Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Dostalo se mi do ruky hodnocení angličtiny mých dětí. U obou je shodně vyzdvihnuto, že jazyk ovládají ve všech formách (čtení, psaní, poslech i mluvení), ale jako negativum bylo zmíněno, že je vidět, že dovednost je získaná především z amerických filmů, her a YT videí. Je to mix školní britské a obecně internetově používané americké AJ a sice se domluví ve všech situacích, ale jsou tam gramatické nepřesnosti. Takže anglicky sice rozumí všemu, bez problémů se domluví (vyzkoušeno na zahraniční dovolené), ale neodpovídá to školním požadavkům
Upřímně, moc mě nenapadá, kde se jinde v našich končinách naučit anglicky, než ze zmíněných zdrojůJá dětem v tomto moc nepomůžu, protože ač v práci komunikuju povětšinou anglicky, tak je to zase ta proklínaná americká AJ, protože americký korporát, že jo.
Tak bych vás požádala o radu - doporučíte nějaké filmy, audioknihy, podcasty, youtuby s hezkou BRITSKOU angličtinou pro děcka na druhém stupni? Úroveň jakákoliv, běžně zvládají filmy v aj bez titulků/s aj titulky.
Až budou starší, tak je v plánu je vyslat někam do zahraničí, ale zatím to není na pořadu dne, takže si musíme vystačis s audiovizuální technikou.
Děkuji
Neporadím, ale přiznám se, ze úroveň tvých děti me potěšila. Za nás to bylo peklo. Ve škole jsem se nenaucila skoro nic a moje angličtina je taky korporatni. Klasicky team - Belgičan, Skot, Ital, Ind, Američan, Portugalec a Japonec… jelikož jsem se učila praxi, tak moje slovní zásoba je mix všeho
jestli rozumí aj filmum a ve věku 12-14 se perfektně všude domluví, tak gratuluji. Ze se to nějaké ucitelce nelíbí, protože ona zná jen ty svoje Cambridge a Oxford učebnice
at se zkusi zaměřit na britské filmy a pochytaji z toho další slovní zásobu a gramatiku.. Osobně bych z toho nedelala drama ![]()
Nevim, kolik je dětem. British je třeba Harry potter. Primo British Council ma svuj podcast.
@Sadman píše:
Seriál Black Books
Zapalovač byl dobrej
Mám to rozkoukaný, ale obávám se, že to mlaďochy moc bavit nebude.
@hospodki píše:
Neporadím, ale přiznám se, ze úroveň tvých děti me potěšila. Za nás to bylo peklo. Ve škole jsem se nenaucila skoro nic a moje angličtina je taky korporatni. Klasicky team - Belgičan, Skot, Ital, Ind, Američan, Portugalec a Japonec… jelikož jsem se učila praxi, tak moje slovní zásoba je mix všehojestli rozumí aj filmum a ve věku 12-14 se perfektně všude domluví, tak gratuluji. Ze se to nějaké ucitelce nelíbí, protože ona zná jen ty svoje Cambridge a Oxford učebnice
at se zkusi zaměřit na britské filmy a pochytaji z toho další slovní zásobu a gramatiku.. Osobně bych z toho nedelala drama
Moje angličtina po maturitě byla tristní. Sice jsem zvládla i o půlnoci správné třetí tvary nepravidelných sloves, ale konverzovat bych byla schopná je za použití naučených frází
Naučila mě až praxe. Takže jsem opravdu ráda, že děti se aj nebojí, používají ji a nemají midráky z toho, aby nedejbože neřekly něco gramaticky nesprávně.
Jinak drama z toho rozhodně nedělám, je mi vcelku šumák, jestli mají na vysvědčení 1 nebo 2. Ale říkala jsem si, že když už na jůtuby čučí, tak by jim mohlo do hlavy nalézt i trochu toho britského ![]()
@Sadman píše:
Seriál Black Books
Koukla jsem na recenze a to by je asi nebavilo. Ale mě to zaujalo, díky za tip ![]()
@Lama Lama píše:
Nevim, kolik je dětem. British je třeba Harry potter. Primo British Council ma svuj podcast.
