Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Já jsem si plíny vybělila tak že několikrát prošly vyvářkou (90st) a suším na sluníčku - to také umí zázraky (věšela jsem vyprané bílé body s flekem od červené papriky, flek se bohužel na první pokus nevypral. Když jsem šla prádlo sbírat flek byl fuč
)
Ale ta vyvářka na plíny a tetra osušky zabrala skvěle. Fleky od olejíčků, řapíkovýho čaje a já nevím čeho všeho zmizely a plíny viditelně prokoukly ![]()
sušit na sluníčku je rozhodně skvělý, ale abych několikrát za sebou vyvařovala uklízecí plíny, aby byly bílé, to se mi zdá trošku neekonomické.....prostě jedno vyprání na 60 s trochou vanishe…teď už taky používám plíny „jen“ na utírání pusy, takže fleky jsou všehochuť - čokoláda, omáčky, ovoce, šťávy, mléko..... a jsou bílé bez fleků…
Tak ekonomická stránka je druhá věc…já mám momentálně bílého prádla dost takže to zatím neřeším. Bohužel naše domáčí ČOVka si s Vanishem netyká takže si musím poradit i bez něj.
čistírna odpadních vod
Bydlíme na vsi která nemá vlastní čističku…tak můžeme mít buď septik (žumpu) nebo domácí čističku…no a my máme tu čističku. Takže si třeba musím odpustit různý domestosy, savo atd. protože to pozabíjí ty žádoucí bakterie v té čističce. Třeba i persil nedělal těm bakteriím zrovna dobře…no a vanish bude nemlich to samý. Tož tak ![]()
…tak v tomhle nevím…ale naši mají na chalupě septik a mamka se nijak nezdržuje, ale také to samozřejmě nepřehání…používá normálně i domestos i vanish…ale je fakt, že pračka jde do kanálu mimo septik…nějaký obecní odpad tam je…
Textil se krásně vybělí v léte na zahradě na sluníčku. Položí na trávník a kropí z kropící konve čistou vodou. Je to zadarmo a bez chemie. Kdo zahrádku nemá, ať zkusí prádlo vyvařit - ale jen to bavlněné nebo lněné, bez přídavku syntetického vlákna! To by se zničilo.
kmacek píše:
Dobré odpoledne, mám docela zaprané plíny (uklízecí), můžete mi prosím poradit, jak je vybělit? Slyšela jsem Savem? Nebo zkusit vyvařit? A pokud bych třeba přidala utěrku s barevným proužkem, jak by při bělení dopadla ta? Moc děkuji za všechny odpovědi. Martina
Ahoj,
já jsem zkusila perkarbonát sodný. Je to ekologické bělení plen a bílého bavlněného prádla. I tak bílé prádlo se stalo ještě bělejší a navíc je ekologický,pro atopiky jak dělané-rozkládá se na sodu a kyslík. kg stojí cca 50Kč. Vyvařím pleny v 1 lžíci perkarbonátu a pak šup do pračky na 95 a prádlo jako nové. Jen zrovna řeším v jiné diskuzi,zda dát místo prášku či jako přídavek k prášku.
Savo účinkuje spíše na sametové overálky/80%BA a 20%umělinka/-vyzkoušeno-při koupi zašedlého umolousaného overálku/psaný jako krásný bílý/ jsem z něj udělala bělostný a superjemný/sušička/. Bavlněné prádlo po savu se mi začalo časem rozpadat. ![]()
Ahoj holky, mám dvě bílé mikiny a jedna je trošku zapraná… žádný děs, je to nositelné, ale mrzí mě to. Napadlo mě dát na pár dní do vody s práškem a sodou, ale nevím jestli to pomůže. Jedna má šedý vnitřek kapuce a šedou výšivku, takže bělení jako takové nepřipadá v úvahu.
Nebo jak jsem tady četla kypřicí prášek, jak vám to zabírá? A dát do pračky nebo namočit? Moc děkuji za rady.
