Jak vnímáte střídavku?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
8516
29.4.22 09:26
@Labužník mirabelka02 píše:
Jinak když už je taky to téma…chci se zeptat, jestli od počátku zavedení střídavky tady v ČR byla ta možnost, že se dítko může samo vyjádřit k tomu návrhu. Ví někdo??? A teď je to tak, že při rozvodu může být dítko starší 12ti let vyslechnuto, jak by si to přálo??? Pokud ano, je to povinnost pro rozvodovéhou soudce, nebo to musí zajistit sociálku??? Občas na to někde narazím, jestli je to tak?

Je to na posouzení psychologa, kterého vám nejspíš nařídí soud. Ten zhodnotí, jestli to konkrétní dítě je vhodné pro střídavou péči a zda je už schopné posoudit, jak to chce mít. Obecně se mluví o tom věku dvanácti let, u nás dovolili vlastní vyjádření v podstatně nižším věku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14127
29.4.22 09:31
@Anonymní píše:
Vnímám to dost podobně a ráda bych to takhle udržela. Stojí mě to dosti sebeovládání směrem k ex, ale zatím snad dobrý :DNicméně má otázky směřovala spíš na rodiče samotné. Jak to vnímáte vy a jak se vám podařilo se s tím vyrovnat? Protože já samozřejmě vím, že když se budu topit v depce, tak to rozhodně střídavku nevylepší… :?

My zacali strasne brzo (3 roky) a byly velike problemy v komunikaci, takze peklo. Prvni rok jsem ten tyden bez ditete probrecela. Ted po 7 letech uz pohoda, vsichni jsou zvykli a neni problem posunout, domluvit se.

Ten cas bez ditete mi vzdycky utece hrozne rychle :lol:

Kdyz jsem to uz jakz takz prijala, tak to byla pohodicka-vsechny aktivity-kamosky, kadernik, cviceni, prace na chalupe, nakupy, jsem delala v ten tyden, co byl synek u taty a ten nas tyden byl soustredenejsi a bez jazyku na veste ;)

A ted, kdyz uz si i synek dokaze prosadit svuj nazor vuci me i tatovi, tak je to uplna pohodka, protoze odpadly boje ‚ve jmenu blaha ditete‘ :lol:

Neboj, to bude dobre :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81521
29.4.22 09:31
@rmot píše:
Je to na posouzení psychologa, kterého vám nejspíš nařídí soud. Ten zhodnotí, jestli to konkrétní dítě je vhodné pro střídavou péči a zda je už schopné posoudit, jak to chce mít. Obecně se mluví o tom věku dvanácti let, u nás dovolili vlastní vyjádření v podstatně nižším věku.

Na psychology obvykle dojde, až když už je spor hodně vyhrocený.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14127
29.4.22 09:33
@rmot píše:
Je to na posouzení psychologa, kterého vám nejspíš nařídí soud. Ten zhodnotí, jestli to konkrétní dítě je vhodné pro střídavou péči a zda je už schopné posoudit, jak to chce mít. Obecně se mluví o tom věku dvanácti let, u nás dovolili vlastní vyjádření v podstatně nižším věku.

To uz se snad ani nedela, ne, stridavka je standard, aspon podle situace na seznamovacim trhu :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.4.22 09:33
@Lama Lama píše:
Já v pohodě. Nemáme klasickou střídavku, s dětmi se obvykle vidím každý den, táta si je vyzvedává obvykle později. Ale jinak mi to přijde super. Čas má rozdělený pro sebe a pro děti. Ale je fakt, že kdyby to bylo týden a týden, tak mi asi chybí. Nějaký program bych ale neměla problém si najít

tohle máš nastavený úplně super. Ono když jsou ty prostoje kratší, tak to je dobrý, že si člověk odpočine a má na sebe čas… jenže druhej den už nevím co bych… :zed: :nevim: :D

• Citovat
  • Upravit
29.4.22 09:35

Díky za odpovědi. Takže taková cochcárna a docela anarchie…Měla jsem za to, že je to přesně vymezené věkem dotčeného dítka a že je na to „automaticky nárok“, aby se mohlo vyjádřit…Docela masakr…No, nezávidím to dnešním mladým, my měli taky svoje trable, dneska je to prostě jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.4.22 09:40
@FlorenceF Jenkins píše:
My zacali strasne brzo (3 roky) a byly velike problemy v komunikaci, takze peklo. Prvni rok jsem ten tyden bez ditete probrecela. Ted po 7 letech uz pohoda, vsichni jsou zvykli a neni problem posunout, domluvit se.

Ten cas bez ditete mi vzdycky utece hrozne rychle :lol:

Kdyz jsem to uz jakz takz prijala, tak to byla pohodicka-vsechny aktivity-kamosky, kadernik, cviceni, prace na chalupe, nakupy, jsem delala v ten tyden, co byl synek u taty a ten nas tyden byl soustredenejsi a bez jazyku na veste ;)

A ted, kdyz uz si i synek dokaze prosadit svuj nazor vuci me i tatovi, tak je to uplna pohodka, protoze odpadly boje ‚ve jmenu blaha ditete‘ :lol:

Neboj, to bude dobre :hug:

snad máš pravdu :srdce: :hug:

• Citovat
  • Upravit
8516
29.4.22 09:43
@FlorenceF Jenkins píše:
To uz se snad ani nedela, ne, stridavka je standard, aspon podle situace na seznamovacim trhu :mrgreen:

