Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Ahoj maminky, prosím o radu. Mám přítele, který má dvě děti. Jeho syn má 16 a dcera 15. Jeho bývalá žena, když zjistila že má mě tak navádí děti proti němu a dělá všechno proto aby děti k němu nemohli. Pořád jen vyhrožuje a uráží. Teď nastala i situace, že jsem těhotná a jeho syn nastupuje na učební obor. Samozřejmě jsme mu nabídli aby bydlel s námi a ona mu to zakazuje. Chci se vás zeptat jak můžeme proti ní bojovat. Děkuji moc.
@Jindřiška 31 nijak. Děti už jsou dost velký, aby to pochopily a udělaly si názor samy, ne? Bojem nic nezmůžeš.
@Jindřiška 31 od 12 let se dítě může samo rozhodnout s kterým rodičem bude.
Já vím, ale napadlo nás že by jsme zašli na sociálku aby věděli jak se ona chová a jaký má mladej práva
@Jindřiška 31 píše:
Já vím, ale napadlo nás že by jsme zašli na sociálku aby věděli jak se ona chová a jaký má mladej práva
takhle to nefunguje. Jestli chce být u vás, dejte návrh na soud - svěření do péče - tam už bude moc mladý projevit svůj názor. Na soc nemá smysl chodit, tam nic nevyřeší.
@martina.se píše:
@Jindřiška 31 nijak. Děti už jsou dost velký, aby to pochopily a udělaly si názor samy, ne? Bojem nic nezmůžeš.
souhlas.
děti jsou dost velké, aby měly vlastní rozum a udělaly si názor samy. Bojovat nemá smysl.
Jinak pokud syn chce u vás bydlet a máte k tomu podmínky, tak stačí požádat o změnu svěření do péče - syn si může říct, kde chce bydlet.
Aha takže sepsat návrh a poslat na soud zkusíme to super dík moc
@Jindřiška 31 píše:
tam nic nevyřešíte. Né u skoro dospělých dětí…
@Jindřiška 31 píše:
ano stačí. Ale syn k vám musí chtít a u toho soudu to potvrdit, jinak to jen tak nepůjde.
Ano chce bydlet u nás, ale ona ho pořád nějak navádí a říká mu kraviny takže kluk neví co má dělat
@Jindřiška 31 píše:
jj, přesně tak. Pokud chtějí být u vás, bude to přiklepnuto. V tomhle věku se jich budou ptát.
@Jindřiška 31 píše:Nebojujte proti ní, ale pro děti. Pokud nemáte soudní úpravu, pak děti mohou být tam kde se rodiče s dětmi dohodnou, děti mají právo na oba rodiče, v tomhle věku už by měly být schopné si názor vytvořit a podle toho se chovat, nicméně stále jsou povinny poslouchat rodiče. Můžete synovi i dceři vysvětlit, že pokud není něco upraveno soudně, že mohou bydlet u kteréhokoliv rodiče, pokud se to některému nebude líbit, pak se může jiného stavu domáhat soudně. Což vy můžete taky.
Ahoj maminky, prosím o radu. Mám přítele, který má dvě děti. Jeho syn má 16 a dcera 15. Jeho bývalá žena, když zjistila že má mě tak navádí děti proti němu a dělá všechno proto aby děti k němu nemohli. Pořád jen vyhrožuje a uráží. Teď nastala i situace, že jsem těhotná a jeho syn nastupuje na učební obor. Samozřejmě jsme mu nabídli aby bydlel s námi a ona mu to zakazuje. Chci se vás zeptat jak můžeme proti ní bojovat. Děkuji moc.
@29 píše:Není to tak, od 12 se považuje dítě za natolik vyzrálé, že může formulovat názor, ale to neznamená, že bude splněn, pouze by měl být brán v potaz.
@Jindřiška 31 od 12 let se dítě může samo rozhodnout s kterým rodičem bude.
@martina.se píše:V jejich věku už pomalu nemá cenu se soudit, než se rozhodne, budou plnoletí. Ale právně je to samozřejmě možná cesta.
takhle to nefunguje. Jestli chce být u vás, dejte návrh na soud - svěření do péče - tam už bude moc mladý projevit svůj názor. Na soc nemá smysl chodit, tam nic nevyřeší.
@martina.se píše:
jj, přesně tak. Pokud chtějí být u vás, bude to přiklepnuto. V tomhle věku se jich budou ptát.
Ano, budou se ptát, ale je to pro ty děti těžké, pokud jsou masírované z obou stran, pak to může vést ke znaleckým posudkům, kde se budou snažit zjistit, co je skutečný názor dítěte a co tvrdí jen pod tlakem některého z rodičů. Je to pro ně dost velká zátěž.