Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@K. Rocánková píše:
Problém je, že se vůbec zadávají takové úlohy, které jsou krajně nepravděpodobné. Rodiče by se těžko oddělili a nechali děti samotné, prostě první by svítil na zem a šli by všichni za sebou. Pravděpodobně by si ještě všichni posvitili telefony… Pamatuji z dob své školní docházky úlohy o pohybu… Auto A vyjede z parkoviště v 13h rychlosti 70km/h, motorka vyjede o 10 minut později rychlosti 100km/h, kde se asi potkají? Odpověď, potkají se určitě dřív než já toto budu potřebovat ve svém životě spočítat. Ještě jsem to nepotřebovala a myslím, že to budu muset řešit až se svým dítětem u úkolu z matematiky! A taky chujoviny jako jak projít tunel s baterkou. To jo, to se fakt hodí znát.
S touhle „logikou“ můžeš zrušit školy obecně. K životu nepotřebuji 99,99% znalostí ze školy.
@Zumpa Je co se učit, ne že ne. Nevidím smysl v tom, učit se kvanta věci které obratem zapomenu nebo nepoužiju. Dnes na netu najdeš všechno za pár minut. Ted jsem například řešila zlomky v praxi a jak se mi hodily. Trochu jsem se u toho tedy zapotila, na vše jsou kalkulačky. Ja podíl na pozemku, druhý má větší podíl na pozemku. Dohadujeme se o třetí díl pozemku složený z podílu ostatních spolupodilniku a ten si máme rozdělit v poměru velikosti našich podílu. Jo tak to se třeba hodí, stejně jako procenta, dovednost spočítat si úroky. Bylo by fajn tam zařadit i povědomí o strastech budoucího života jako RPSN, jak investovat, jak uspět jako partner, jak odkládat stranou, jak si rozvrh out utrácení výplaty, prostě trocha te reality. To ale asi jeste bude trvat
@Alušáček píše:
@Adaneli V normálním světě by tatínek nejmladší pomalé dítě vzal do náruče a prošli by tunel spolu …
V normálním světě by to mohlo začít právě takto. Ale už jsi nedomyslila ty další kroky:
Už mimo náš příběh poznamenám, že maminka se po propuštění z nemocnice zastavila na kafe u své přítelkyně, a zasypala ji otázkami jak asi probíhá rozvod a s jakým výživným na děti by mohla počítat. Tatínek má doma tichou domácnost, a začal si v práci víc všímat hezké slečny Marušky z účtárny, která po něm při obědě vždycky pokukuje.
Příspěvek upraven 29.03.23 v 14:42
Slovní úlohy ale „učí“ víc, než samotnou matiku (teda spíš počty). Pochopení textu, nalezení potřebných „proměnných“, derivovat integrál a najít řešení. Čekat pouze praktické úkoly z běžného života…? Proč? Třeba ta pěkná úloha o loďce, zelí, vlkovi, koze a pastýři je taky hezká a i logicky pochopitelná. A ještě tam figuruje ochočený vlk.
@Tala20 teď jsi mě pobavila
. My bychom šli všichni za sebou a svítili si mobilama
.
Taky záleží, jestli je na konci toho tunelu světlo. A jestli je to světlo milé, lákající, nabízející klid a mír. Nebo jestli je to světlo a do toho houkání.
@Tala20 píše:
V normálním světě by to mohlo začít právě takto. Ale už jsi nedomyslila ty další kroky:
- Tatínek vezme nejmladší pomalé dítě do náruče a projdou tunel spolu.
- Druhé dítě chce taky za tatínkem a za Pavlíčkem, vytrhne se matce a vběhne do tunelu.
- Tam ve tmě zakopne, vyrazí si zub a začne řvát.
- Maminka běží dítě zachránit, ve tmě mu šlápne na ruku, upadne, má otřes mozku, roztrženou novou bundu a hysterický záchvat.
- Tatínek se rychle vrací zachránit rodinu.
- Při pohledu na oba raněné mu uklouzne otázka proč dítě nepohlídala.
- Maminka odvětí, že do dneška netušila co za kreténa má za muže. A že její maminka měla pravdu, když jí radila aby si vzala Frantu od nich ze vsi. Franta je sice jen traktorista, ale nikdy by rodinu netahal do nějakých pitomých tunelů, a ještě s vybitou baterkou.
- Tatínek namísto aby takticky mlčel, poznamená, že jediným úkolem maminky bylo počkat až on pro ně přijde.
- Maminka mu vyčte, že je to jen jeho chyba. To dítě je nehlídatelné, protože je to od narození pošuk stejně jako jeho nemyslící táta. A ona teď teprve vidí, že si zkazila život.
- V tunelu se ozve Pavlíčkův řev, protože prvnímu dítěti bylo samotnému smutno a vydalo se zpět do tmy hledat rodiče, zakoplo a potlouklo se.
- Maminka zaječí a prohlásí, že až tohle vylíčí soudci, rozvede je na první stání.
- V tu chvíli jim zhasne baterka.
Už mimo náš příběh poznamenám, že maminka se po propuštění z nemocnice zastavila na kafe u své přítelkyně, a zasypala ji otázkami jak asi probíhá rozvod a s jakým výživným na děti by mohla počítat. Tatínek má doma tichou domácnost, a začal si v práci víc všímat hezké slečny Marušky z účtárny, která po něm při obědě vždycky pokukuje.
Příspěvek upraven 29.03.23 v 14:42
@K. Rocánková píše:
Problém je, že se vůbec zadávají takové úlohy, které jsou krajně nepravděpodobné. Rodiče by se těžko oddělili a nechali děti samotné, prostě první by svítil na zem a šli by všichni za sebou. Pravděpodobně by si ještě všichni posvitili telefony… Pamatuji z dob své školní docházky úlohy o pohybu… Auto A vyjede z parkoviště v 13h rychlosti 70km/h, motorka vyjede o 10 minut později rychlosti 100km/h, kde se asi potkají? Odpověď, potkají se určitě dřív než já toto budu potřebovat ve svém životě spočítat. Ještě jsem to nepotřebovala a myslím, že to budu muset řešit až se svým dítětem u úkolu z matematiky! A taky chujoviny jako jak projít tunel s baterkou. To jo, to se fakt hodí znát.
Každému nestačí pro život a pro praci první stupeň základní školy jako tobě.
@Mamhlucnehosouseda píše:
Každému nestačí pro život a pro praci první stupeň základní školy jako tobě.
Nojo, i ty příkopy někdo kopat musí. Dík ![]()