Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Já mám syna, 12 let, šestá třída - ADD, dyslexie, dysortografie. 2. stupeň doporučení z PPP. Dělám s ním úkoly, učím se s ním. Musím na něj dohlížet, protože si často neví rady. Máme problém s jazyky. Na češtinu fajn učitelka, která doporučení dodržuje a několik dalších učitelů také. Ale angličtinářka, když jsem s ní měla sezení, mi řekla, že opatření dodržuje (bohužel to podle mě není pravda) a že je syn už v 6. třídě a že to není jako na prvním stupni! Máme nový posudek z PPP, tak si budu domlouvat schůzku s třídní, která doporučení také bagatelizuje. Syn je demotivovaný, protože často dostává 3 a 4, chybí mu část poznámek, protože ve škole nestíhá a nikdo na něj nedohlídne! Je to boj!
Mám dyslektickou dceru aktuálně v kvintě na osmiletém gymplu. Moji pomoc už prakticky nepotřebuje, naučila se spoustu věcí kompenzovat, ale když byla malá, tak ano, pomáhala jsem jí. Třeba jsem jí přečetla zadání příkladu, co měli jako domácí úkol z matematiky, protože ona byla schopná zaměnit předponu na- za ne- a pak počítat celou dobu sice dobře, ale vlastně úplně jiný příklad. Když se měla naučit na písemku dejme tomu z přírodovědy nebo z vlastivědy, tak jsme se střídaly ve čtení stránek v učebnici, protože čtení pro ni bylo opravdu namáhavé a zároveň tak přijímala informace prakticky nejhůř. Nebo jsme našly na dané téma nějaké video na youtube (ze slyšeného a viděného si pamatuje podstatně víc). Doporučení z PPP školy moc nedodržují (teď na gymplu už vůbec). Jedině že měla prodloužený čas u přijímaček a pravděpodobně bude mít i u maturity. Jinak diktáty a všechny ostatní testy píše úplně normálně.
Mám dítě s dys poruchou je to dyslektik a dysortografik, chci se zeptat pomáháte dětem s ukoly, zápisy atd? Dodržují učitele doporučení z PPP?