Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj Maminky v Anglii,
konečně po různých peripetiích nám přijali syna do předškoly. Teda jejich první třídy
Moc jsem pro něj chtěla nějakou asistentku neb anglicky umí jen pár písniček a pár slovíček z české školky. Tak aby měl někoho s kým se alespoň trochu domluví, i když né třeba zrovna česky a i když né třeba každý den. Bylo mi řečeno, že i kdyby asistenci dostal tak to vůbec nemusí být čech. No fajt třeba angličan, ale naučí ho třeba jak se zeptat jiného díťátka na jméno a další jednoduché fráze face to face (původně jsem myslela že to nebude problém, že to umí, ovšem časem jsme zjistili, že není tak průbojný a ochontý angličtinu zapojit jak jseme si mysleli). Chudák učitelka se nemůže věnovat jen jemu, to naprosto chápu. Přitom je šikovná. První den plakal jak mu bylo smutno a s nikým se nebyl schopný domluvit. Chce se naučit pár českých vět aby ho mohla uklidnit. ![]()
Problém je, že škola asistenta nechce povolit, že na něj nemají finance. Prohlašuje dáma na recepci a přes ní, vypadá to, nejede vlak.
Prosím jak jste o asistenta do školy žádaly. Je na to nějaký zvláštní postup či co? Holky moc děkuji. ![]()
ahoj,tak tohle slyším poprvé..mám v cizině dost kamarádek, ale žádná nemá asistenta..nevím, podle mě jste to měli trošku víc promyslet..kamarádka co je ve Francii a ona i muž jsou Češi, tak jejich tříletá dcera chodí normálně do školky, nemá žádnou zvláštní péči ani asistenta a dětem začala postupně rozumět..žádnou újmu z toho neměla, ale tady to co píšeš ty..syn chodí už do první třídy a jestli teda nemluvil nikdy (nevím, jak dlouho tam žijete), tak to zřejmě bude problém..taky si myslím, že na asistenta nedosáhneš..soudím podle situace u nás..tady na něj kolikrát nedosáhne ani dítě, které by mělo jasný nárok
V cizině nežiju,ale myslím,že přeci nebude stát platit asistenty pro cizince,aby měli snažší vstup do jejich země.Nevím,jak dlouho a Anglii žijete,zda to byl pobyt plánovaný a jak dlouho dopředu-zda byla možnost syna naučit alespoň základům angličtiny.Snad jedině pokud to bylo ohledně práce,rychlovka,čas třeba pár dní,tak to je jasný,že se toto nedalo zvládnout.Ale jestli jste odjeli plánovaně,nějakou dobu tam již žijete,tak by neměl být problém,aby se syn pomalu začlenil do kolektivu.
A ty chodíš do práce?Pokud zatím ne,tak se synovi víc zavěnuj po jazykové stránce.
Mě to přijde divný, když je syn zdravý
to by tady mohl každý cizinec žádat o asistenta a že jich tu máme ![]()
Neboj se, děti se učí rychle, za chvilku bude mluvit anglicky že tě bude bolet hlava ![]()
Indrielko, nikdy jsem se s tím nesetkala. Myslím, že v tomhle máš smůlu. Znám několik dětí, co odjeli do UK bez angličtiny a nastoupili do školy a o asistentovi nemohla být ani řeč!
Navíc ani tady v Česku, když synovi do třídy nastoupil španělsky mluvící spolužák,ani angličtinu nezvládal, česky nemluvil, asistenta samozřejmě neměl.
Neboj, to bude dobrý, za pár týdnů už se bude krásně chytat. ![]()
Tak a teť jsem z toho zmatená dokonale. Jsme v Anglii od července. Malý angličtinu dělal a čelkali jsme, že se chytí lépe, ale nestalo se. O asistentech pro děti které nemluví jsem se dočetla hlavně tady. Když jsme se informovali, tak nám původně bylo řečeno že ano pokud dítě nemluví tak má na asistenta nárok. Souhlasím s tím, že jsou děti které jej potřebují víc. A souhlasím i s tím, že děti se učí rychle. Ale pokud můžu dítěti ulehčit vstup do nového prostředí kde nikoho nezná a nikomu nerozumí tak se myslím pochopitelně snažím hledat možnosti.Nástup je tady ve věku kdy děti u nás chodí do školky a i na vstup do školky si dítě zvyká postupně a to jim tam všem rozumí.Přizpůsobuji se systému a hledám možnost jak to svým dětem zjednodušit. No tak mě ukamenujte ![]()
Tak ja ziji v Londyne ale o asistentovi pro deti cizincu slysim poprve.
