Jak vnímáte střídavku?

Anonymní
29.4.22 08:23

Jak vnímáte střídavku?

Ahoj holky,

Chtela bych se vas zeptat, jak se vam zije se stridavkou? Mam dceru ve stridavce uz asi 3 roky a i kdyz se to trochu zlepsilo, jsme z toho porad strasne smutna … ne proto, ze se rozpadla rodina … ale protoze v case, kdy ji nemam mam pocit, ze se snazim jenom zaplacavat cas a stejne vetsinou planuju v hlave co udelame az dorazi … mam celkem narocnou praci, pribrala jsem si jazyk, dalsi studium a sporty, kterymi se snazim cas co mam zaplnit, ale vlastne je mi stale hodne smutno a ty dny, kdy se o ni nemuzu starat mi prijdou uplne bez smyslu …

Kdyz pak slysim, jak se bavi holky co maji taky stridavku, tak casto rikaji, jak je to super, ze maji na sebe konecne cas atd… tak vetsinou delam jenom hmmm…. A premyslim jestli je to jenom poza na venek a nebo to tak opravdu maji… Jsem zvykla starat se a dny kdy dite mam jedu od rana do noci v zaprahu, jenze me to tak vyhovuje …

Mozna jeste doplnim, ze pritele mam, ale nezijeme spolu zatim, navic ma velmi narocnou praci, takze spolecneho casu snim neni tolik … takze byvam casto kdyz nemam dceru sama..

Chtela jsem se zeptat, jak to mate vy? Umite si ten cas uzit?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
81521
29.4.22 08:37

Já v pohodě. Nemáme klasickou střídavku, s dětmi se obvykle vidím každý den, táta si je vyzvedává obvykle později. Ale jinak mi to přijde super. Čas má rozdělený pro sebe a pro děti. Ale je fakt, že kdyby to bylo týden a týden, tak mi asi chybí. Nějaký program bych ale neměla problém si najít

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
454
29.4.22 08:38

..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
29.4.22 08:43

Taky jsem nad tím přemýšlela a já osobně bych se dokázala seberealizovat i bez dětí, to mi ostatně nikdy problém nedělalo. Ale na tvém místě bych zkusila nějakou domluvu v práci, pokud to jen trochu jde, že v době, kdy jí nemáš, bys mohla dělat přesčas a pak si to vybrat jako NV v době, kdy jí máš a více se jí věnovat :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
703
29.4.22 08:45

Za mě to může být fajn pro rodiče - vidí dítě oba stejně, nemusí si platit alimenty…
Ale pro děti? Naprosté peklo - úplná ztráta pocitu jistoty a stability, kterou dítě nutně potřebuje. A nedej bože, když si rodiče ještě pořídí nové partnery a další děti. To už pak jsou děti ve střídavce pořád jen „někde“ na návštěvě. Musí to být hrozné, pořád jen „balit batůžek“, to mi nikdo nevymluví. Je mi těch dětí líto.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4731
29.4.22 09:00

Ja si myslim, ze at se ti to libi nebo ne, je nejdulezitejsi, jake je to pro deti…videla jsem kdysi nejakou reportaz, kde se vyjadrovaly, jiz dospele deti, pulka rikala, ze super, druha pulka, ze hruza…,takze mysli predevsim na sve dite, jestli je stastne, ze je i s tatou a jestli stridavku zvlada…ty se musis zamerit na sebe, aby ty dny, kdy s ditetem nejsi, si dokazala normalne zit…vztah s otcem nevysel, to stava a ty se musis sama s tou situaci vyrovnat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8516
29.4.22 09:04
@azalia píše:
Za mě to může být fajn pro rodiče - vidí dítě oba stejně, nemusí si platit alimenty…
Ale pro děti? Naprosté peklo - úplná ztráta pocitu jistoty a stability, kterou dítě nutně potřebuje. A nedej bože, když si rodiče ještě pořídí nové partnery a další děti. To už pak jsou děti ve střídavce pořád jen „někde“ na návštěvě. Musí to být hrozné, pořád jen „balit batůžek“, to mi nikdo nevymluví. Je mi těch dětí líto.

Z vlastní zkušenosti nějaké „balení baťůžku“ děti do určitého věku vůbec neřeší a pochvalují si, že nemusely přijít o jednoho z rodičů. Ideálně když rodiče upřednostňují zájmy dítěte před vlastní ješitností a nemají problém porušovat soudem stanovený řád ve chvíli, kdy je to ve prospěch dítěte. Například když se u jednoho z rodičů koná nějaká akce, které se chtějí děti zúčastnit, tak aby to ten druhý nekazil přístupem „nikam nepojedou, teď je mám já!“. Stejně si většina dětí v pubertě nakonec vybere jen jedno bydliště, protože (mírně řečeno) opadne zájem trávit volný čas s rodiči, jezdit s nimi po výletech, chodit s nimi do kina a tak. Bohužel je dost časté, že pro rodiče je přednější jejich vlastní ego a ješitnost před dětmi. Klasicky matky s heslem „dítě patří k matce, vždyť ho otec může občas vídat“ a otcové s typem pomsty „seberu jí i děti, ať jí vytrestám“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2069
29.4.22 09:08

Ja bych to brala jako nacvik az bude dospela. Pokud uz ted s tim mas problem, tak je dobre se zamyslet proc, jinak jeji odchod z domacnosti pro tebe bude jeste horsi a pak budes ta matka, co porad vola, nema vlastni program, vlastni zivot.
Na to bych si dala bacha v zajmu jejim i svem vlastnim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29.4.22 09:09

