Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj všem
Marně si lámu hlavu, jakou knihu koupit nebo půjčit v knihovně pro našeho syna. V lednu mu bude 10 let. Pohádky ho asi nebaví. Těch máme spoustu a nečte. ![]()
Děkuji za rady.
Určitě „Deníky malého poseroutky“ je jich několik dílů a syn je čte již poněkolikáté..potom je baví knihy s magickými lupami..je to myslím „Klub tygrů“, ale je jich na podobném principu několik..a pak také Tintin, je většinově jako komiks, ale pro začátek dobrý ![]()
Já četla tuto má pak další díly a je super hlavními hrdiny sou kluci 10- 14 let(přesně nevím) je to pro děti ale i mi se to líbilo
akorát je to tlustý tak záleží jakej je to čtenář
http://www.bux.cz/…podzemi.html
anebo tuto http://www.bux.cz/…flamela.html tu četl i můj brácha co normálně nečete nic a moc se mu líbila a taky má pak pokračování
@horakyně..díky za tip, syn prostudoval odkazy a už seznvu chystá do knihovny
..díky
Bezvadné jsou výpravy do minulosti - Veronika Válková, vydal Fragment
A co Boříkovi lapálie?? To je klasika a já jsem je v tomhle věku četla ikdyž jsem holka
A pak ještě Mikulášovi patálie. Nebo mě ještě napadá Robinson Crusoe nebo pak Tajuplný ostrov od Verna ale to už je asi po starší, ikdyž záleží na dítěti, případně nějaké indiánky? ![]()
@klaraja není zač ![]()
No eště mě napadá totok http://www.arara.cz/product/127054 je to asi 10 knížek
a co Harry Potter? http://www.bux.cz/…-mudrcu.html
@klaraja píše:
Určitě „Deníky malého poseroutky“ je jich několik dílů a syn je čte již poněkolikáté..potom je baví knihy s magickými lupami..je to myslím „Klub tygrů“, ale je jich na podobném principu několik..a pak také Tintin, je většinově jako komiks, ale pro začátek dobrý
dopooručuji totéž na naší škole to letí od 3 do páté třídy ![]()
Jejda to je fofr. Děkuji moc. Pokud mám soudit podle názvu, tak ten „Deník malého poseroutky“ by mohl zaujmout. Díky názvu. ![]()
Neznám z toho nic. Nicméně už jsem to sepsala a předám manželovi.
Harry Potter mě taky napadl, ale myslím si, že na začátek je to moc stránek.
Poseroutka moje děti taky moc baví, je i dívčí verze - Deník mimoňky (taky dobrý). Pak v podstatě cokoli od Thomase Breziny (jednoduché detektivky pro děti), u nás frčí Klub tygrů.
Pak jsou super knížky o kouzelném domečku a výpravy s nimi (v knihovně budou vědět).
No a pak mám pár oblíbených z dětství (ale ty jsou v podstatě nesehnatelné). A Harry Potter, pochopitelně.
U nás se aktuálně čte Kvak a Žbluňk - už třetí knihu čte prostředňátko. A nejstaršátko čte Ať žijí duchové. Nejmladdšátko si zatím jen prohlíží.
No a já mám na nočním stolku zcela psychedelickou kombinaci. Sto let starou anglickou detektivku, pak také alternativní historickou fantasy, ruskou sci-fi, norský thriler a jednu moderní irskou kriminálku. ![]()
L.
Já jsem v tom věku četla Malého Mikuláše a strašně se mi to líbí dodnes
Je to vtipný, o partě kluků… Má to pak taky pokračování, Mikuláš na prázdninách, Mikuláš a jeho přátelé atd.
Tak novinky v dětské literatuře vůbec neznám, to mě teprve čeká. Ale z dětství v deseti letech asi Mikulášovi patálie a další díly. Pak Boříkovi lapálie atd. od Vojtěcha Steklače. Pak už jsem četla Mayovky a hlavně můj oblíbenec Jaroslav Foglar.
Ale je mi jasný, že by mě mohl dnešní čtvrťák s podobnýma vykopávkama poslat někam… ![]()
Oživuji diskuzi. Mám taky syna ve čtvrté třídě a už nevím, co bych mu podstrčila. Upozorňuji, že je to vášnivý čtenář, takže Poseroutku a Pottera už máme dávno za sebou. Stejně tak jako všechno od Flanagena či z klasiky Verne, Štorch, May, Foglar, Tolkien a další. Dětské detektivky už jsme taky vyčerpali. Prostě už nevím kam sáhnout. Čte šíleně rychle, takže většinou půjčuju v knihovnách. Potřebovala bych nějaké dobrodrůžo co nejvíc rozsáhlé aby mu to chvilku vydrželo. Včera dočetl Twilight ságu a půjčila jsem mu nějakého Pratchetta. To je sice můj oblíbený autor, ale to už by taky mohl dát. Budu vděčná a jakoukoliv inspiraci.
@Mysanda A nemohl by si do knihovny vybrat knížku sám? Tam i knihovnice by mohla doporučit, určitě bude mít přehled.
Mě napadají ještě Letopisy Narnie nebo Příběhy Septimuse Heapa. Ty mají taky více dílů, ale to už asi máte taky zfouknuté ![]()