Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
Zdravím
moje malá zatím ještě nesedí,ani neleze,ale když ji mám na klíně a blbneme,tak se s mou oporou staví na nožky a poskakuje,řechtá se,moc jí to baví
Někde jsem četla,že první pevnější botky se mají kupovat až se kojenec sám staví a obchází nábytek,to ještě není náš případ,ale když se jí při tom hopsání dívám na kotníky,tak se jí vyklají,zatím nosí jen měkké capáčky.Nemyslíte že bych malé už měla koupit nějaké botky aspoň s pevnou podrážkou(případně jaké)nebo je to furt brzy?děkuji za každou odpověď ![]()
Za prvé jí v tom určitě nepodporuj, protože sama by to neudělala a ještě se neplazí ani neleze… nemá na to dost silné svaly. Stání přijde, až si lezením posílí zádové svaly.
A s botičkama, jsem zastánce názoru, že jsou lepší měkké ohebné botičky pro dítě, i když už chodí, že je lepší, aby se nožičky samy vyvinuly, svaly posílily, než aby byly tři roky upevněné v pevných kotníkových botách jako v lyžáčcích ![]()
Takže aspoň na doma jsou capáčky nejvhodnější.
Ahoj, určo bych žádné botičky nekupovala. Oni teď dost radí aby dítě bylo co nejdéle na boso, max. kožené capáčky aby to neklouzalo. Malý taky takhle hopsal ale botičky jsme kupovali až když opravdu udělal 4-5 krůčků úplně sám a do teď je stejně moc nenosí.
Je to hodně brzy.Právě že když bude mít boty taky si ty kotníčky bude potom vyvracet až poleze.A už je to zůstane.To že na tobě stojí chvilku na to boty opravdu nepotřebuje.Vím,že se nemůžeš dočkat,ale dočkáš se.
ahoj, rozhodně bych v tom malou nepodporovala, jak už tady psaly. My měly něco podobného se sezením a taky jsem jí neměla nechávat, dokavaď to neudělá sama.Takže bych ani ty botičky nekupovala.
Taky jsem kupovala boty až když malá začala úplně chodit. Na to občasné postavení u nábytku a v postýlce stačí capáčky nebo ponožky s protiskluzem. A pokud ještě ani neleze, tak ji v tomhle vůbec nepodporuj a naopak ji podpoř,aby měla zájem lézt. Je to pro děti důležité. Posílí si tím zádové svalstvo. Bude ho mít pěkně pevné až si bude jistá,posadí se sama. Nech to trochu na přírodě ![]()
Ahoj. Podle neurologa i fyzioterapeuta se mají botičky pořizovat až v době, kdy dítě víc chodí než leze. Takže já bych nekoupila žádné boty. Až je začneš kupovat, budeš ještě vzpomínat na ty zlaté časy, kdy jsi do nich nemusela investovat
.
Vaši zábavu komentovat nebudu, toho už tu bylo dost.
kocicka18 píše:
Ahoj, určo bych žádné botičky nekupovala. Oni teď dost radí aby dítě bylo co nejdéle na boso, max. kožené capáčky aby to neklouzalo. Malý taky takhle hopsal ale botičky jsme kupovali až když opravdu udělal 4-5 krůčků úplně sám a do teď je stejně moc nenosí. [/citac
To je pravda s těma botičkama v 7m, jen mě zaujalo, co jsi psala dále - domácí obuv právě posledních pár dní řeším - dnes mi ortoped řekl, že doma má mít dítě papučky - vím, že se názory různí… říkal, že venku je to zdravé naboso, ale doma máme moc ploché povrchy a to už je lepší ta bačkůrka, která reguluje otřesy a podporuje držení nohy, ale říkal, že nemusí mít úplně celý den na nohou. Chvíli v obuvi chvíli bosky… malá má 19m., zatím neměla bačkůrky, dávala jsem jí ponožkové papučky s protiskluzem, ptž máme plovoucí podlahy a studeno od země, jenže se mi zdálo, že šmajdá, tak jsem byla u ortopeda…
Mě se ten příspěvek spojil s tím předchozím, snad se v tom vyznáte
Čtěte od druhého odstavce ![]()
Omlouvám se zakladatelce, že jí měním téma diskuze, ale mě se to zrovna tak hodí…
![]()
Už bylo sice psáno,ale mi to nedá… To hopsání si zakaž…ano líbí se jí to,ale nemá rozum…nechápe,že ji to ubližuje…Nemá ještě tak pevné svalstvo aby takovou zátěž udrželo!!! Sama píšeš jak se ji viklají kotníčky… Podle různých fyzioterapeutů by se děti neměli ani nosit ve svislé poloze dokud se samy neposadí…Vím,že to děti rády mají,ale každopádně to co děláš ji může poškodit a projeví se to třeba až v dospělosti…
moje malá má 13 měsíců, chodí kolem nábytku, ale žádné botičky nemá, doma má protiskluzové ponožky, neb když ji dám papučky, ona pak na nožičce sedí tak, že si podle mě akorát křiví záda, jednu nohu při lezení nechává na sezení prostě ji ty papučky brání. Na venek, dostává tlusté ponožky, capáčky neb sama ještě nestojí, ale mám jako dárek od kamarádky již od porodnice botasky Puma, které akorát výjdou na tohle jaro, takže jak začně chodit dostane je, na léto pak koupím sandálky, ale to už bude mít 1,5 roku. Takže pro mě za mě, bych botičky kupovala až bude dítě samo chodit, Kamarádka hned nadšeně kupovala svému chlapečkovi první kožené botičky na doma, když začal kolem 8měsíce capkat kolem nábytku, ale zbytečně, stejně mu byli hned malé a 600 Kč v čudu, rozchodil se až v roce a dává mu na doma papučky…
Já myslím, že neměla… někde jsem četla, že i při obcházení nábytku (pokud máš doma koberce), tak má být mrně bez bot:-)mám taky sedmiměsíční miminko a pevné boty zatím nemáme:-) My jsme staršímu synovi kupovali boty v Deichmannu
První botičky jsme kupovali FARE a mohu doporučit, jsou kožené, lehounké, kotníčkové. Rozhodně bych do prvních botiček trošku více zainvestovala, protože dítko se v botkách učí chodit a pokud má nekvalitní botu a udělá si špatné návyky v chůzi už mu to zůstane.