Kamaradka dela assistanta na zakladni skole. Ale nekolik let mela chlapecka s downovym syndromem a ted ma Autistu.
![]()
Myslim ze pro zdrave dite, i kdyz nemluvici Anglicky assistena neprotlacis. Obzvlaste ted, kdyz se vsude snizuji stavy.
Ale neboj deti rychle pochyti a brzo se nauci a otrka se.
Indrielko, máš úplnou pravdu, pro děti, které v Anglii začínají od píky, je to fakt těžké. Manžel je učitel, stávalo se mu pravidelně, že měl anglicky nemluvícího studenta, a to už se bavíme o středí škole, čili mnohem náročnější učivo, ale asistent se nedával. Vážně jsem o tom ještě neslyšela.
On to určitě zvládne, je teprve na začátku, tak se drž!
Indrielko promin, ani ja neporadim. Ale jaksik musim reagovat, je me strasne lito toho maleho prcka. Jasne decka jsou sikovnejsi jak mi dospelaci, rychleji se nauci, ale ten zacatek, chudatko malicke, ale bude to dobre uvidis, zacatek je vzdycky tezky. Kdyz ja si vzpomenu na svuj zacatek
Jsem se ztratila po ceste z obchodu a nejaky cernoch na me Can I halp you? Jsem zdrhala jak posrana a neumela ani odpovedet
Je to stres, ten se casem odboura, uvidis. Drzim pesti, at se dari a hlavne zacne libit ve skole ![]()
Holky děkujeme moc za ty palce. ![]()
Bojujeme. Každé ráno, mě prosí ať tam s ním zůstanu. Né scény, že tam nechce být nebo jít domů, ale ať jsem tam stím. I to beru jako dobré znamení. No pláče a je nešťastný jak šafářův dvoreček. Učitelka se ale snaží, požádala nás o pár českých vět jako - maminka přijde - bolí Tě něco atp. - aby s ním mohla komunikovat v jeho jazyce když už je vážně zle, dala nám zásadní věty u kterých potřebuje aby jim malý rozuměl k naučení. - sedni si na koberec, obleč si bundu, pojď jíst, je čas uklízet - Prohledala jsem všechny možné obrázky, nálepky a děcké časopisy co jsem doma měla a hledala obrázky které ukazovaly co se po něm chce, Vyrobila do školy pracovní karty s těmito obrázky a když po něm učitelka chce aby danou činnost provedl ukáže obrázek na kartě a mluví anglicky.
Taky dostal hodinky, dávno pozná čísla, vyžádala jsem si plán dne ve škole ( co dělají v kolik hodin) a podle něj mu vyrobila rozvrh hodin - od prvního dne věděl že jde domů ve 3.30 jenže se na to upnul a čas se mu vlekl. Teť má napsanou hodinu, u ní obrázek toho co se bude dít - svačina, čtení pohádky, čas na hraní, oběd, počítaní atd - Rozvrh mu vysí na stěně a když potřebuje jde si zkontrolovat kolik je hodin a co se ještě bude dít než půjde domů.Zatím to vypadá, že to trošku zabralo. Ze školy ho vyzvedávám a je v úplné pohodě, tak doufám že i ta rána se brzy zlepší. ![]()
Indrielko zlepsi, uvidis. Ja vim, me se to keca, ty jsi ta ktera rano co rano vidi dite nestastne a dite to vsechno musi samo prozivat, ale snad Te potesi prihoda ktera se opravdu stala. Rodinka z CR se prestehovala taky do UK a jejich syn sice starsi, kolem 10 let nastoupil do skoly. Anglicky moc neumel, zacatek byl strasny. Po roku ve skole umel lip anglicky nez rodice a byl premiant tridy. Je fakt, ze se o perfektni anglictine mluvit jeste nedalo, ale to je otazka casu, obzvlast az budou UK kamaradi
a ze budou. Rodina se bohuzel rozvedla a opet vratila do CR, ja nemam uz na nikoho kontakt, jinak bych Ti ho davno poslala, rekli by Ti o skole daleko vic. Preji hodne sil a uspechu ![]()