Jak vylepšit angličtinu u dětí?

Anonymní
11.2.23 11:20

Jak vylepšit angličtinu u dětí?

Dostalo se mi do ruky hodnocení angličtiny mých dětí. U obou je shodně vyzdvihnuto, že jazyk ovládají ve všech formách (čtení, psaní, poslech i mluvení), ale jako negativum bylo zmíněno, že je vidět, že dovednost je získaná především z amerických filmů, her a YT videí. Je to mix školní britské a obecně internetově používané americké AJ a sice se domluví ve všech situacích, ale jsou tam gramatické nepřesnosti. Takže anglicky sice rozumí všemu, bez problémů se domluví (vyzkoušeno na zahraniční dovolené), ale neodpovídá to školním požadavkům :mrgreen:
Upřímně, moc mě nenapadá, kde se jinde v našich končinách naučit anglicky, než ze zmíněných zdrojů :think: Já dětem v tomto moc nepomůžu, protože ač v práci komunikuju povětšinou anglicky, tak je to zase ta proklínaná americká AJ, protože americký korporát, že jo.
Tak bych vás požádala o radu - doporučíte nějaké filmy, audioknihy, podcasty, youtuby s hezkou BRITSKOU angličtinou pro děcka na druhém stupni? Úroveň jakákoliv, běžně zvládají filmy v aj bez titulků/s aj titulky.
Až budou starší, tak je v plánu je vyslat někam do zahraničí, ale zatím to není na pořadu dne, takže si musíme vystačis s audiovizuální technikou.
 Děkuji

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
19216
11.2.23 11:31
@Anonymní píše:
Dostalo se mi do ruky hodnocení angličtiny mých dětí. U obou je shodně vyzdvihnuto, že jazyk ovládají ve všech formách (čtení, psaní, poslech i mluvení), ale jako negativum bylo zmíněno, že je vidět, že dovednost je získaná především z amerických filmů, her a YT videí. Je to mix školní britské a obecně internetově používané americké AJ a sice se domluví ve všech situacích, ale jsou tam gramatické nepřesnosti. Takže anglicky sice rozumí všemu, bez problémů se domluví (vyzkoušeno na zahraniční dovolené), ale neodpovídá to školním požadavkům :mrgreen:
Upřímně, moc mě nenapadá, kde se jinde v našich končinách naučit anglicky, než ze zmíněných zdrojů :think: Já dětem v tomto moc nepomůžu, protože ač v práci komunikuju povětšinou anglicky, tak je to zase ta proklínaná americká AJ, protože americký korporát, že jo.
Tak bych vás požádala o radu - doporučíte nějaké filmy, audioknihy, podcasty, youtuby s hezkou BRITSKOU angličtinou pro děcka na druhém stupni? Úroveň jakákoliv, běžně zvládají filmy v aj bez titulků/s aj titulky.
Až budou starší, tak je v plánu je vyslat někam do zahraničí, ale zatím to není na pořadu dne, takže si musíme vystačis s audiovizuální technikou.
Děkuji

Neporadím, ale přiznám se, ze úroveň tvých děti me potěšila. Za nás to bylo peklo. Ve škole jsem se nenaucila skoro nic a moje angličtina je taky korporatni. Klasicky team - Belgičan, Skot, Ital, Ind, Američan, Portugalec a Japonec… jelikož jsem se učila praxi, tak moje slovní zásoba je mix všeho :lol: jestli rozumí aj filmum a ve věku 12-14 se perfektně všude domluví, tak gratuluji. Ze se to nějaké ucitelce nelíbí, protože ona zná jen ty svoje Cambridge a Oxford učebnice :nevim: at se zkusi zaměřit na britské filmy a pochytaji z toho další slovní zásobu a gramatiku.. Osobně bych z toho nedelala drama :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3847
11.2.23 11:31

Seriál Black Books

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81529
11.2.23 12:11

Nevim, kolik je dětem. British je třeba Harry potter. Primo British Council ma svuj podcast.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
11.2.23 12:18
@Sadman píše:
Seriál Black Books

