Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojte,
potrebovala bych poradit, jake kolo byste doporucily pro 4 letou princeznu. Abych pravdu rekla se v kolech vubec nevyznam, ani netusim, na co bych si mela davat pozor, co se povazuje za kvalitni znacku a atd.
Prave jsem to zacala googlovat a po 20min mi z toho jde hlava kolem. Dite je holcicka, ale preferovala bych jinou barvu, nez ruzovou. Mimo jine i proto, ze mam mladsiho syna, tak abychom mohli kolo recyklovat, az bude starsi.
Poprosila bych vas o doporuceni znacky/modelu, s cim mate dobre zkusenosti, kde jsme koupily a na co si u vyberu kola pro dite davat bacha.
Dekuju mockrat
Budeme pro čtyřletou (v prosinci) kupovat woom 3, koupíme buď žlutý nebo červený, aby bylo pak pro brasku(8mesicu) ![]()
Já jsem si nechala poradit a koupila Core 16. Je skvělý, lehký a hlavně má 2 brzdy, jak ruční, tak na zpětný chod šlapek. Pořizovací cena necelých 6.tis a měla ho 2 roky.
Dcera se na něm naučila během 15minut (předtím měla first bike). Teď pod stromeček dostane opět Core, ale už s přehazovačkou.
Velikost kola 20 nebo 24 dle velikosti dítěte. Kolo musí sednout a nesmí být na dítě těžké. Ve předu stačí 1 kolečko, namátkou třeba Rock Machine 20 Thunder (8.8kg). Blatníky, nosiče výrazně zvyšují hmotnost kola.
My šli cestou kolo z druhé ruky, protože jsme chtěli lehký a to je drahý takže úvaha byla za kolik koupím skoro za tolik časem prodám. Teď už má lehký kola i Decathlon za rozumnou cenu (před dvěma lety kdy to bylo u nás aktuální to byla novinka a fakt nebyly k sehnání). Navíc byl kluk zvyklý na páčkovou brzdu z odrážedla takže jsme nechtěli torpédo (brzda zašlápnutím dozadu). Za rozumnou cenu (do 5 tis) se dá sehnat váha kolem 7 kg, kola předpokládám budou 16''… Záleží na výšce dítěte. Brzdu si musíte rozmyslet sami.
Kolik dítě měří? Co s tím kolem budete dělat? Jestli jen jezdit okolo baráku a někde na blízkém hřišti, na zmrzku a tak, tak je to vcelku jedno. Důležité je, aby se na tom dítěti dobře sedělo a vyhovovala mu geometrie. Takže určitě nekupuj nic bez odzkoušení. Můžeš vzít i bazarový.
Můžeš mít superlehké kolo (bez torpéda, s řemenem místo řetězu apod.). Ale do toho se vyplatí investovat, pokud jezdítě celá rodina.
Jinak dobrý poměr váha/cena/kvalita má Author.
Vyhla bych se kolům z Decathlonu, Intersportu apod.
Jo to první ve 4 letech měl Kokua… Bazarový woom jsme bohužel nesehnali
. Teď 20'' v 6 letech má Core - jen jsme mu přehazovačkou předělali na páčkovou, protože na otáčecí na riditkach neměl sílu a je super.
Tak prvotni info - kolik meri, to je asi to nejzakladnejsi a zda umi jezdit. urcite odlhehcene - super je woom, cannondale,, dulezita nejen velikost kola, ale i take rozvor, aby se ditku na nem dobre sedelo. idealne pred koupi nekde vyzkouset. urcite nekupovat nejake shity v decathlonu, sportisimu… ale pokud to bude mit jen na pricmrdavani kolem hriste, tak je to v podstate putna, vekove odpovida 16- 20" a taky bych nekupovala s brzdou torpedo (slapnutim vzad) ale s brzdou na riditkach
@mdvorak píše:
Velikost kola 20 nebo 24 dle velikosti dítěte. Kolo musí sednout a nesmí být na dítě těžké. Ve předu stačí 1 kolečko, namátkou třeba Rock Machine 20 Thunder (8.8kg). Blatníky, nosiče výrazně zvyšují hmotnost kola.
Nevim, jak velke ctyrlete dite mate. Ja bych to videla na sestnactku. My koupili sestnactku bazarovou (ted ji zdedilo druhe dite) a dvacitku v peti uz novou (jezdi 1000 km/sezonu).
Kupovali jsme Core 16 a za mě super. Řešila jsem jestli nekoupit woom, ale v té době nešlo sehnat a rozhodně nelituji. Mají super výběr barev a váha je taky jedna z lehčích
Kupovala jsem letos pro 4letyho kluka 16".Asi záleží kolik nejezdíte, co očekáváte. My sice nejsme zadní extra cyklisti, ale těch 50-100km měsíčně ujedeme, ať v horách nebo tady u nas ve Strednich čechách. Nechtela jsem torpedo. Přišlo mi strašně nesmyslne, aby se na FB naučil na brzdu na riditkach, pak měl torpedo a pak zase brzdu na riditkach. Chtěla jsem lehké kolo, aby se netrapil (a to fakt není kolo kolem 8kg a vic
).Nakonec jsme vybrali Kubikes.Woom se nám nelíbil vzhledove, ale taky je určitě super. Jeste jsem koukala na Beany (tam už by mohl mít 20"),ale byly beznadějne vyprodany. Koupili jsme nový. Sice stalo 10000,–, ale věřím že ho za 7000 s přehledem prodám. Pak mě vyjde levněji než kolo z Decathlonu, ale kvalitou nesrovnatelne. Jo a kluk jakmile sedl jel perfektně a jízda ho fakt baví. S přehledem ujede kolem těch 20km a chce jet dál.
Koupila bych vel 16, za par kacek z bazaru, bez ohledu na znacku. Vsechny deti nam v tomhle veku na kole rajtovaly, jakmile ziskaly jistotu, zjistily, jak za sebou udelat cernou caru a tak
Kazdou chvili nasedly, popojely, slezly kvuli klouzacce nebo proste jen „jee hele motylek“, kolo se jim vysmeklo, upadlo… Kamaradum pujcily, tem to taky padalo. Za me se pro takova prtata nove kolo nevyplati, i kdyby bylo pro prvni dite, nejdriv tak ve vel 20 a jen pokud bude jezdit pravidelne.
@VilaAnalka proc pises kazde dite? me deti se tak nechovaly
ve 4 letech jsem poridila odlehcene kolo s prehazovackou a videla by jsi, jak dracili do kopcu, jezdili jsme do pumptracku, na delsi vylety. koupit mu nejakou herku, jak radis ty, tak jej akorat sedru
a ze by kolo schvalne zahazovaly, kdyz nekde zastavily, to jsem jim hned vysvetlila, jak se s kolem zachazi a poridila paradni stojanek
… jak nas tu par radilo, ze pokud jsou rodina, co hodne jezdi vybrat uplne jine kolo, nez kdyz jen ditko bude dracit kolem hriste.
Velikost 16, šla bych po váze. Čím lehčí, tím lepší. Ale s klesající váhou stoupá cena, tak záleží na vás. Superlehka kola (cca 6 kg) stojí třeba 10 tisic ![]()