Jaké i,y v této větě?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
31104
9.1.12 23:45

Jen jedna taková vsuvka. Syn a matka pekli ale i pekly cukroví.
Ale matka a syn pekli cukroví.

Pokud je důležitější ženský rod v podmětu a je blíže k přísudku je přípustné psát obě i ::-)

Holčičky pekly. To je jasná věc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Y,I
9.1.12 23:59

Holky, jestli tvrdý, nebo měkký to ať vezme čert. Hlavně ať není to cukroví tvrdÝÝÝ :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
1288
10.1.12 06:36
Samamama píše:
Já bych to asi viděla tak, že pokud ta věta stojí samostatně, tak měkké (jakože my všichni, nejde pochopit, že „já“ je holka), pokud by ta věta byla v kontextu, kde by jasně plynulo, že „já“ je holka, tak tvrdý.

přesně tak pokud nevyplývá z textu jestli je to holka nebo kluk je tam měkké pokud ano a je to dcera tak tvrdé pokud chlapec tak měkké

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7485
10.1.12 08:00

Samozřejmě tvrdé.
Já někdy žesnu kde můj muž přehazuje Y za I a naopak :mrgreen: Třeba napíše zdar chlapy… :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1900
10.1.12 08:28

Tak tohle slyším prvně a věř mi, nejsem vůbec ráda :lol:

Myrha píše:

Pokud je důležitější ženský rod v podmětu a je blíže k přísudku je přípustné psát obě i ::-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31104
10.1.12 08:42

Heh to je jen taková zajimavost. V praxi, když je tam chlap, tak když napíšeš i, tak to němuže být špatně. Tohle je takové feministické pravidlo. Jo a je to ještě ze základní školy. Tedy ještě před reformou v 93. Nebo kdy to bylo :-). Ale mám pocit že se to nezměnilo.

Liduše píše:
Tak tohle slyším prvně a věř mi, nejsem vůbec ráda :lol:
Myrha píše:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6926
10.1.12 11:02
Myrha píše:

SOUHLAS!
Syn a matka pekly cukroví.
Matka a syn pekli cukroví.
Dcera a matka pekly cukroví.

Když je ve větě podnět mužského rodu, je sice měkké i, ale když je mužský i ženský a ženský je blíž k přísudku, je možné psát i tvrdé y.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31104
10.1.12 23:15
Davdan píše:
Myrha píše:

SOUHLAS!
Syn a matka pekly cukroví.
Matka a syn pekli cukroví.
Dcera a matka pekly cukroví.

Když je ve větě podnět mužského rodu, je sice měkké i, ale když je mužský i ženský a ženský je blíž k přísudku, je možné psát i tvrdé y.

Jsem ráda, že jsem si to nevymyslela, už jsem začínala pochybovat o své paměti :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18637
10.1.12 23:31

Holky, cituju Jedličku Havránka - novější kodifikaci čj nemá:
je-li podmět složen z několika podst. jmen čísla jednotného (což je tento případ), může být přísudek v čísle jednotném nebo množném. Zpravidla o tom rozhoduje postavení přísudku - stojí-li za podmětem, bývá v čísle množném, stojí-li před podmětem, bývá v čísle jednotném a řídí se číslem a rodem prvního členu - V divadle byl otec i matka.
Je-li mezi jmény v podmětě jméno rodu mužského životného, má přísudek tvar mužského rodu životného.Je-li mezi jmény v podmětě jméno mužského rodu životného, má přísudek tvar mužského rodu životného.
Jen tehdy, je-li některé jméno nebo všechna jména v podmětě v čísle množném a přísudek předchází před podmětem, bývá obvyklá shoda s nejbližším jménem několikanásobného podmětu - Čekaly tam prodavačky i****jejich šéf.

Je-li v podmětě výraz rozvitýn s předložkou s se jménem mužským, má přísudek tvar zákl. řídícího jména v 1. pádě. Někdy může být shoda vyjádřena také tvarekm mužského životného. - Dívky s hochy se vrátily/vrátili.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18637
10.1.12 23:34

Takže možné varianty jsou:
Syn a matka pekli cukroví.
Cukroví pekli matka a syn.
Cukroví pekla matka a syn.

V množném čísle by šlo:
Synové a matky pekli cukroví.
Cukroví pekly matky a synové.