Zapalovač byl dobrej :lol: Mám to rozkoukaný, ale obávám se, že to mlaďochy moc bavit nebude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.2.23 12:29
@hospodki píše:
Neporadím, ale přiznám se, ze úroveň tvých děti me potěšila. Za nás to bylo peklo. Ve škole jsem se nenaucila skoro nic a moje angličtina je taky korporatni. Klasicky team - Belgičan, Skot, Ital, Ind, Američan, Portugalec a Japonec… jelikož jsem se učila praxi, tak moje slovní zásoba je mix všeho :lol: jestli rozumí aj filmum a ve věku 12-14 se perfektně všude domluví, tak gratuluji. Ze se to nějaké ucitelce nelíbí, protože ona zná jen ty svoje Cambridge a Oxford učebnice :nevim: at se zkusi zaměřit na britské filmy a pochytaji z toho další slovní zásobu a gramatiku.. Osobně bych z toho nedelala drama :kytka:

Moje angličtina po maturitě byla tristní. Sice jsem zvládla i o půlnoci správné třetí tvary nepravidelných sloves, ale konverzovat bych byla schopná je za použití naučených frází :roll: Naučila mě až praxe. Takže jsem opravdu ráda, že děti se aj nebojí, používají ji a nemají midráky z toho, aby nedejbože neřekly něco gramaticky nesprávně.
Jinak drama z toho rozhodně nedělám, je mi vcelku šumák, jestli mají na vysvědčení 1 nebo 2. Ale říkala jsem si, že když už na jůtuby čučí, tak by jim mohlo do hlavy nalézt i trochu toho britského :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
11.2.23 12:30
@Sadman píše:
Seriál Black Books

Koukla jsem na recenze a to by je asi nebavilo. Ale mě to zaujalo, díky za tip :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
11.2.23 12:31
@Lama Lama píše:
Nevim, kolik je dětem. British je třeba Harry potter. Primo British Council ma svuj podcast.

11 a skoro 14. HP máme zkouknutého. Možná bych je mohla dokopat k tomu, ať si ho přečtou i v originále :mrgreen: A díky za tip na podcast, mrknu.

• Citovat
  • Upravit
2454
11.2.23 12:36
@Sadman píše:
Seriál Black Books

Ale to máš za 2 dny zkouklé. :think:

Doporučuji Dr.Who, to vydrží dýl - můžou si i vybrat herce, který jim vyhovuje. To fakt chytneš supr britskou výslovnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81529
11.2.23 12:38
@Anonymní píše:
11 a skoro 14. HP máme zkouknutého. Možná bych je mohla dokopat k tomu, ať si ho přečtou i v originále :mrgreen: A díky za tip na podcast, mrknu.

A nebo audioknihu.
A nebo Hraničářově učně, by to doplnili o australskou angličtinu :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
120
11.2.23 12:39
@Anonymní píše:
11 a skoro 14. HP máme zkouknutého. Možná bych je mohla dokopat k tomu, ať si ho přečtou i v originále :mrgreen: A díky za tip na podcast, mrknu.

Ja myslim ze anglicke knizky jsou dobry napad! Ale jenom takove co je budoi bavit. Ja jsem se ctenim v aj taky dost veci naucila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
334
11.2.23 12:45

Taky jsou dobre dvoujazycne knizky. Jedna stranka je v anglictine a hned vedle v cestine. Neztracis pak cas hledanim ve slovniku a je to super na fraze - ne doslovni preklad.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
343
11.2.23 13:01

Hele, já mám státnice C1 z angličtiny a můžu ti s klidným srdcem říct, že to, jestli někdo mluví britskou/americkou nebo nějakým „cizineckým“ mixem je úplně jedno, jak učitelům, tak rodilým mluvčím. Se snoubencem studujeme a bydlíme v anglicky mluvící zemi, máme kolem sebe dost cizinců z různých zemí a kontintentů a mohu ti říct, že znám opravdu hrst nerodilých mluvčích, kteří mluví perfektně bez přízvuku. Někteří lidé se to nenaučí ani, když v nějaké zemi bydleli celý život - známí mých rodičů bydleli od 70. let až do konce 90. v USA a mluví takovou to klasickou czenglish. Takže ikdyby tvoje děti chtěli žít v anglosaské zemi nebo se živit angličtinou, nemusí mít určitě dokonalý přízvuk. V česku jsem zatím (kromě bilingvních lidí) nepotkala někoho, kdo by neměl český přízvuk a to byli mnohokrát lidi se špičkovou úrovní AJ (C2). Mám jen jednu kamarádku, Slovenku, která mluví tak, že zmátla i rodilého Skota, nicméně ona umí asi 6 jazyků. :D

