Jak zkusit orechy

1663
24.9.17 10:12

Jak zkusit orechy

Zdravim, asi blby dotaz, ale jak zkouset dat diteti orechy? Je to alergen, takze dam orechy a cekam, jestli se neosype nebo nezacne dusit? Protoze to mi prijde hrozne :) Nejak k tomu nemam odvahu :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
21602
24.9.17 10:20

@Lenca27 no, ono děti mohou reagovat alergicky na spoustu věcí, které běžně alergeny nejsou. Mě třeba syn zvracel po jogurtu. Takže jsem testovala, po čem zvrací, až jsem se dopracovala k jogurtu a dál to řešila s alergologem. Kolik je tvému dítěti? Ořechy bych netestovala napřímo před druhým rokem. A jen tak pro zajímavost se podívej na složení běžných potravin, které dítěti dáváš, u kolika z nich je napsáno, že obsahují stopové množství ořechů. Pokud by dítě mělo tak silnou reakci, že by se po snězení i dusilo, zjistila bys to mnohem dřív z nepřímé konzumace (osypání atd…). Moje starší dítě má z testů prokázanou alergii na ořechy, ale v běžném životě se jí to neprojevuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
24.9.17 10:22

Upect babovku. Dat do ni trosku orechu.
Nebo svatebni kolacky orechova plnka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
24.9.17 10:23

Moje decka je jedli uz pred prvnim rokem, prave v nejake domaci buchte, kolacku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
24.9.17 10:23

A u potravin ses nebála?
U nás měl kluk ořechy v roce ve vánočním cukroví

• Citovat
  • Upravit
Ou
24138
24.9.17 10:35

A vaše dítě je na něco jiného alergické a nebo má podezření na jiné autoimunitní poruchy?

Naopak - pokud nechcete aby dítě bylo alergické na všehcno okolo, tak v době, kdy se imunitní systém prudce rozvíjí - mezi 4. a 7. měsícem je potřeba ho vystavovat potenciálním alergenům, aby se imunitní systém naučil rozpoznat, že to není nic škodlivého, ale jen jídlo a nebo trocha špíny. Příliš sterilní prostředí naopak způsobuje, že nevycvičení, přecitlivělý imuntiní systém začíná útočit sám na sebe a na běžné podněty - v lepším případě jen alergií, v horším případě autoimunitními chorobami.

Je jasné, že se o své dítě bojíte - to je přirozené. Ale pokud ze strachu děláte to co po vás úzkost chce - tedy začnete freneticky odstraňvoat jakoukoliv možnost hrozby, tak tím tu úzkost neutlumíte, naopak jí usilovně krmíte a ona roste a roste a chce víc a víc.

Dítě které vychovávají hodně úzkostliví rodiče bývá zoufale nesamostatné. nejisté, bojácní a každou chvíli nemocné - protože není otužilé, není zvylké.

https://www.vitalia.cz/…ntni-strach/

Úzkosti se člověk nezbaví tím, že se začne zajišťovat, úzkosti se člověk zbaví tak, že si co nejdříve všimne, že se ozývá a řekne si - hele úzkost. Co se mi snaží říct? Že určitě moje dítě umře, když si dá ořech? A zde musí nastoupit rozum, ne jen pocity. Opravdu se to může stát a nebo je to blbost? A většina mozků dojde k reálnému hodnocení, že to je blbost. Poučené mozky vědí o tom imunologickém okně, kdy je naopak dítě potřeba alrgenům vystavovat.

No a když to takhle rozeberete, tak úzkost nenakrmíte a až vyleze příště, tak bude mít o něco méně síly. V ideálním případě ji vyhladovíte úplně a přestane vám ničit spánek, vztahy a kvalitu pleti.

pokud se vám nedaří posilovat rozum oproti úzkosti jen tak přirozeně, tak spoustu praktických rad jak to dělat najdete tady

https://www.kosmas.cz/…ost-a-obavy/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1663
24.9.17 10:40

No uz byly dceri tri… na nic jineho alergicka neni. Jen kdyz ctu, ze u alergie na orechy se muze dusit, tak je to neprijemne…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
24.9.17 10:41

@Ou :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1663
24.9.17 10:41
@lucenka píše:
A u potravin ses nebála?
U nás měl kluk ořechy v roce ve vánočním cukroví

No nebala, u ostatnich potravin podle me neni takova moznost duseni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
24.9.17 10:52
@Lenca27 píše:
No nebala, u ostatnich potravin podle me neni takova moznost duseni.

Anafylaktický šok může nastat u jakékoliv alergické reakce, pokud se jedná o silnou reakci.
U pořechů je problém, že se snadněji vdechnou, pokud je dítě pořádně nerozkouše a nespolkne. Což by ale u tříletého dítěte problém být neměl. Není to přiblblé batole. ;)

Obě děti měly ořechy poprvé asi v nějaké domácí ořechové bábovce. Někdy mezi rokem a dvěma. Prostě dostali kousek ochutnat.
Když chtěly pak ochutnat ořechy jako ořechy (někdy kolem roku a půl), tak prostě pod dozorem, nesměly u toho pochodavat, byly upozorněni na pořádné rozkousání a u té mladší jsem si ještě kontrolovala, zda si zbytky nesyslí někde v puse, než si jde hrát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24.9.17 11:12

Zkusila bych orechy tepelne upravene a male mnozstvi ;-) Ja jsem na orechy alergicka, takze synovi orechy jeste nedavam, moje alergolozka mi radila nedavat do trech let, tak to dodrzim, pak zacneme s malym mnozstvim, ale stejne z toho mam hruzu :) Nejhorsi je, ze alergie se muze rozvinout kdykoli, ja jsem orechy take mohla do 18ti let, pak njednou alergicka reakce, od te doby se jim vyhybam velkym obloukem :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6993
24.9.17 11:26

V buchtě, nebo burákové máslo. To bývá i úplně bez kousků, pokud ti vadí to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
653
24.9.17 11:28

Orechy jsem zacala davat postupne od roku, zacala jsem mandlemi, pak liskace a nakonec vlasske…bud v buchte, nebo trosku jemne namletych do kase. Take existuji oleje z orechovych jader, muzes trochu kapnout zase do kase a uvidis. Syn ted ma rok a pul a zatim nemel arasidy(na ty se ani nechystam) a pistacie-ty bych chtela nekdy vyzkouset…jo a jeste muzes zkusit domaci orechove mleko, tam bys to taky poznala, kdyby byl nejaky problem.

Edit-hrubka :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15074
24.9.17 11:32

Ořechy měli určitě už v jednom roce v cukroví, vanilkové rohlíčky. Jako celé na kousání jsem dávala, až je zvládli pokousat-měli už vyrostlé stoličky. Jinak je ani moc nechtěli, většinou je málo pokousané plivali, vadily jim v puse. V pečených věcech namleté ok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66
24.9.17 11:33

Já pomleté ořechy nasypala do ovocné přesnídávky, když dítěit bylo 7 měsíců.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek