Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Bernský salašnický pes je rodinný, klidný. Náš miluje děti a společnost. Je hodně kontaktní a komunikativní. Jen je třeba se připravit předem, že přestože jim člověk dává modré z nebe, tak oni většinou brzo onemocní (ledviny nebo nějaká rakovina).
@Kelsey1 větší psi nejsou dlouhověcí. Bernského salasnickeho známe a jsem si jistá, že toho ne. Moc velký a moc chlupů.
Nejvhodnější pes, kterého znám, je labrador. Ten je skvělý i k dětem. Bernský salašnický je taky hodný, ale hodně chlupatý a dožije se nízkého věku. Znám ještě pár bíglů a ti jsou taky hodni, ale ten je malý. Co ohař?
Sehnat psa z útulku není tak jednoduché, pokud má člověk nějaké představy.
Za mě je super k dětem i boxer, dobře se cvičí a bývají to kliďasové co se zvládnou válet i výletit. Nebo stafbul, nepotřebuje až tolik pohybu jako jiný bullové a taky se dobře cvičí, ale je menší
, potom retrívr, ale ten má delší chlup
Ten boxer asi je ok. Ten by ti mohl vyhovovat. A taky corgi. Ale to jsou tuny chlupů.
Z tohoto výběru bych volila boxera nebo středního/velkého pudla. Nebo si vybrat z dobré chovky borderkolii, jsou to sice akční psi, ale přizpůsobí se chodu rodiny, znám jednoho u sousedů, který je schopen proválet den na gauči, když je hnusně a druhý den dá s rodinou 20 km. Navíc ideální velikost, střední plemeno.
Borderku za mne určitě ne, máme ji v rodině a museli s ní řešit tu hyperaktivitu, lítala by 24/7 u kola, byla už úplně vychrtlá, jsou to běžci…
za mne je nejklidnější na tyto požadavky fakt ten labrador.. pokud ne chlupáče - golden retriever je moje srdcovka.. dokázal ujít cokoliv, ale zároveň se klidně dokázal i celý den válet
jen těch chlupů teda bylo dost…
PS : pokud radši spíše střední velikost - co americký kokr? nelíbí?
https://www.chlupaci.cz/…-kokrspanel/
Příspěvek upraven 17.05.25 v 09:13
Za mňa teda boxer absolútne nie. Ledaže šlo plemeno za posledných 6 rokov totálne do kopru kým som mimo kontakt, ale to je predsa pracovný pes s povinnou skúškou do chovu. Mala som iné pracovne plemeno, každý týždeň 3× na cvicaku a chovatelia boxerov ma odradzovali, že to je strašne energické, či to vážne chcem.
Stafbul je povahovo perfektný, “nanny dog” ale perfektný je tiež až potom, čo dostane svoj potrebný každodenný pohyb a aktivitu.
Na úplný gaučing by som doporučila chrta, len tam treba rátať vonku s pobytom na vodítku.
Alebo fakt toho labradora. Nechajte si vybrať najlenivejsie stena z nejakého vystavneho vrhu a bude to fajn.
@Elfido labradora jsme měli a chceme něco jiného. Není to úplná srdcovka.
Plánujeme, že bychom letos v létě chtěli pořídit štěně. Měli jsme labradora, potom labradora s něčím. Teď hledáme změnu. Nějaké nápady máme, ale třeba vás napadne něco ještě jiného a dalšího. Hledáme rasu, co zvládá pobyt doma i venku, je spíš klidnější, že nebudeme muset denně na 20 km procházky, aby byl pes spokojený, naopak se s námi bude rád válet, ale v případě výletu ho nebudeme muset po 3 km odnést. Nenáročný na výcvik, takže ne psy jako jsou pitbullove a podobní. Raději většího psa, klidně 20 kg a víc.
Nepište, ať si vezmeme psa z útulku, protože chceme psa bez minulosti, chceme štěně a určitě chceme psa s PP, abychom si byli jistí, co z něj vyroste a jakou bude mít přibližně povahu.
Děti sice máme, ale obě 10+, takže tam už to je v pohodě.
Edit: Ještě mě napadly dvě věci. Určitě krátkosrsty pes a ne obří plemeno. Ideální váha psa 20-30 kg.
Příspěvek upraven 17.05.25 v 07:39