Jsem už dávno v babičkovském věku, ač kňoučat nemaje:)…Pamatuji si, že když se střídavka dostala sem do našeho právního řádu, tak mojí spolužačky dcerka do toho „spadla“ jako jedna z prvních dětí v ČR. Měla to snad od 4 let…snad do 18ti - nevím, nebo jestli pak už mohla od cca 15ti let vyjádřit i svůj názor na svou situaci…To už si nepamatuji. Jenom vím, že si děvče dělalo čárky na zeď za postel, kolikrát jí to stěhování k otci ještě čeká…bylo to pro ní příšerné. Pak jsem zachytila snad před 15-20ti leti nějaký dokument, v podstatě propagace střídavky - rodiče měli vlastně 3 byty - v jednom děti a oni střídavě docházeli na výchovu…
Jinak v mém sociálním okruhu je většina žen mého věku proti střídavce. Za sebe to vnímám jako stěhování balíku, postrk dítěte jako odstaveného vagónu někde na nádraží…
No, kdoví, co čeká naše pravnuky…
Tohle jsou jen moje dojmy, každý to nějak má.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81521
29.4.22 09:10
@rmot píše:
Z vlastní zkušenosti nějaké „balení baťůžku“ děti do určitého věku vůbec neřeší a pochvalují si, že nemusely přijít o jednoho z rodičů. Ideálně když rodiče upřednostňují zájmy dítěte před vlastní ješitností a nemají problém porušovat soudem stanovený řád ve chvíli, kdy je to ve prospěch dítěte. Například když se u jednoho z rodičů koná nějaká akce, které se chtějí děti zúčastnit, tak aby to ten druhý nekazil přístupem „nikam nepojedou, teď je mám já!“. Stejně si většina dětí v pubertě nakonec vybere jen jedno bydliště, protože (mírně řečeno) opadne zájem trávit volný čas s rodiči, jezdit s nimi po výletech, chodit s nimi do kina a tak. Bohužel je dost časté, že pro rodiče je přednější jejich vlastní ego a ješitnost před dětmi. Klasicky matky s heslem „dítě patří k matce, vždyť ho otec může občas vídat“ a otcové s typem pomsty „seberu jí i děti, ať jí vytrestám“.

Na tydle příspěvky ani nemá smysl reagovat. Jakmile se začne o balení batůžku ve střídavce, je hned jasné, že se jedná o teoretiky, kteří všechno ví nejlíp. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.4.22 09:13
@azalia píše:
Ale pro děti? Naprosté peklo - úplná ztráta pocitu jistoty a stability, kterou dítě nutně potřebuje. A nedej bože, když si rodiče ještě pořídí nové partnery a další děti. To už pak jsou děti ve střídavce pořád jen „někde“ na návštěvě. Musí to být hrozné, pořád jen „balit batůžek“, to mi nikdo nevymluví. Je mi těch dětí líto.

Dekuju za odpoved, taky jsem resila sama v sobe, ale nedokazu si predetavit, ze by byl jeden rodic odstaven nasilne, pokud se chce starat … on ten boj o peci a nasledne valky diteti taky neprospeji …

• Citovat
  • Upravit
29.4.22 09:18

Jinak když už je taky to téma…chci se zeptat, jestli od počátku zavedení střídavky tady v ČR byla ta možnost, že se dítko může samo vyjádřit k tomu návrhu. Ví někdo??? A teď je to tak, že při rozvodu může být dítko starší 12ti let vyslechnuto, jak by si to přálo??? Pokud ano, je to povinnost pro rozvodovéhou soudce, nebo to musí zajistit sociálku??? Občas na to někde narazím, jestli je to tak?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81521
29.4.22 09:20
@Labužník mirabelka02 píše:
Jinak když už je taky to téma…chci se zeptat, jestli od počátku zavedení střídavky tady v ČR byla ta možnost, že se dítko může samo vyjádřit k tomu návrhu. Ví někdo??? A teď je to tak, že při rozvodu může být dítko starší 12ti let vyslechnuto, jak by si to přálo??? Pokud ano, je to povinnost pro rozvodovéhou soudce, nebo to musí zajistit sociálku??? Občas na to někde narazím, jestli je to tak?

Opatrovnická justice v ČR je naprosto nepredikovatelná, takže možné je prakticky cokoli. někde vezmou k soudu i šestileté dítě, jinde u dvanáctiletého řeknou, že je moc malé, někde to řeší OSPOD, někde chtějí posudky psychologa.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.4.22 09:22
@rmot píše:

Vnímám to dost podobně a ráda bych to takhle udržela. Stojí mě to dosti sebeovládání směrem k ex, ale zatím snad dobrý :D

Nicméně má otázky směřovala spíš na rodiče samotné. Jak to vnímáte vy a jak se vám podařilo se s tím vyrovnat? Protože já samozřejmě vím, že když se budu topit v depce, tak to rozhodně střídavku nevylepší… :?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
29.4.22 09:26
@unuděná píše:
Taky jsem nad tím přemýšlela a já osobně bych se dokázala seberealizovat i bez dětí, to mi ostatně nikdy problém nedělalo. Ale na tvém místě bych zkusila nějakou domluvu v práci, pokud to jen trochu jde, že v době, kdy jí nemáš, bys mohla dělat přesčas a pak si to vybrat jako NV v době, kdy jí máš a více se jí věnovat :srdce:

Děkuju, snažím se to tak dělat. Dny kdy ji mám tak objíždíme kroužky atd, takže toho tolik nestihnu, zbytek hodně pracuju. Ono já ten čas ve výsledku zaplním, ale nějak mě to netěší… Je to lepší, ale pořád se občas zacyklím..

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma rodinné právo

Ikona - Zoltán Duna

Mgr. Zoltán Duna