Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Potřebuji poradit, jak zbavit dceru (6 let) strachu.
Momentálně se bojí Batmana, zahlédla kousek filmu o něm u babičky a od té doby se s ní nedá mluvit. Téměř každý večer kvůli němu brečí dokud neslíbím, že budu spát s ní. Samozřejmě jsme vysvětlovali, že Batman doopravdy neexistuje, že se do zamčeného domu nikdo nedostane, že nás hlídá pes, nepomáhá ani rozsvícená lampička v pokoji. Zkoušeli jsme i to, že strašidlo nakreslila na papír a my ho spálili, dokonce jí dávám večer protistrašidlové kapky
, ale nepomáhá to. Bojí se furt. Musím s ní každý večer lehnout do postele a čekat dokud neusne, což trvá občas i víc než hodinu, takže celý večer je v háji
. Tento stav trvá to už asi 3 týdny a vůbec se to nelepší.
Dcera spí ještě s mladší dcerkou (4 roky) ve vlastním pokoji, takže úplně sama není, ale společnost sestry jí nestačí. My máme ložnici o kus dál.
Máte někdo nějakou radu, co ještě zkusit?
A když říkám rodičům ve školce, že filmy typu Harry Poter, Piráti z Karibiku a pod. faaaakt nejsou pro školkové děti, koukají na mě jako na blbou…no…takhle to dopadá…dětská mysl nedokáže odlišit pravdu od fikce, nechápe, že ve filmu jsou namaskovaní herci…vím, nemůžeš za to…babička…no… ![]()
Můžeš zkusit homeopatika…mám ve třídě dvě děti se „strachem“ (jiný problém) a pomohlo to…ale…já sama jsem v tomhle směru „nevěřící Tomáš“…je to na Tobě…
Co jí pouštět večer CD s pohádkami (pěkné, ne strašidelné…) nebo potichu dětské písničky…nebo nechat otevřené dveře, aby viděla a slyšela „šrumec“ v bytě a v klidu spala???
@Jitka1976 Tak podle mě záleží na dítěti, prcek Harryho Pottera viděl a následky to na něm nezanechalo, ale sedím u toho s ním a ty strašidelný scény jsem přeskočila, aby je neviděl…
1, 2 a 3 se takhle „zkouknout“ myslím docela dá… Jedinej následek to mělo v tom, že po shlídnutí 3 tady lítal s návodem od skříně z ikey a paličkou od xylofonu a hrál si na to, že má tu mapu Bradavic…
A ještě mi teda ukazoval jizvu na čele, kterou si vyrobil loni v létě… ![]()
@etosha a nešlo by jí vysvětlit, že Batman je hodnej a že jí neublíží? Že pomáhá lidem jako policajti, hasiči??? ![]()
@kate02 A ty snad víš nebo jsi věděla, co to s ním dopředu udělá??? To jsi teda hotová Sybila…nikdy nevíš, jak bude dítě reagovat…uvedu příklad…kdysi byl večerníček (možná ještě je, nevím) o krtečkovi, kde zaječí maminka čeká miminko…no a krtek jí pomáhá rodit…(jak nevinný večerníček, že jo?)a pak to přišlo…zaječici to nějak „nešlo“ a krtek jí skočil!!! na břicho a skákal aby porodila…
Po odvysílání večerníčku se zvedla vlna nevole rodičů a (tuším) ten díl stáhli z televize…děti si totiž hrály na porod a chtěly si skákat po břiše… ![]()
No…vzhledem k tomu, že já netuším, jak bude moje dítě reagovat na ten, či onen film…nebudu mu ho pouštět…jednou bude dítě ok a u jiného, podobného filmu bude mít noční můry… říká se tomu „bájná fantazie“..dítě věří všemu, co vidí a slyší…některé s tím nemají problém (tvůj syn) jiné mají…
@Jitka1976 píše:
@kate02 A ty snad víš nebo jsi věděla, co to s ním dopředu udělá??? To jsi teda hotová Sybila…nikdy nevíš, jak bude dítě reagovat…uvedu příklad…kdysi byl večerníček (možná ještě je, nevím) o krtečkovi, kde zaječí maminka čeká miminko…no a krtek jí pomáhá rodit…(jak nevinný večerníček, že jo?)a pak to přišlo…zaječici to nějak „nešlo“ a krtek jí skočil!!! na břicho a skákal aby porodila…Po odvysílání večerníčku se zvedla vlna nevole rodičů a (tuším) ten díl stáhli z televize…děti si totiž hrály na porod a chtěly si skákat po břiše…
No…vzhledem k tomu, že já netuším, jak bude moje dítě reagovat na ten, či onen film…nebudu mu ho pouštět…jednou bude dítě ok a u jiného, podobného filmu bude mít noční můry… říká se tomu „bájná fantazie“..dítě věří všemu, co vidí a slyší…některé s tím nemají problém (tvůj syn) jiné mají…
Nevím, no, třeba ten první díl je fakt pohádka, pokud se preskáčou ty „blbý“ pasáže…
Na druhou stranu prcka rozhodil „blbej“ večerníček Jája a Pája, kde Krkovičku chtěla sežrat masožravá kytka…
To přišlo horší i mně…
![]()
My měli ten samý problém s klukem (6 let), chodil si večer stěžovat, že se mu zdají zlé sny, přitom ještě ani nestihl usnout, takže se jednalo spíš o zlé myšlenky, než o noční můry. Začali jsme mu pouštět z CDčka pohádky a od té doby už nepřišel, poslouchá pohádku, soustředí se na hezké věci a zlé myšlenky jsou pryč.
Holky díky za rady
, zkusím jí večer pustit nějakou hezkou pohádku z CD, případně i ta homeopatika, pokud CD nepomůže.