Dnes už asi jo, já už jsem za tou fází „rodiče nepruďte s nějakou výchovou a společným trávením času“ :) Takže když jsme měli soud, bylo vše ještě trochu jinak, než dnes. Trefili jsme soudkyni, která sice mi v některých věcech neseděla, ale na začátku nás rodiče sprdla na tři doby, že my jsme ti viníci současného stavu, protože jsme rozbili dítěti rodinu, takže nějaké naše názory jsou jí ukradené a jediné důležité jsou zájmy dítěte :)
Jinak smekám pomyslný klobouk, že jsi dala střídavku od tak nízkého věku a za přístup. Pořád se dost setkávám od žen s přístupem „já jsem si dítě porodila, tak patří jen mě“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81521
29.4.22 09:47
@Labužník mirabelka02 píše:
Díky za odpovědi. Takže taková cochcárna a docela anarchie…Měla jsem za to, že je to přesně vymezené věkem dotčeného dítka a že je na to „automaticky nárok“, aby se mohlo vyjádřit…Docela masakr…No, nezávidím to dnešním mladým, my měli taky svoje trable, dneska je to prostě jinak.

Ono to není upljně jednoduchá problematika „názor " dítěte. To, že jsou si rodiče vědomy toho, že soud bude na názor dítěte brát zřetel, extrémě zvyšuje tlak na ty děti, aby řekli ten "správný“ názor. Přenáší se na ně ohromná tíha zodpovědnosti, vybírat si mezi rodiči. Proti tomu je zas fakt, že se samozřejmě jedná především o ně, tak proč by se k tomu vyjadřovat neměly.

Za mně je jedinou správnou cestou se neptat, jak to chtěj. Ale zjištovat, jaký je reálný vztah s jejich rodiči - s kým tráví čas, co společně dělají, kdo ho vodí do školky, s kým si čte pohádky, kdo s ním o víkendu chodí na hřiště… U starších dětí bude hrát roli i další věci - dostupnost bydlišt obou rodičů, kamarádi, zájmy, kroužky vztah s partnery rodičů…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8516
29.4.22 09:49
@Anonymní píše:
tohle máš nastavený úplně super. Ono když jsou ty prostoje kratší, tak to je dobrý, že si člověk odpočine a má na sebe čas… jenže druhej den už nevím co bych… :zed: :nevim: :D

Nejlepší je snažit se nahnat pracovně co nejvíc, aby měl potom člověk na děti co nejvíc času. Tak jsem se to snažil dělat já. A takové to plánování výletů, zjišťování, kde je co zajímavého, abychom tam mohli vyrazit, až bude zase náš týden. A ono to uteče ;) V ideálním případě z té střídavky dítě vytěží víc díky zvýšenému zájmu rodičů o něj v době, kdy jsou spolu :) Bohužel, hodně rodičů bojuje o dítě, aby uspokojilo svůj pocit, že je ten správný rodič a potom dítě odloží k televizi/tabletu/počítači, když ho má.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80019
29.4.22 10:00
@FlorenceF Jenkins píše:
To uz se snad ani nedela, ne, stridavka je standard, aspon podle situace na seznamovacim trhu :mrgreen:

já co vidím profily chlapů na seznamce, tak většina má klasiku 1 víkend za 14 dní

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14127
29.4.22 10:02
@rmot píše:
Dnes už asi jo, já už jsem za tou fází „rodiče nepruďte s nějakou výchovou a společným trávením času“ :) Takže když jsme měli soud, bylo vše ještě trochu jinak, než dnes. Trefili jsme soudkyni, která sice mi v některých věcech neseděla, ale na začátku nás rodiče sprdla na tři doby, že my jsme ti viníci současného stavu, protože jsme rozbili dítěti rodinu, takže nějaké naše názory jsou jí ukradené a jediné důležité jsou zájmy dítěte :)
Jinak smekám pomyslný klobouk, že jsi dala střídavku od tak nízkého věku a za přístup. Pořád se dost setkávám od žen s přístupem „já jsem si dítě porodila, tak patří jen mě“.

Soudkyne dobra, i kdyz to clovek zrovna v tu chvili nechce slyset :lol:

No, ja nemela problem se stridavkou, ale s tou komunikaci, resp. nekomunikaci :roll: ale je to pryč :dance:

U nas je ten vek uz taky :lol: vcera jsem si s detatkem po mesici sedla k anglictine, naces se rozbrecelo, ze ho FURT musim prudit. Nacez jsem opacila: a kdo tu pred tydnem vyplakaval, ze se s nim tatka vubec neuci, takze nad tim chudacek musi sedet sám? :P… ješte fňuk a byl klid

Jinak je střídavka celkem vyzva i na sebereflexi :lol: človek ma pocit, že všechno zlo pochazi od druhe strany a ono to tak vubec neni. To dite presne zrcadli prostredi, velmi dobre se zadaptuje, neni líné a vyčerpane z nastavenych hranic vsude a jeste umi vrazit klin v otazkach, na kterych neni shoda :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mrs. S
29.4.22 10:03

@rmot soudkyni se nediv, nejspíš má hodně blbých zkušeností, kdy to tak bylo. Já mám okolo sebe hodně páru kteří se rozešly, ale nebyly předtím schopni to řešit nějakou terepií nebo komunikací, a tohle jim přišlo jako nejjednodušší řešení. Což je dost smutné

• Citovat
  • Upravit
14127
29.4.22 10:03
@stinga píše:
já co vidím profily chlapů na seznamce, tak většina má klasiku 1 víkend za 14 dní

Ale asi nejsi v Praze :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29.4.22 10:05

Vlastně jo, na dítko se může vyvíjet extrémní tlak jednoho z rodičů…aby se vyjádřilo „dobře“…brr…nezávidím to těm soudcům, je fakt těžké. Všechno je zneužitelné…opět je vidět, že rozvodem trpí hlavně ty děti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma rodinné právo

Ikona - Zoltán Duna

Mgr. Zoltán Duna