Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Já pomleté ořechy nasypala do ovocné přesnídávky, když dítěit bylo 7 měsíců.
I to Vanocni cukrovi je fajn na vyzkouseni.
Vy ho nepecete nebo, jak je mozne, ze 3r.se k orechovemu jeste nedostala?
Moje tasemnice jsou, tak stastne, ze peceme a pak si muzou slavnostne naskladat ma dezertak, ten si daji do stredu stolu a pak jen slysim mamko muzu si vzit cukrovi? A proc by jste nemohli.
@Lenca27 píše:
No nebala, u ostatnich potravin podle me neni takova moznost duseni.
no, kamaradky syn se dusi, kdyz sni sebemensi mnozstvi masla
moznost duseni je vzdy. Pokud neni na nic alergicka, tak bych to nehrotila a dala ochutnat orechovou buchtu.
@Kelsey píše:
I to Vanocni cukrovi je fajn na vyzkouseni.
Vy ho nepecete nebo, jak je mozne, ze 3r.se k orechovemu jeste nedostala?
Moje tasemnice jsou, tak stastne, ze peceme a pak si muzou slavnostne naskladat ma dezertak, ten si daji do stredu stolu a pak jen slysim mamko muzu si vzit cukrovi? A proc by jste nemohli.
Nn, nepeceme.
@Svistice píše:
Anafylaktický šok může nastat u jakékoliv alergické reakce, pokud se jedná o silnou reakci.
U pořechů je problém, že se snadněji vdechnou, pokud je dítě pořádně nerozkouše a nespolkne. Což by ale u tříletého dítěte problém být neměl. Není to přiblblé batole.Obě děti měly ořechy poprvé asi v nějaké domácí ořechové bábovce. Někdy mezi rokem a dvěma. Prostě dostali kousek ochutnat.
Když chtěly pak ochutnat ořechy jako ořechy (někdy kolem roku a půl), tak prostě pod dozorem, nesměly u toho pochodavat, byly upozorněni na pořádné rozkousání a u té mladší jsem si ještě kontrolovala, zda si zbytky nesyslí někde v puse, než si jde hrát.
No hele u ty nasi by byl problem i s nevdechnutim, obcas neco rozkouse malo a hned polyka
Ale o to mi neslo, spis o alergickou reakci. Zajimalo me, jak a v jake forme to ostatni zkouseli.
Syn má alergii na vlašské ořechy, první reakce byla cca ve 2 letech při konzumaci bílkového chlebíčku - strašně se osypal. A pak se to potvrdilo ořechovým rohlíčkem. Na jiné ořechy alergii nemá… ![]()