Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ráno jsem zjistila, že se moje holčička asi v noci škrábala za krkrm a rozškrábla si klíště, má tam něco černého a nejde to ani za nic vytáhnout, nemáte s tím zkušenost jak to vytáhnout? Nebo jít rovnou na pohotovost až dorazí manžel z práce? Děkuji Lucka
Pohotovost. Rozříznou, vyčistí. A je tam jistota, že odstarní všechno
jinak jsi si jistá, že to bylo opravdu klíště? našla jsi ho? kdyžtak vzít sebou kvůli testům na nemoci ![]()
Jako že by to klíště na pohotovosti někdo zkoumal? tak to asi těžko…
ale jinak souhlas, pokud není odstraněné celé, je lepší to nechat odborně vyčistit…
No tak já kdysi takhle k doktorovi šla, a dívali se na mě jak na blbce, co jako chci. Prý jen vydesinfikovat, a hlídat, až kdyby to hnisalo nebo nějaký flek se objevil, tak mám přijít ![]()
Na pohotovosti to vidí neradi, radši bych to vydezinfikovala a s pomocí manžela vytáhla a následně znovu vydesinfikovala. Může vzít třeba cestou v lékárně sterilní jehlu a spolu už to vytáhnete ![]()
Já takhle byla se synem u doktorky, tahala jsem mu klíště a přetrhla, kousek tam zůstal, tak jsem raději běžela k ní. Nic s tím nedělala, řekla vydezinfikovat, tělo s tím zachází jako s cizím předmětem, třeba tříska..prostě se toho samo zbaví. Je pravda, že jsem s tím nic nedělala a bylo to brzy pryč.
…jen ještě, jasně, že jsem to čas hlídala, jestli se nedělá okolo flek…
Tý jo.. a mě to ty bestie vypižlávali a fakt dělali testy z toho bídáka, jestli tam není encefalitida ![]()
@martina.se píše:
Tý jo.. a mě to ty bestie vypižlávali a fakt dělali testy z toho bídáka, jestli tam není encefalitida
Kdy a kde? To teda
, je to hrozně drahé. To ti říkali?
Jinak bych s tím nikam nešla, vypadne samo.
edit: Dřív se říkalo, že „utržené“ klíště je nebezpečné a že se s ním má jít k dr. Ale prostě se to mění - jako styl odstranění klíštěte např.
@martina.se Fakt hledím, že by nějaký doktor vzal na sebe náklady za to vyšetření, tak mne to zaujalo. Nehledě na to, že to nejsou schopni v nespecializované laboratoři udělat.
@Alichi to mi to vyříznul cca 2×1 cm a štychy mi dělal co 3 mm, to se i sestřička smála, že takhle pečlivý na vše fakt být nemusí. Jméno si nevzpomenu, a le byl odkudsi Kazachstán a tak
je fakt, že je to cca 4 roky zpět..
Byli jsme se synem před pár dny na pohotovosti a jak se psalo výše, zatržené klíště se dle paní lékařky už neodstraňuje. Nám natřeli višňákem a doporučili ještě 2 dny mazat. My mažeme černou mastí a hlídáme.
Jet s klíštětem na pohotovost?
osmiměsíčnímu jsem právě našla klíště - na krku, v kožním záhybu. Už ho tu s manželem mordujem přes půl hodiny a ne a né tu bestii vyndat. Jeli byste s tím na pohotovost?
Te´d si tu s tímhle dotazem přijdu jak debil.
Pohotovost je až od pěti, tak budem ještě zkoušet. Ale aby nás pak na pohotovosti neposlali tam kam slunce nesvítí…
A jak ho taháte? Mně vždycky šlo vyndat krásně, když jsem ho potřela mýdlem a pak jsem ho pinzetou vyviklala.