Jak vyčistit mosaz?

10461
18.7.17 23:07

Jak vyčistit mosaz?

Dámy kutilky, nebo ženy kutilů, jdu si pro radu? Máte nějaký osvědčený prostředek na čištění mosazi? Potřebuji vyčistit staré mosazné kliky a další doplňky v domácnosti. Zkoušela jsem Silichrom (efekt nula), Sitol (efekt nula), Aurex (efekt tak 10 procent), ocet - ten byl docela účinný jako lázeň, do které jsem dala vyvařit kliky. Ale ani tak to není úplně ono. Bohužel některé z věcí se navíc nedají odmontovat (kukátko dveří, dvířka schránky…) a ponořit do lázně, na tyto věci neměl ocet žádný účinek. Co tak ještě zkusit? Ještě upozorním, že čisticí prostředek by neměl poškodit lak dveří, jejich součástí kukátko a schránka je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6509
18.7.17 23:13

Sidol :nevim: Kyselina citrónová.
Zabralo vždy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42
18.7.17 23:20

Worcesterová omáčka a hadříkem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
188
18.7.17 23:27

Sidol a hadřík, klasika a vždy to fungovalo. Když je to hodně zašlé, je třeba trpělivosti. Taky je dobré mít jeden hadřík se sidolem (hodně), druhý úplně čistý na přetření, utření, doleštění… Dřevu-laku se snažit vyhnout a utírat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
442
19.7.17 00:36

@Hoa Mai Kdysi jsem sledovala v televizi takovou šou, kde dvě angličanky uklízely lidem domy, co třeba 30 let neuklízeli a tam mosazné věci čistily a leštily obyčejným kečupem. A vypadalo to fakt suprově a to lak podle mě nepoškodí. Nechaly nějakou dobu působit a pak čistily.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7008
19.7.17 20:58
@balkanka píše:
@Hoa Mai Kdysi jsem sledovala v televizi takovou šou, kde dvě angličanky uklízely lidem domy, co třeba 30 let neuklízeli a tam mosazné věci čistily a leštily obyčejným kečupem. A vypadalo to fakt suprově a to lak podle mě nepoškodí. Nechaly nějakou dobu působit a pak čistily.

Chtěla jsem poradit to stejné, jen bacha na bílý lak, ten y se tím obarvil…je třeba to překrýt na pár hodin potravinovou fólií, ten kečup v sobě má snad stejnou látku jako ocet, si možná zkus ocet třeba na vatu či gázu, či dokonce vatovou vložku, aby ti to neteklo kolem a připlácnout a nechat působit přes noc…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
442
29.7.17 23:56
@Almatka píše:
Chtěla jsem poradit to stejné, jen bacha na bílý lak, ten y se tím obarvil…je třeba to překrýt na pár hodin potravinovou fólií, ten kečup v sobě má snad stejnou látku jako ocet, si možná zkus ocet třeba na vatu či gázu, či dokonce vatovou vložku, aby ti to neteklo kolem a připlácnout a nechat působit přes noc…

Jo na to pozor, presne jak pises. Videla jsem to jak to pouzivali jen na cistou mosaz, myslim ze to byl ram postele nebo neco takoveho a paradne se pak leskl :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný