Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, můj dotaz je spíše všeobecný, sice to teď řeším aktuálně na vánoce, ale i do budoucna se mi budou rady hodit. Děti mám od sebe 19měs. takže se hračky nestihly zničit ani poztrácet. A tudíž nevím co mám kupovat dceři za hračky. Máme takovou tu základní výbavu kousátka, chrastítka, mluvicí pes od FP, aktivní chodítko, kelímky na stavění věže atd. Prostě vše co se hodí dětem tak do cca 1 roku. Od jednoho roku se syn začal specializovat na auta takže těch máme požehnaně. Má i lego duplo, vláčkodráhu a ještě další kostky. No a moje otázka zní co mám kupovat teď dceři. Na vánoce jí bude osm měsíců, zatím si vystačí s tím co má po bráchovi, ale nechci aby měla všechno poděděné. Chtěla bych jí koupit něco speciálního pro ní, ale nevím co? Prosím poraďte. Napadnul mě dětský kočárek s panenkou, ale to využije spíše v průběhu dalšího roku a hlavně jí to syn bude brát.
předem děkuji
My máme taky prvního kluka, a teď čekáme holčičku. Sortiment pro holky a kluky mi přijde dost jiný… Takže jsem ráda, že je pořád co vymýšlet.
Pro holčičku budu mít k Vánocům panenky a 1 Lamaze (i když bude mít jen 2m, je to dost dopředu, ale na co kupovat další a další chrastítka), později kočárek, kuchyňku… I když se obávám, že syn jí to bude všechno brát, a ona mu zase mašinky a auta. ![]()
Myslím, že panenku určitě využije a možná i nějaký menší kočárek. Může ho mít místo chodítka, uvidí se, kdy začne chodit.
Já na tom budu za pár měsíců stejně, navíc mám k hračkám po malém ještě hračky po sobě a těch je taky pěkná hromada.
@hefilka možná bych koupila golfky a nějakou látkovou panenku - s tou si může hrát brzo a golfky využije hned jak začne chodit.
Kdyz jsem byla mala, hrackarstvi bylo maly, vsichni jsme meli stejny nebo podobny hracky, stavebnic bylo na trhu treba jen deset, vybirat nebylo z ceho, a dneska, kdyz vybirat si clovek muze, zas nejsou napady. ![]()
No, to jámám dvě holky, takže katastrofa, ještě ta první byla jediné ditě v široké rodině, takže ta má všechno dvakrát, skutečně všechno, trochu jsme asi nebyli soudní
koupit něco originálního druhorozené je téměř nemožné. A to má na vánoce i narozeniny
k tvé osmiměsíční, ta z toho vážně zatím nebude mít rozum, v téhle chvíli jde jen o tvůj pocit, aby to bylo fér. Golfky naše malá dostala v roce a jak začala chodit, byly oblíbené, panenku miminku tahala tak od deseti měsíců, tak třeba to, jinak to letos neřeš, jak děti porostou, jejich zájmy se rozejdou, budeš to mít jednodušší.
Já to nějak letos neprožívám, prvorozená měla loni na Vánoce 7 měsíců a vůbec ji nějaké hračky nezajímaly. Dostala toho hromadu a akorát jsme nestíhali rozbalovat, za chvilku už byla unavená a protivná. Teď mám druhou holčičku, na Vánoce jí bude 5 měsíců, koupila jsem jí za 40kč telefonek, co má zrcátko a tlačítka a ještě jsem koupila hračky do vany, těch není nikdy dost ![]()
Taky máme dvě holky, sice po pěti letech, ale to je asi fuk, prostě stejný problém jako u @terinka4444
Kočárek má samozřejmě starší, dostala ho na Vánoce, když jí byl zhruba rok a půl, mladší ho momentálně dost vozí, řekla bych, že jí i pomohl naučit se rychle chodit.
Jinak mám taky dojem, že máme všechno. Koupila jsem tedy malou krabici Dupla, pár kostek navíc k tomu, co máme, se určitě ještě hodí, jedno CD s písničkama (miluje je, starší to nebralo, tak toho moc nemáme) a teď jsem ještě dostala v Globusu za plínky hudebního slona Lamazze (koupila jsem kvůli němu plíny na půl roku dopředu
). Tím moje fantazie končí. Snad nějakou vkládačku a jinak to asi budeme řešit praktickými dárky (jsem zvědavá, kdo mě tu zase za ně rozmete
jako jsou plíny atd. Ani to oblečení koupit nemůžeme, máme ho kvanta po starší (i když jednou za čas si taky chci udělat radost a něco nového jí koupím).
