Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Za druhé jméno se nic neplatí. A můžeš ho miminku dát i později. My jsme v porodnice měli pouze jméno Matyáš. Andrew jsme dávali až asi ve 3 týdnech po narození. A nikdo nic nenamítal a nic jsme neplatili. Jenom nám ho připsali do rodného listu.
Ahoj Evula a Matýsek 3 měsíční
Všem na tisíckrát děkuji za příspěvky! No, tak teď můžujen doufat, že mímo bude chlapeček.............protože pro holčičku ještě nemáme ani takový kompromis. haha
Mějte se báječně
Sophie
Ahoj, jde to, pred týdnem se narodila v Podolí mé známe holčička a honosí se jménem Sofie-Petra…
Ahojky,
já se domnívám, že jméno se může u dítěte změnit do roku stáří - alespoň jsem to nedávno četla v novinách: Nějaké jihočeské rádio vyhlásilo soutěž pro rodičky ve vysokém stupni těhotenství a posluchačí ji vyberou jméno pro potomka. Ona s tím jménem získá i 250tisíc Kč. A to bylo jména: strašný - a tak tam byl dodatek, že po roce se to dá změnit.
Nevím, četla jsem to v novinách.
my to udělali před pěti lety jinak,malá se narodila v čechách a také jsme hledali jméno, ale dohodli jsme se na mezinárodním, co se vyslovuje i píše všude na světě stejně aby pak nevznikaly zkomoleniny, takže dcera se jmenuje Petra Marie.ale Marii dostala v německu hned co jsme dostali cizinecký rodný list z české matriky.Používat druhé jméno v čechách může teprve od teď ,nechali jsme jí ho dopsat do matriky a platili za to 150 Kč, ale není to všude stejná cena za zápis.Eva
petra,
neviem mozno sa to zmenilo, ale moj otec mi menil meno 2×. to bolo este pocas cssr, teda to som aj pomaly zabudla ze bolo nejake cssr ![]()
danka
ahojky mám taky dotaz - z trochu jiného soudku, ale třeba mi některá pomůžete - chceme se s partnerem vzít, a chtěli bychom společné příjmení - jenže ani jeden nechce jméno toho druhého (a kombinace obou.. - to bychom se podepisovali na tři řádky
)- tak co s tím?Takže nevíte něco o úplné změně jména (tedy tak jak se nemenuje ani jeden z manželů, ale jméno úplně jiné..)- jako kde o to požádat a případně kolik se za to platí..
dík moc
Klaris
Ahojky Klaris,
my jsme se brali před 2 měsíci a na dotazníku, který jsem si vyzvedla na matrice, jsem vyplnila, jak se budeme jmenovat. Ale musím říct, že si nepamatuju jestli tam byla i alternativa jiného jména ( i když se mi zdá že ano
), ale na matrice ti určitě poradí co udělat, abyste se mohli jmenovat tak, jak chcete ![]()
Ahojky a hodně štěstí v manželství
Handa
Klaris zeptej se na matrice,stejně tam musíte pro formulář a oni ti poradí.Myslím, že ta alternativa tam je,ale ptali jste se také co na to rodiče z obou stran?Eva
Hando a Evi - díky..doufám že na matrice budou vstřícní..
jooo rodiče tak ti o té chystané svatbě zatím ani nevědí (budem se stejně brát jen s dvěma svědkam, šup šup..), máme to takový blbý.. takže jim stejně tak může být jedno jak se budeme jmenovat
K.
Klaris, vidím, že to s tím příjmení také nemáš jednoduché. Můj exmanžel nepovolil změnit v nejbližší době synovi příjmení a já teď nevím jak se mám rozhodnout. Nechci si nechat to vyvdané příjmení z prvního manželství, navíc mám pocit že bude to nové docela obstojně svojí přítomností hyzdit, ale kvůli synovi zvažuju, že si ho nechám spolu s novým příjmením. Řeším teď takovou „srdeční“ záležitost, zda dát v tomto přednost synovi (ten už se holčičkám na pískovišti včera představoval hrdě s novým příjmením), nebo si teda nechat zapsat příjmení přítele a pak zažádat o soudní změnu synova příjmení. Prý to soudy celkem bez problémů povolují. Akorát bych si tímto nerada rozházela vztah s exmanželem, protože se chová nezvykle slušně. Ach jo, musím se do pondělka rozhodnout, protože příští pátek…v pátek.....lálálálá nám zazní svatební pochod =o)))).
