Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Pres kamaradku jsem se doslechla, ze uz jsou v Cechach povoleny dve krestni jmena. Vite nekdo neco o tom? Momentalne nejsem v Cechach, ale prijedu tam porodit a dítko bude mit ceskou narodnost.
Mame s manzelem tak trochu problem s jmenem- u prvnich dvou dcer sice muzeme byt radi, ze jsme vubec vymysleli jedno.
Jenze ted mi manzel slibil, ze pokud povoli dve jmeno, tak si muzu dat svuj vyber jako prvni a on to svoje jmeno dá jako druhé.
Zní to možná bláznivě, ale my se opravdu nemuzeme dohodnout. Ja jsem na ty originalnejsi jmena a on ma rad takove ty klasicke.
Tak zatim pa Sophie
Ahoj Sophie,
je to pravda - dve jmena jsou povolena - mame je taky
. S porodem v CR nemuzu slouzit, nam to delala amba:,–(a na zaklade mistniho rodneho listu, tak bych si to na Tvem miste overila v nemocnici.
Problemy se jmenem duverne znam - a kdyz jeste musi byt prijatelne ve dvou jazycich, to je pak teprve neco - tak Ti preju, at se dohodnete a hlavne bezproblemovy rychly porod a nadherne zdrave detatko!
Hodne stesti,
Kimmy
Ahoj,
ja jsem slysela, ze to jde u nas zatim jenom s pomlckou. Ma se to pry rusit (ta pomlcka), ale kdy to nevim. Chtela bych taky dve jmena, ale uvidime, jestli nam budou delat problemy. Tak jestli nekdo zjistite neco vic, tak urcite napiste. Zatim pa a pohladte briska (me uz se pekne rysuje) ![]()
Ano,v ČR už můžeš dát miminku dvě jména. Podmínkou je že musí být v seznamu jmen. My máme jméno chlapečka Matyáš Andrew a žádný problém jsme s tím neměli.
Ahoj holky,
kde seženu ten seznam jmen? Není někde na internetu? Chtěli bychom pro chlapečka jméno Andreas a to asi budeme potřebovat nějaké povolení z matriky.
Ulrika 25 tt
My jsme chtěli taky neobvyklé jméno, tak jsme si šli seznam jmen půjčit na matriku. Je v něm 20 000 jmen, takže jsem nakonec litovala toho, že jsme si ho půjčili, protože pak jsme byli ještě nerozhodnější než před tím. Z takového množství jmen se špatně vybírá. O povolení se musí žádat jen v případě, že vybrané jméno není v tomto seznamu, ale to nedoporučuji, protože je to moc zdlouhavé a drahé.
Ahoj Peth
jen jsem se tě chtěla zeptat, jestli nevíš, zda je možné sehnat seznam jmen i někde na netu. Kvůli práci nemám čas běhat někde po úřadech…
Děkuju
Ahoj miška
Ulriko, seznam jmen najdes na strankach ministerstva vnitra: www.mvcr.cz.
Klikni vlevo na OBCANUM, pak na STATISTIKY a nakonec na CENTRALNI REGISTR OBCANU.
Také jsme chtěli dávat dvě jména. Je to možné, ale musí se pak všude uvádět. Nakonec jsme si to rozmysleli.
Alice
Ahojky vsem,
Dve jmena jsou v Cechach povolene uz i bez pomlcky - ja jsem v 22 tt a chceme taky dat holcice dve jmena - Anna Valerie. Navic, kdyz mas trvale bydliste v zahranici, tak ma vyjit novela o tom, ze uz ani Ty, ani Tve dcery nemuseji pouzivat cizi prijmeni v Cechach s dodatkem -ova. Navrh uz je v poslanecke snemovne, tak se snad brzy dockame. Doted to mohly pouzivat jen ty Cesky, ktere si treba daly zmenit narodnost, anebo ktere jsou z narodnostni mensiny.
Ahojky,nejdřív bych chtěla poděkovat za ty stránky hned to zkouknu.Mi by jsme měli mít jména už vybraná ale nemužem se na žádném domluvit.
Zajímalo by mě jestli lze jméno po porodu změnit do několika dnů bez nějakých problémů.Vůbec se nám nelíbí že musíme mít jméno nahlášené předem. ![]()
PA Petra
Ahoj,
bydlim ve Francii a tady se dve jmena davaji bezne. Dali jsme tedy i nasi dceri dve jmena, jmenuje se Anne Viola a dnes ji jsou prave tri roky. Ma obcanstvi ceske i francouzske a v ceskem rodnem listu je zapsana bez pomlcky.
Mimochodem Meg, ta novela uz musi byt davno prijata, nebot ja jsem jednoduse podala zadost pro sebe i pro svou dceru a ani jedna nemame OVA. Takze uz to funguje min. 2 roky.
Take jsem cetla diskuzi ohledne dvou jmen, ci jmen jinych, nez jsou v kalendari tusim na rodina.cz…
Ted cekame druhou holcicku a zatim mame vybrane jen jedno jmeno a druhe se hleda. Neni to totiz tak jednoduche, ze jeden vybere jedno a druhy druhe… jmena k sobe musi „pasovat“ a to neni jen tak!!!
Hodne stesti pri vyberu ![]()
Andrea 31tt + Aja 3r.
Ahoj Petro. Bohužel jméno po porodu nezměníš. Většinou se odevzdává při příjmu do porodnice vyplněné prohlášení o jméně podepsané oběma rodiči. To porodnice hned předává na rodnou matriku aby byl co nejdříve rodný list. Taky se mi to nelíbilo, protože jsem si říkala že se třeba nebude jméno k miminku hodit
. Naštěstí jsme vybrali dobře. Tak pevné nervy při rozhodování.
Kája + Anna Františka (5m)
Také se nemůžeme s přítelem shodnout ve výběru jména a tohle mi připadá jako ideální řešení. Jenom by mne ještě zajímalo, zda jsou dvě jména běžný postup, nebo nadstandard za který si budeme muset na matrice připlatit?