lidí v okolí označilo za „nerda“. Nebyl to jeden člověk, ale několik různých lidí.
Osobně jsem toto označení vždy vnímala dost negativně.
Jak se to označení vnímá obecně v současnosti?
Za mě to je v podstatě označení pro šprta
Popřípadě takového týpka, ze kterých se stávají ajťáci ![]()
@Anonymní píše:
Syna už několik lidí v okolí označilo za „nerda“. Nebyl to jeden člověk, ale několik různých lidí.
Co to je za označení? Nějaká moderní šifra? Asi jsem stará. Neznám, neslyšela jsem. Když nevím, kde to přiřadit. Tak si neumím udělat názor. Jen takhle to nevypadá, že jde o nadávku.
@welovefashion píše:
Za mě to je v podstatě označení pro šprtaPopřípadě takového týpka, ze kterých se stávají ajťáci
Definovala bych to stejně
@welovefashion píše:
Za mě to je v podstatě označení pro šprtaPopřípadě takového týpka, ze kterých se stávají ajťáci
Proste Teorie velkeho tresku
Podle mého, člověk zažraný do počítačů nebo některého vědeckého exaktního oboru, zároveň fanoušek scifi-fantasy pop kultury a pc her, většinou sociálně méně zdatný.
Na netu se píše, že:
Nerd je výraz převzatý z angličtiny. Je to osoba vnímaná jako nadprůměrně inteligentní až obsesivní, většinou s nedostatkem sociálních dovedností. Poznávacím znamením je jejich neschopnost chápat a navazovat sociální vztahy s většinou populace.
O těch šprtech píší tohle:
Geek [gík] je výraz převzatý z angličtiny a do češtiny byl přejat ve významech „šprt“ a „počítačový nadšenec“. Přeneseně se tak označují lidé jednostranně zaměření na nějakou oblast lidské činnosti, a to i tehdy, jsou-li jen skalními fanoušky. Geek nemusí mít vysoké odborné znalosti, stačí nadšení pro věc.
Taky mě zajímalo, jaký je v tom rozdíl.
Příspěvek upraven 14.02.24 v 19:47
@Kelsey píše:
Co to je za označení? Nějaká moderní šifra? Asi jsem stará. Neznám, neslyšela jsem. Když nevím, kde to přiřadit. Tak si neumím udělat názor. Jen takhle to nevypadá, že jde o nadávku.
Totéž, též jsem nikdy neslyšela.
@Žirafa 69 definici jsem si našla taky. ![]()
Rozdíl mezi geekem a nerdem vnímám.
Nerd je pro mě takovej nudnej mimoň ve své vlastní realitě, který je ostatním jedno a nikomu nechybí…
Nezapadá do většinové společnosti…
@Anonymní píše:
@Žirafa 69 definici jsem si našla taky.
Rozdíl mezi geekem a nerdem vnímám.
Já ho nevnímám. Beru jako synonyma. ![]()
Já jsem nerd a jsem na to hrdá
mame celou skupinu. Proste lidi, který nebaví běžný věci, mame radi spiš fantasy, knizky, filmy, hry, sociálně slabší, v kolektivu nevýrazný, ostatní lidi nehrotime, nesledujeme módu. Jestli jsi viděla teorii velkého třesku, tak to je přesný
jsou to většinou celkem inteligentní lidi, i když i to má své výjimky. Ja bych to jako něco špatného nebrala, jsou to většinou fajn a hodny lidi, jen mají svůj svět.
Já to vnímám jako člověka co je radši doma a hraje hry na PC, introvert, trochu podivín, se oblibou fantasy věcí ![]()
Jestli je to spíš negativní moc nedokážu říct. Pro někoho jo, pro někoho ne. Můj partner je docela takový, takže pro mě to negativní není.
Ale taky záleží na každém člověku no.. pokud je to „mega nerd“ neschopný vést normální vztahy a konverzace s lidmi, tak je to jiné no.
Mně přijde, že tak sám sebe rád označuje každý druhý, protože je to IN. Zřejmě za to můžeme poděkovat seriálu Stranger things a Big Bang theory. Když to o někom slyším, tak si představím někoho kdo kouká na Zaklínače a Hru o trůny… úplně stejně jako většinová populace, ale myslí si že vyčnívá.