Mám před sebou ty papíry a tak ti to doslovně opíšu co tu je k příjmení, myslím, že se stejně budeš muset informovat na matrice: „jsme si vědomi, že při uzavření manželství jsme povinni učinit dohodu o užívání příjmení. Předběžně jsme se dohodli, že budeme po uzavření manželství“ A) užívat společné příjmení:....., B) užívat každý své dosavadní příjmení a společné děti budou užívat příjmení:........, C) užívat společné příjmení a muž - žena (nehodící se škrtněte) bude užívat a na druhém místě uvádět příjmení předchozí, tj. :...... .
Aspoň podle tohoto papíru možnost volby úplně nového příjmení není =o(
Jak píše Kočulka, také jsem slyšela, že pokud chce někdo úplně změnit příjmení, záleží na tom, jak to posoudí paní na matrice a ty nejsou v tomto směru (asi jak kde) moc ochotné. Znala jsem jednoho pána, který se jmenoval Kakáč a o změnu příjmení musel dost dlouho bojovat. Nakonec se mu to povedlo, ale stejně mu nikdo novým příjmením neříkal a staré mu zůstalo jako přezdívka, takže si v podstatě nijak nepolepšil ![]()
Radka
Ahoj Klaris u nás to bylo taky kdysi s rodiči špatné,a je s tchýní dodnes,ale vybojovali jsme si svatbu i přes její nepřízeň ,musela pak před oltářem předat syna do mých rukou a částečně pochopit,že už není její myšák ale můj, ale dělat tajnou svatbu to většina rodičů neodpouští z toho bych měla tak trochu strach.Ale jinak ti přeji hodně štěstí do dalšího života Eva
Klaris,
určitě tam není možnost třetího - úplně jiného jména. To by jste si museli zažádat po svatbě oba dva o změnu, ale záleží na matrice, jestli vám to povolí. Většinou se prý brání, museli by jste mít jméno hanlivé, nebo tak nějak.
My jsme si nechali každý své jméno, manžel se s tím docela rychle smířil i když z počátku to odmítal. Ale argumenty:" proč já a ne ty?" zvítězily. Já mám své jméno ráda, on své taky a nevidím důvod se jich vzdát. Jsme manželé i přes to, že nemáme společné příjmení. Určitě bude do budoucna problém s dětma, protože budou podle jména jen tátovy a třeba mě to bude mrzet, nevím.
Kočulka
Chtěla bych radu mame dcerku jménem Danielku, zanedlouho jestli se postesti a bude to další holčička tak mam vybrané jména ale bohužel nemůžu se rozhodnout jejich tolik ze nevim si rady..Moc se mi nelíbí prave ty klasické jména.. a ne moc ty české…No jsem si rikala kdyz mame Danielku, tak by jse mi k tomu líbila Izabelka, Ellenka, Nellinka, a nevim pro ktere Ještě se mi zamlouvá Evelina..je to těžké… ![]()
@maminka Šárka Mě by se líbilo k Daniele třeba Laura, nebo Mariola. Z těch tvých je pro mě hezká Izabela, Ellenka, ani Nellinka moc ne. Co třeba Nina. Místo Eveliny bych volila raději Evelyn, ale to je drobnost. Já těď přemýšlím nad Katrinou, nebo Karinou (doma mám Kamilku). Jaké máte příjmení, pokud ho nechceš psát tak alespoň typově.
Krátké, dlouhé, české, německé, nebo úplně cizí, aby to ladilo. Nebo počáteční písmeno.
Pro kluka bys věděla?