Já bohužel žádné konkrétní médium, kde britskou angličtinu čerpat, pro děti neznám, já sleduju především naučené yt kanály o tématech, která mě zajímají nebo britské seriály, ale ty jsou pro dospělé. Ale vsadím se, že když třeba na yt najdeš hromadu audioknih v britské angličtině nebo na to existují i různé apky.
Nicméně, úroveň tvých dětí je úžasná, takže přízvuk bych fakt neřešila, ono stejně, ikdyž by člověk měl nějaký perfektně naposlouchaný a naučený, tak stejně dál vstřebává i jiné anglické podněty (filmy, hudba, yt, učitelé) a ty podvědomě přebírá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2454
11.2.23 13:04
@Tomie píše:
Ale to máš za 2 dny zkouklé. :think:Doporučuji Dr.Who, to vydrží dýl - můžou si i vybrat herce, který jim vyhovuje. To fakt chytneš supr britskou výslovnost.

I když vám teda spíš jde o ty spisovné, možná i trochu knižní tvary - a to hodně souvisí s morfologiií jazyka, dost i se stylistikou - tady zrovna je hodně důležitá znalost vlastní mateřštiny, to sakra pomůže, a čeština je na to ideál, protože toho má fakt hodně. Takový ty věci, na který většina nadává, že jsou zbytečné (skladba etc.) - to pak dělá ten rozdíl mezi lidma, co se v pohodě domluví, ale v určitých vrstvách (třeba při VŠ studiu, kde je ta úroveň jazyka posuzována i dle stylu) jsou za nedostatečné, a mezi těma, co ten jazyk fakt umí a jejich projev vzbuzuje respekt i u rodilých mluvčích. :think:

Takže není od věci posílit i tu četbu - v cizím jazyce i mateřštině. To tu zaznělo celkem správně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2454
11.2.23 13:12
@babeandbae píše:
Hele, já mám státnice C1 z angličtiny a můžu ti s klidným srdcem říct, že to, jestli někdo mluví britskou/americkou nebo nějakým „cizineckým“ mixem je úplně jedno, jak učitelům, tak rodilým mluvčím. Se snoubencem studujeme a bydlíme v anglicky mluvící zemi, máme kolem sebe dost cizinců z různých zemí a kontintentů a mohu ti říct, že znám opravdu hrst nerodilých mluvčích, kteří mluví perfektně bez přízvuku. Někteří lidé se to nenaučí ani, když v nějaké zemi bydleli celý život - známí mých rodičů bydleli od 70. let až do konce 90. v USA a mluví takovou to klasickou czenglish. Takže ikdyby tvoje děti chtěli žít v anglosaské zemi nebo se živit angličtinou, nemusí mít určitě dokonalý přízvuk. V česku jsem zatím (kromě bilingvních lidí) nepotkala někoho, kdo by neměl český přízvuk a to byli mnohokrát lidi se špičkovou úrovní AJ (C2). Mám jen jednu kamarádku, Slovenku, která mluví tak, že zmátla i rodilého Skota, nicméně ona umí asi 6 jazyků. :DJá bohužel žádné konkrétní médium, kde britskou angličtinu čerpat, pro děti neznám, já sleduju především naučené yt kanály o tématech, která mě zajímají nebo britské seriály, ale ty jsou pro dospělé. Ale vsadím se, že když třeba na yt najdeš hromadu audioknih v britské angličtině nebo na to existují i různé apky.
Nicméně, úroveň tvých dětí je úžasná, takže přízvuk bych fakt neřešila, ono stejně, ikdyž by člověk měl nějaký perfektně naposlouchaný a naučený, tak stejně dál vstřebává i jiné anglické podněty (filmy, hudba, yt, učitelé) a ty podvědomě přebírá.

Je to tak, přízvuk je jedna věc (byť teda americká vs. britská upper-class výslovnost „often“ budí vášně vždy a všude :mrgreen: ) - spíš fakt o ty vazby a na ty v US seriálech dost pečou.

Jako v češtině, je rozdíl „kamarádky matka“ a „kamarádčina matka“ - byť to první se běžně používá hromadou rodilých mluvčích a je to srozumitelné, tak je to nesprávně a poukazuje to na nedostatečnou znalost jazyka… V angličtině by mě třeba napadlo „concrete“ jako kontrétní, taky už to řada rodilých mluvčích užívá a je jim jasný, že tím nemyslíš nic betonového - ale stylisticky je to špatně. :think: Slovesné vazby budou kapitola sama pro sebe, taky mám jen C1, takže to už jde trochu mimo mě, tak ani nemůžu dát příklad. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí