Jak vybrat CAR? Dotazy

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
21.11.23 17:19

Jak vybrat CAR? Dotazy

Dobrý den, ženy,

měla bych na vás dotaz. Mám za sebou před 3/4 rokem ukončení neprosperujícího těhotenství. Manželovi vyšly špatné hodnoty spermiogramu, já mám anovulační cykly.
Po konzultaci s lékařkou jsem dostala žádanku do centra asistované reprodukce s tím, že máme rovnou podstoupit IVF, jiné metody by prý byly ztráta času a peněz.
Doktorka odkazuje na CAR, který je přes 60 km, kdy dojíždění by bylo obtížné nebo máme možnost CARu 15 km daleko.
A já se chci zeptat, jak klást správné otázky. Ráda bych poslala mail nebo zavolala a požádala o osobní konzultaci s tím, že se rozhodujeme, jestli podstoupit IVF na dané klinice.
Doktorka mě upozorňovala, že jsou i různé druhy vyšetření při IVF a jejich kvalita.
Chtěla bych se zeptat, jelikož absolutně nevím, do čeho jdeme, tak klást správné otázky lékařům, jak se doptat, jak moc podrobné vyšetření (oocytů a spermii) dělají nebo i genetiku? Opravdu je takový rozdíl mezi klinikami a jejich postupy?

Předem děkuji za jakékoli postřehy a pomoc.😊

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
21.11.23 17:41

Bohužel, rozdíly u embryologů ti nikdo nesdělí na zeptání. Pokud k tomu má co říct tvoje lékařka, ať ti ty otázky poradí, i přes spoustu zkušeností nejsme lékaři, takže zas až tak do hloubky, kdy bychom ti popsaly metody do každé podorobnosti, ti asi nesdělíme. U té vzdálenosti vezmi v potaz to, že při IVF tam budeš i 5× do měsíce. Já mám několik center do 30 minut od práce nebo bydliště a i tak je to časová zátěž docela značná a kdybych neměla tolerantního zaměstnavatele, tak už jsem asi bez práce a to první tři roky jsem měla centrum, u kterého se to časově dalo.
Určitě bych se ptala, kdy dělají ultrazvuky, zda pracují o víkendech, Vánocích. Pokud ne, nešla bych tam. U transferů a odběrů jde o každý den a hodinu a tělu je nějaký víkend úplně fuk. Určitě bych nešla do centra, kde neudělají alespoň hormonální profil před čímkoli, genetika taky neuškodí, ale tam se doplácí.
V dnešní době bych se i ptala na to, jestli nemají problém s dodávkami léků.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
21.11.23 17:45

Je tu hodne diskuzi, podivej se na recenze, co tu holky pisou. Je to treba vse prostudovat.

Je dobre, aby CAR pred IVF udelal radu vysetreni - hormonalni profil, imunitu, genetiku, znovu spermiogram.
A mozna poresit ty anovulacni cykly. Jednou se zadarilo prirozene, muze to jit znovu. Manzel by mel jit k andrologovi - vi se, proc ma spatny spermiogram?

Berete oba vitaminy? Manzelovimto muze pomoct. Ty muzes jeste v mezicase k fyzioterapeutce nebo treba cvicit hormonalni jogu.

• Citovat
  • Upravit
114
24.11.23 18:50

Rozdíly mezi CAR jsou docela velké.
Určitě bych si nejdříve zjistila recenze nebo zašla na obě dvě na úvodní konzultaci. Ta by měla být vždy zdarma.
Byla jsem už ve třech CAR a vždy jsem zohledňovala jako první recenze.
Pro mě je stěžejní, aby se provedla před samotným IVF všechna vyšetření. To je hormonální profil, AMH, štítná žláza, přenosné infekce, kompletní imunologie, genetika (trombofilní mutace a kompatibilita páru u nejčastějších dědičných nemocí)…u muže detailní spermiogram, včetně apoptózy, fragmentace DNA.

Bohužel je třeba se během léčby i hodně zajímat. Sám si zjišťovat možnosti a hodně se ptát. Určitě je taky dobré si v daném CAR zjistit i recenzi na konkrétní doktory a vybrat si na úvodní schůzku toho nej. Je to i o lidech, ne jen klinice samotné.

Na jednu stranu chápu, že vzdálenost a cena dělá hodně. Člověka to vše stresuje. Ale dneska už to vidím jinak. Hlavní je, aby člověk byl v těch nejlepších rukou a dočkal se vysněného miminka. Protože ta cesta může být snadná, ale i náročná. Tak raději nedělat velké kompromisy.
Hodně štěstí.🍀???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25.11.23 10:46

Dobrý den,

věřím, že Vám pomůže také odborník z poradny pro neplodnost, reprodukční genetiku a zachování plodnosti na eMiminu - stačí do poradny vložit dotaz.

Poradna je pro uživatele zdarma, dotaz lze vložit i anonymně :)

Držím palce :kytka:
Viki :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Recenze center asistované reprodukce na eMiminu

Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?

Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.

Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku

Ikona - Kateřina Veselá

MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.