My mame rozdil holka -kluk dva roky. Dcera navic neni panenkova, ale autova, takze toho dost mame. Ale synovi teda kupuju, to co neni. Treba Dupla jsme meli malo, s tim jsme zacali nedavno, takze od roku dostava Duplo spis on. Jako malemu jsem mu koupila par chrastitek, neco jineho nez bylo po dceri. Kupujeme plysaky - postavicky z vecernicku, tak jeden dostane jednoho, druhy druhyho. Ted docela frcej vceli medvedi. Dcera mela cmeldu, syn dostal Pucmelouda.
po dceri nebalo poradny odrazedlo, takze to bude velky darek pro syna a moc se mu v jedne herne libila kulickova draha, hodi se nekam kulicka a ta pada dolu…jinak vkladacky a tak mame dost. Ale snazim se aby mel neco sveho, i kdyz je to nekdy trochu bodobne, treba jsem mu koupila takove kyblicky co se vkladaji do sebe, i kdyz podobne mame, ale ty jeho jsou lepsi a hraje si s nima dost. Ale to stalo pakatel.
nebo dokupuju co uz je, dcera mela detske naradi, synovi k tomu neco dokoupim, stejne tak vlackodraha. Neresim, ze si s tim vic bude hrat dcera.
co kupovat nebudeme (zatim), jsou knihy, tech mame vic nez dost a ted je spis nici.
takze bych se klidne vrhla do kocarku - nejakeho stabilniho a panenek.
Mam 2 holky, necele tri roky od sebe, mladsi je ted rok. Take mame po starsi doma pulku hrackarstvi, protoze byla jedine vnouce ![]()
Jenom pro inspiraci, co kupuju mladsi: ted k prvnim narozkam dostala kocarkove choditko s panenkou (to starsi nemela) a houpaciho psa od Little tikes. Ten je fakt uzasnej, rocni se na nem houpe petkrat denne
A na svatek a Vanoce (bude ji 14-15 mesicu) planuju stavebnici geomag (take starsi nemela), nejakou mluvici hracku od FP (asi rikadla), a nejake lepsi auto. Premyslim o Chuckovi nebo necem podobnem, co vydrzi par let (starsi take moc aut nemela)
A jeste jsem premyslela nad batolecim notebookem od FP, ze by byl super na zabaveni v aute, mala je v aute dost urvana ![]()
Mám to stejně, rozdíl 22 měsíců, kluk první, holka druhá. Dostává toho prostě míň. Nic s tím nenadělám, hraček má víc než starší, že je zdrovna nedostane zabalené, ale zdědí, u takle malýho dítěte nehraje roli. Symbolicky vždy nějaké dárky dostane - spotřební materiály nebo to, co potřebujeme 2× - teď k svátku dostala nůžky, další modelíny, pastelky, voskovky, prstové barvy a jednu novou knížku. K narozkám další doplnky do dupla, koupila jsem na aukru jednotlivé dílky, co je potřeba do domu. Takže kluk vlasstní většinu lega, ona doplňky, pokud chtějí postavit dům, musí se dohodnou a spojit své vlastnictví. JInak na vánoce plánujeme kuchyňku.
@Lama Lama musí se dohodnout a spojit své vlastnictví… to je super, fakt jsem se zasmála
![]()
@Aliik taky máme mladší čerstvě roční. Ta holt dostala k narozeninám autosedačku. Pojala jsem to tedy tak, že peníze na ni plus drobnost, což jaksi někteří příbuzní nepochopili a donesli jen ty peníze, naštěstí jí to bylo jedno. Kromě autosedačky tedy ještě malý nafukovací bazének a asi 150 plastových balonků, s tím si vyhraje a obývák je naštěstí dost velký, tak se to vejde ![]()
@Lama Lama tak to mame taky, u nas je ale legokomunisnus, jen kdyz to cerstve dostanou, tak troch rozlisuju, co kdo ma.
jinak treba syn je v necem financne narocnejsi, kvuli nemu se kupoval dvojkocar, postylku mel taky na zacatku svoji malinkou, dcera v te sve vetsi jeste spala. Autsedacky taky nejsou zadarmo.
ted taky rozbil cd prehravac, tak dostane novej, abych jim mohla poustet pisnicky a pohadky na spani.
Díky za rady, koupím tedy kočáek golfky, aby se dal používat i jako chodítko a panenku látkovou. Plastové miminko máme, to dostal syn loni k vánocům, když jsme ho připravovali na sourozence. Jinak syna opravdu nezajímá nic jiného než auta, kostky, duplo ani vláčky, ty se tu jenom válí ani oně nezakopne.