@avm3 Tak k tomuhle slouží optické zjasňovače v prášcích - tyto látky vlákno oděvu obalí a rozzáří, takže pak máš triko jak z reklamy.. Podobné účinky má údajně slunce - proto se dřív prádlo nechávalo uschnout venku, ale dělalo se to několikrát - navlhčit, rozložit na sluníčko, nechat uschnout, navlhčit.. A tak třeba třikrát.. - nevím, zda se ti do toho chce a hlavně - zda u vás máte sluníčko - my aktuálně nej smogovou clonu
![]()
Co se týká skutečného odstranění skvrn a určitého stupně vybělení - tak na to funguje opravdu soda, ta má tyto účinky, proto je i součástí některých prášků na bílé prádlo.
Doporučuji koupit si perkarbonát sodný, např. zde (mrkni na cenu v poměru k váze..):
http://www.fichema.cz/…7_54_53.html
Při teplotě vyšší než 60°C se rozkládá na sodu a kysličník uhličitý (obojí slabě bělí, kysličník je staré známé dezinfikuum).
Pokud na takové teploty nepereš, objednej si ještě nejmenší balení TAED, který právě umožňuje rozložení perkarbonátu i při nižšcíh teplotách a stačí ho nasypat 5% oproti perkarboši (jinými slovy - třeba hrnek perkarbonátu do sýtka pračky a pár kuliček TAED):
http://www.fichema.cz/…7_54_91.html
Jo a v reálu má takovou jemně broskvovou barvu a nebarví, takže se té modré hrůzy neboj ![]()
Další, co pomáchá, je změkčení vody, na to používám sůl (dala by se použít i obyč potravinářská, ale je mineralizovaná a tyto přídatné látky se pak usazují v přístrojích a ničí je, takže proto dávám odkaz i na blbou sůl..):, kterou teda házím i do myčky:
http://www.fichema.cz/…l-c-143.html
A nevite nekdo da se ta sul na skvrny koupit i v nejakem normalnim obchode, drogerii nebo tak?
A teda se priznavam, ze vanish pouzivam a s COVkou to moc nekonzultuju. Teda v nasi dedine jsme myslim jedini, kdo ma COV, ostatnim vsechny odpady v klidu tecou skrze trativody primo do potoka. Mame doma tu cisticku s tim probublavanim. Savo vim, ze nesmim pouzivat, ale vansh a hm vlastne i persil a to ted ani netusim, cim cistim ten zachod… jsem teda ekolog asi
Co je teda ten ekologicky cistic treba na zachod? Ten s tou zabou?
A jak dostáváte dolů zažloutlé fleky z podpaždí u bílých triček? Mě nezabírá ani Vanish, známá mi i poradila žlučové mýdlo a Savo, je to sice lepší, ale fleky tam jsou pořád. Hrozně mě to štve, mám ráda bílé oblečení, ale teď ty trička můžu nosit leda pod nějaký svetr ![]()
@Anabellkaa Ty brďo, kdysi jsem na to použila myslím kyselinu citronovou. Namočit, na místa nasypat a nechat působit přes noc… ale jistá si nejsem, zkus pohledat na netu.
@katkatel Je to normální sůl, která se dává třeba do myček na nádobí.. myslím, že i někde se prodává jako sůl na skvrny.. Mají ji v DM a tak.. - sůl je pořád jen jedna (i když upřímně - existuje stejně jako soda ve verzi technické a jedlé..), podle mě se liší jen v míře nějakých dalších navázaných minerálů atd.. - stejně jako destilovaná a pitná voda..
Já spíš tím, že na Fichemě objednávám pravidelně, tak tam beru i tu sůl - vychází levně a vím, že v ní není nic navíc (třeba nějaká vůně nebo tak..).
@Anabellkaa I Vanish by měl zabrat, ale musíš naspypat přímo na skvrnu, zalit horkou vodou a občas chodit promnout a nechat přes noc..
Stejně tak žlučové mýdlo - potřeš, zaliješ, občas promneš..