Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravim, asi blby dotaz, ale jak zkouset dat diteti orechy? Je to alergen, takze dam orechy a cekam, jestli se neosype nebo nezacne dusit? Protoze to mi prijde hrozne
Nejak k tomu nemam odvahu ![]()
@Lenca27 no, ono děti mohou reagovat alergicky na spoustu věcí, které běžně alergeny nejsou. Mě třeba syn zvracel po jogurtu. Takže jsem testovala, po čem zvrací, až jsem se dopracovala k jogurtu a dál to řešila s alergologem. Kolik je tvému dítěti? Ořechy bych netestovala napřímo před druhým rokem. A jen tak pro zajímavost se podívej na složení běžných potravin, které dítěti dáváš, u kolika z nich je napsáno, že obsahují stopové množství ořechů. Pokud by dítě mělo tak silnou reakci, že by se po snězení i dusilo, zjistila bys to mnohem dřív z nepřímé konzumace (osypání atd…). Moje starší dítě má z testů prokázanou alergii na ořechy, ale v běžném životě se jí to neprojevuje.
Upect babovku. Dat do ni trosku orechu.
Nebo svatebni kolacky orechova plnka.
Moje decka je jedli uz pred prvnim rokem, prave v nejake domaci buchte, kolacku.
A u potravin ses nebála?
U nás měl kluk ořechy v roce ve vánočním cukroví
A vaše dítě je na něco jiného alergické a nebo má podezření na jiné autoimunitní poruchy?
Naopak - pokud nechcete aby dítě bylo alergické na všehcno okolo, tak v době, kdy se imunitní systém prudce rozvíjí - mezi 4. a 7. měsícem je potřeba ho vystavovat potenciálním alergenům, aby se imunitní systém naučil rozpoznat, že to není nic škodlivého, ale jen jídlo a nebo trocha špíny. Příliš sterilní prostředí naopak způsobuje, že nevycvičení, přecitlivělý imuntiní systém začíná útočit sám na sebe a na běžné podněty - v lepším případě jen alergií, v horším případě autoimunitními chorobami.
Je jasné, že se o své dítě bojíte - to je přirozené. Ale pokud ze strachu děláte to co po vás úzkost chce - tedy začnete freneticky odstraňvoat jakoukoliv možnost hrozby, tak tím tu úzkost neutlumíte, naopak jí usilovně krmíte a ona roste a roste a chce víc a víc.
Dítě které vychovávají hodně úzkostliví rodiče bývá zoufale nesamostatné. nejisté, bojácní a každou chvíli nemocné - protože není otužilé, není zvylké.
https://www.vitalia.cz/…ntni-strach/
Úzkosti se člověk nezbaví tím, že se začne zajišťovat, úzkosti se člověk zbaví tak, že si co nejdříve všimne, že se ozývá a řekne si - hele úzkost. Co se mi snaží říct? Že určitě moje dítě umře, když si dá ořech? A zde musí nastoupit rozum, ne jen pocity. Opravdu se to může stát a nebo je to blbost? A většina mozků dojde k reálnému hodnocení, že to je blbost. Poučené mozky vědí o tom imunologickém okně, kdy je naopak dítě potřeba alrgenům vystavovat.
No a když to takhle rozeberete, tak úzkost nenakrmíte a až vyleze příště, tak bude mít o něco méně síly. V ideálním případě ji vyhladovíte úplně a přestane vám ničit spánek, vztahy a kvalitu pleti.
pokud se vám nedaří posilovat rozum oproti úzkosti jen tak přirozeně, tak spoustu praktických rad jak to dělat najdete tady
No uz byly dceri tri… na nic jineho alergicka neni. Jen kdyz ctu, ze u alergie na orechy se muze dusit, tak je to neprijemne…
@lucenka píše:
A u potravin ses nebála?
U nás měl kluk ořechy v roce ve vánočním cukroví
No nebala, u ostatnich potravin podle me neni takova moznost duseni.
@Lenca27 píše:
No nebala, u ostatnich potravin podle me neni takova moznost duseni.
Anafylaktický šok může nastat u jakékoliv alergické reakce, pokud se jedná o silnou reakci.
U pořechů je problém, že se snadněji vdechnou, pokud je dítě pořádně nerozkouše a nespolkne. Což by ale u tříletého dítěte problém být neměl. Není to přiblblé batole. ![]()
Obě děti měly ořechy poprvé asi v nějaké domácí ořechové bábovce. Někdy mezi rokem a dvěma. Prostě dostali kousek ochutnat.
Když chtěly pak ochutnat ořechy jako ořechy (někdy kolem roku a půl), tak prostě pod dozorem, nesměly u toho pochodavat, byly upozorněni na pořádné rozkousání a u té mladší jsem si ještě kontrolovala, zda si zbytky nesyslí někde v puse, než si jde hrát.
Zkusila bych orechy tepelne upravene a male mnozstvi
Ja jsem na orechy alergicka, takze synovi orechy jeste nedavam, moje alergolozka mi radila nedavat do trech let, tak to dodrzim, pak zacneme s malym mnozstvim, ale stejne z toho mam hruzu
Nejhorsi je, ze alergie se muze rozvinout kdykoli, ja jsem orechy take mohla do 18ti let, pak njednou alergicka reakce, od te doby se jim vyhybam velkym obloukem ![]()
V buchtě, nebo burákové máslo. To bývá i úplně bez kousků, pokud ti vadí to.
Orechy jsem zacala davat postupne od roku, zacala jsem mandlemi, pak liskace a nakonec vlasske…bud v buchte, nebo trosku jemne namletych do kase. Take existuji oleje z orechovych jader, muzes trochu kapnout zase do kase a uvidis. Syn ted ma rok a pul a zatim nemel arasidy(na ty se ani nechystam) a pistacie-ty bych chtela nekdy vyzkouset…jo a jeste muzes zkusit domaci orechove mleko, tam bys to taky poznala, kdyby byl nejaky problem.
Edit-hrubka ![]()
Ořechy měli určitě už v jednom roce v cukroví, vanilkové rohlíčky. Jako celé na kousání jsem dávala, až je zvládli pokousat-měli už vyrostlé stoličky. Jinak je ani moc nechtěli, většinou je málo pokousané plivali, vadily jim v puse. V pečených věcech namleté ok.
Já pomleté ořechy nasypala do ovocné přesnídávky, když dítěit bylo 7 měsíců.