11 a skoro 14. HP máme zkouknutého. Možná bych je mohla dokopat k tomu, ať si ho přečtou i v originále
A díky za tip na podcast, mrknu.
@Sadman píše:
Seriál Black Books
Ale to máš za 2 dny zkouklé. ![]()
Doporučuji Dr.Who, to vydrží dýl - můžou si i vybrat herce, který jim vyhovuje. To fakt chytneš supr britskou výslovnost.
@Anonymní píše:
11 a skoro 14. HP máme zkouknutého. Možná bych je mohla dokopat k tomu, ať si ho přečtou i v origináleA díky za tip na podcast, mrknu.
A nebo audioknihu.
A nebo Hraničářově učně, by to doplnili o australskou angličtinu ![]()
@Anonymní píše:
11 a skoro 14. HP máme zkouknutého. Možná bych je mohla dokopat k tomu, ať si ho přečtou i v origináleA díky za tip na podcast, mrknu.
Ja myslim ze anglicke knizky jsou dobry napad! Ale jenom takove co je budoi bavit. Ja jsem se ctenim v aj taky dost veci naucila.
Taky jsou dobre dvoujazycne knizky. Jedna stranka je v anglictine a hned vedle v cestine. Neztracis pak cas hledanim ve slovniku a je to super na fraze - ne doslovni preklad.
Hele, já mám státnice C1 z angličtiny a můžu ti s klidným srdcem říct, že to, jestli někdo mluví britskou/americkou nebo nějakým „cizineckým“ mixem je úplně jedno, jak učitelům, tak rodilým mluvčím. Se snoubencem studujeme a bydlíme v anglicky mluvící zemi, máme kolem sebe dost cizinců z různých zemí a kontintentů a mohu ti říct, že znám opravdu hrst nerodilých mluvčích, kteří mluví perfektně bez přízvuku. Někteří lidé se to nenaučí ani, když v nějaké zemi bydleli celý život - známí mých rodičů bydleli od 70. let až do konce 90. v USA a mluví takovou to klasickou czenglish. Takže ikdyby tvoje děti chtěli žít v anglosaské zemi nebo se živit angličtinou, nemusí mít určitě dokonalý přízvuk. V česku jsem zatím (kromě bilingvních lidí) nepotkala někoho, kdo by neměl český přízvuk a to byli mnohokrát lidi se špičkovou úrovní AJ (C2). Mám jen jednu kamarádku, Slovenku, která mluví tak, že zmátla i rodilého Skota, nicméně ona umí asi 6 jazyků. ![]()
Já bohužel žádné konkrétní médium, kde britskou angličtinu čerpat, pro děti neznám, já sleduju především naučené yt kanály o tématech, která mě zajímají nebo britské seriály, ale ty jsou pro dospělé. Ale vsadím se, že když třeba na yt najdeš hromadu audioknih v britské angličtině nebo na to existují i různé apky.
Nicméně, úroveň tvých dětí je úžasná, takže přízvuk bych fakt neřešila, ono stejně, ikdyž by člověk měl nějaký perfektně naposlouchaný a naučený, tak stejně dál vstřebává i jiné anglické podněty (filmy, hudba, yt, učitelé) a ty podvědomě přebírá.
@Tomie píše:
Ale to máš za 2 dny zkouklé.Doporučuji Dr.Who, to vydrží dýl - můžou si i vybrat herce, který jim vyhovuje. To fakt chytneš supr britskou výslovnost.
I když vám teda spíš jde o ty spisovné, možná i trochu knižní tvary - a to hodně souvisí s morfologiií jazyka, dost i se stylistikou - tady zrovna je hodně důležitá znalost vlastní mateřštiny, to sakra pomůže, a čeština je na to ideál, protože toho má fakt hodně. Takový ty věci, na který většina nadává, že jsou zbytečné (skladba etc.) - to pak dělá ten rozdíl mezi lidma, co se v pohodě domluví, ale v určitých vrstvách (třeba při VŠ studiu, kde je ta úroveň jazyka posuzována i dle stylu) jsou za nedostatečné, a mezi těma, co ten jazyk fakt umí a jejich projev vzbuzuje respekt i u rodilých mluvčích. ![]()
Takže není od věci posílit i tu četbu - v cizím jazyce i mateřštině. To tu zaznělo celkem správně.
@babeandbae píše:
Hele, já mám státnice C1 z angličtiny a můžu ti s klidným srdcem říct, že to, jestli někdo mluví britskou/americkou nebo nějakým „cizineckým“ mixem je úplně jedno, jak učitelům, tak rodilým mluvčím. Se snoubencem studujeme a bydlíme v anglicky mluvící zemi, máme kolem sebe dost cizinců z různých zemí a kontintentů a mohu ti říct, že znám opravdu hrst nerodilých mluvčích, kteří mluví perfektně bez přízvuku. Někteří lidé se to nenaučí ani, když v nějaké zemi bydleli celý život - známí mých rodičů bydleli od 70. let až do konce 90. v USA a mluví takovou to klasickou czenglish. Takže ikdyby tvoje děti chtěli žít v anglosaské zemi nebo se živit angličtinou, nemusí mít určitě dokonalý přízvuk. V česku jsem zatím (kromě bilingvních lidí) nepotkala někoho, kdo by neměl český přízvuk a to byli mnohokrát lidi se špičkovou úrovní AJ (C2). Mám jen jednu kamarádku, Slovenku, která mluví tak, že zmátla i rodilého Skota, nicméně ona umí asi 6 jazyků.Já bohužel žádné konkrétní médium, kde britskou angličtinu čerpat, pro děti neznám, já sleduju především naučené yt kanály o tématech, která mě zajímají nebo britské seriály, ale ty jsou pro dospělé. Ale vsadím se, že když třeba na yt najdeš hromadu audioknih v britské angličtině nebo na to existují i různé apky.
Nicméně, úroveň tvých dětí je úžasná, takže přízvuk bych fakt neřešila, ono stejně, ikdyž by člověk měl nějaký perfektně naposlouchaný a naučený, tak stejně dál vstřebává i jiné anglické podněty (filmy, hudba, yt, učitelé) a ty podvědomě přebírá.
Je to tak, přízvuk je jedna věc (byť teda americká vs. britská upper-class výslovnost „often“ budí vášně vždy a všude
) - spíš fakt o ty vazby a na ty v US seriálech dost pečou.
Jako v češtině, je rozdíl „kamarádky matka“ a „kamarádčina matka“ - byť to první se běžně používá hromadou rodilých mluvčích a je to srozumitelné, tak je to nesprávně a poukazuje to na nedostatečnou znalost jazyka… V angličtině by mě třeba napadlo „concrete“ jako kontrétní, taky už to řada rodilých mluvčích užívá a je jim jasný, že tím nemyslíš nic betonového - ale stylisticky je to špatně.
Slovesné vazby budou kapitola sama pro sebe, taky mám jen C1, takže to už jde trochu mimo mě, tak ani nemůžu dát příklad. ![]()
Dostalo se mi do ruky hodnocení angličtiny mých dětí. U obou je shodně vyzdvihnuto, že jazyk ovládají ve všech formách (čtení, psaní, poslech i mluvení), ale jako negativum bylo zmíněno, že je vidět, že dovednost je získaná především z amerických filmů, her a YT videí. Je to mix školní britské a obecně internetově používané americké AJ a sice se domluví ve všech situacích, ale jsou tam gramatické nepřesnosti. Takže anglicky sice rozumí všemu, bez problémů se domluví (vyzkoušeno na zahraniční dovolené), ale neodpovídá to školním požadavkům
Já dětem v tomto moc nepomůžu, protože ač v práci komunikuju povětšinou anglicky, tak je to zase ta proklínaná americká AJ, protože americký korporát, že jo.
Upřímně, moc mě nenapadá, kde se jinde v našich končinách naučit anglicky, než ze zmíněných zdrojů
Tak bych vás požádala o radu - doporučíte nějaké filmy, audioknihy, podcasty, youtuby s hezkou BRITSKOU angličtinou pro děcka na druhém stupni? Úroveň jakákoliv, běžně zvládají filmy v aj bez titulků/s aj titulky.
Až budou starší, tak je v plánu je vyslat někam do zahraničí, ale zatím to není na pořadu dne, takže si musíme vystačis s audiovizuální technikou.
Děkuji