Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Píšeš anonymně, tak klidně napiš svoje současné křestní jméno. Třeba jsi Žofie a k té se mi hodí Anna - Žofie Anna
@Anonymní píše:
Ahoj, mám celkem blbé křestní jméno, psát ho sem nebudu, je totiž až moc ojedinělé. Příjmení celkem jde. Dal mi ho otec a mamka s tím prý nesouhlasila, ale byla z něj tak unavená, že k tomu přistoupila. A tak s tím musím teď žít. V dětství mi to dělalo problémy a nemohla jsem se s tím vyrovnat. Teď už jsem starší a za rok jdu do jiného města mezi nové lidi a do té doby bych chtěla změnu. Přemýšlím nad druhým jménem, kterým bych si nechala říkat. Křestní jméno je podobné jménu Sofie a příjmení kratší a na š. Přemýšlela jsem nad jménem Nina, Rebeka, Diana, Viktorie, Alexa (Lexa), Linda, Laura, Julie a když tak ještě nějaká. Poradíte mi, jak to udělat při rozhodování? Jak jste vybírali jména pro mimina? A když tak která z mé nabídky se vám líbí? Omlouvám se za anonymitu a děkuji za pomoc
Sofie Š.
Takže se jmenuješ Sofie? A chceš si ho nechat a jenom přidat ještě jedno křestní? A tím by ses nechala oslovovat? Tak to se rozhodni sama přece, každý má jiný vkus. Mně se z těch, co navrhuješ, líbí Nina.
Ty bys fakt chtěla být Žofie Rebeka?
Z tvého výběru možná Nina. Něco jednoduchého, obyčejného, maximálně dvouslabičného.
Aby to nebylo z bláta do louže, každé jméno jde zpatvarovat. Jestli nemáš nějaké vysněné, tak si prostě různé opakuj a určí si, s kterým bys byla schopna se ztotožnit. Je to jiné než se s jmenem szivat od mimina
Vyber si jméno, se kterým budeš spokojená. Myslím si, že ladit nemusí. Jak bys ty sama pojmenovala svojí dceru?
Pro deti jsem vybirala tak, ze jsme meli nekolik kriterii (treba ze nesmi koncit na r kvuli prijmeni - o to vic ze mam kluky) apod, takze z toho vysel nejaky seznam, pak jsme s muzem vybrali uzsi vyber a nakonec jsme meli asi 2 pro kazde dite a az se kluci narodili, testovala jsem, ktere mi k nim vic sedi, lepe jde pres pusu…tak se postav pred zrcadlo a nahlas si jimi rikej
Z tveho seznamu bych ale vyhodila Alexa (Lexa), to evokuje bud tu krabicku od Amazonu, nebo postavu z Comebacku, a po Lexovi bych se fakt jmenovat nechtela ![]()
A jak ti lidi říkají teď? %
Předpokládám, že nějakou zdrobnelinou nebo podobou tvého jména, když základní tvar nemáš ráda? Vybrala bych tak, aby to pasovalo k současnému označování. Protože změnit si jméno úplně a začít si v dospělosti říkat úplně jinak, to si teda nedovedu představit. ![]()
No právě Sofie ani Žofie nejsem, ale je to dost podobné a na S takže nic druhého na S nebo Š a podobně. Já osobně nejsem ještě rozhodnutá, jaké druhé no a to první bych si možná jednou ještě změnila na Sofii. Ty jména jsou příklady co se mi nejvíce líbí, díky ![]()
Takže jsi Saskie? Z nabízených jmen se mi nejvíc líbí Julie.
A co třeba Tereza nebo Terezie?
Jo a své křestní jméno raději nenapíšu, protože je asi tak ojedinělé jako Rumi od Bagárové, a je nás v republice opravdu málo, takže kdyby sem koukal někdo známý, jako ne že bych to že chci druhé jméno nějak schovávala, prostě to zatím nechci veřejně pitvat před rodinou a přátely, ale stejně děkuji za komentáře všem. A to s Lexou z Comebacku mi jaksi nedošlo, o bod pro jméno méně
![]()
No ze jmen končících na ie by byla za trest asi Otýlie. Otylka otylá by ve škole trpěla.
@Anonymní píše:
Ahoj, mám celkem blbé křestní jméno, psát ho sem nebudu, je totiž až moc ojedinělé. Příjmení celkem jde. Dal mi ho otec a mamka s tím prý nesouhlasila, ale byla z něj tak unavená, že k tomu přistoupila. A tak s tím musím teď žít. V dětství mi to dělalo problémy a nemohla jsem se s tím vyrovnat. Teď už jsem starší a za rok jdu do jiného města mezi nové lidi a do té doby bych chtěla změnu. Přemýšlím nad druhým jménem, kterým bych si nechala říkat. Křestní jméno je podobné jménu Sofie a příjmení kratší a na š. Přemýšlela jsem nad jménem Nina, Rebeka, Diana, Viktorie, Alexa (Lexa), Linda, Laura, Julie a když tak ještě nějaká. Poradíte mi, jak to udělat při rozhodování? Jak jste vybírali jména pro mimina? A když tak která z mé nabídky se vám líbí? Omlouvám se za anonymitu a děkuji za pomoc
Sofie Š.
No a tady je videt, jak moc je dite poznamenano rodici a jejich vztahy.. pokud te rodice od mala krmili takovym pribehem… jak je tata hrozny ze si vynutil jmeno ktere mama nechtela ale z unavy ustoupila… kdyby si oba stali za tim, ze jmeno je fajn, tak by ti to ani neprislo.
Jinak se mi k takovým jménům hodí Nina a pokud jsi Otýlie, tak Diana by tomu ještě zasadila ránu to by byla dia otylka, otylka na dietě apod..To bych v tom případě zkrátila na Anna.
Sofie Š.