Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
Potřebovala bych poradit s velikostí botiček. Budu synovi kupovat první boty, trošku jsem prolezla net a zjistila, že nadměrek má být 1,5 cm. Když mu ve stoje změřím nožku tak ji má 11,5 cm, spis 12 cm, to odpovídá velikosti boty č. 19,když připočtu nadměrel je to 13 - 13,5 cm, tj. velikost 21.Opravdu mu mám koupit o dvě čísla větší boty? Není to moc? Jinak tabulky jsem našla tady: http://www.detskaobuv.cz/…etske-obuvi/#…
Já bych zašla do obchodu a boty vyzkoušela… Nemusí ty koupený vůbec dostat na nohu nebo mu na ní naopak budoi lítat…
a v obchodě uvidíš, jak mu bota sedí a jak se mu v ní chodí…
Jinak mi 21 jako první bota připada jako normální velikost, takže bych i koupila, ale fakt mi přijde lepší, kdyžsi dítko tu botu vyzkouší předem…
@lucka_mac říká se to, ale myslím, že to je myšlený až pro větší děti. Já koupila první botičky o necelý centimetr větší.. Podle mě když začínají chodit, je to blbost, aby zakopávali o prázdné špičky.. Stejně mojí malý neroste noha nijak stabilně, má několik měsíců jednu velikost, pak noha najednou vyskočí
První botky měla velikost 20 - v cca. 10 ti měsících, teď jí je šestnáct měsíců a má 23..
Nic sama nekupuj, zajdi do obchodu, tam nozku poradne zmeri a prohmatnou boticku. Ja i ted kolikrat blbe poznam, jestli je bota mala nebo ne ![]()
taky do ni nemusi dostat nohu, s tim mela problem dcera.
Jinak souhlasím, určitě zajít do obchodu, nekupovat naslepo.. Nebo aspoň vyzkoušet a pak objednat konkrétní botu přes net..
Kazda znacka bot ma trochu jine rozmery. Doporucuji jit primo do obchodu.
Dcera ma nohu kolem 12cm, v obchode mi prodavacka doporucila vel. 20, vyzkousela jich par, ne ve vsech se ji dobre chodilo. Prvni botky je treba ozkouset nazivo.
Já bych asi první botky nekupovala po netu. Nemusímu sedět třeba i na šířku a to by bylo potom škoda zičit mu nožky. Taky jsem měla načtený, jaké prvky mají mít botky, ale když jsem potom přišla do žiravky, tak jsem zjistila, že každý výrobce má jinak dlouhou stélku, jsou jinak široké, jinak ohebné atd. Je určo lepší si to osahat, navíc ti v obchůdku změří velikost nožky a i každou botku, takže víš jaký nadměrek bude mít a ten 1,5cm je u dítka co sotva chodí až moc, ale je to tak měl by být max 1,5cm.
Když jdu teď kupovat botky do normálního obchodu, tak mám nejradši botky, co jim jde vyndat stélka. Pak na to jen přiložíš nožku, začíá se od paty a u prstíků je pak krásně vidět, jak jim budou botky sedět teda jen na délku.
První botičky bych kupovala v obchodě, aby si v tom dítko pochodilo, postavilo…včera jsem měřila nožku synovi, má taky necelých 12cm…zkusila jsem mu botky po starším, byly to kožené Fare číslo 20 a plaval v nich. Supe rjsou boty s vyndavacím vnitřkem, tam se dobře kontroluje kolik místa tam dítko ještě má.
Některé boty jsou úzké, jiné můžou mít tvrdou podrážku, nebo nejsou vhodné pro nohu s vyšším nártem..lepší je vyzkoušet.
My jsme měli první boty taky 19.Koupila jsem mu je, aby mu byly, aby v nich neklopítal. Jsou to první boty, tak aby se to naučil. Bylo mi jedno, že je měl měsic a půl. Cenťák je pro tak malé dítě hodně. Jinak vše už je tady napsáno.
Neměla jsem v plánu kupovat boty naslepo, to určitě ne. Mám v plánu s ním zajít do obchodu a vyzkoušet. Jen mě toto zarazilo, protože 1,5 cm se mi zdálo hodně. Chápu, že nějakou rezervu mít musí, ale zase by v nich neměl plavat. A kam chodíte kupovat dětem boty? Nějaký tip na značku? Bydlíme v menším městě a myslím, že tady ani není nějaká specializovaná prodejna pro děti. Jenom klasika Baťa, Deichmann, CCC a to je myslím vše. ![]()
Kupovala jsem tak, jak píšeš, nadměrek jsem měla cca ten centimetr a něco, ale zašla jsem si teda do specializovaného obchodu, kde mi z bot vyndali vložku, abych si to mohla porovnat s nožkou. První boty měla č. 20, a to jí bylo 16m, když jsme je kupovali, nožku, jestli si pamatuju, měla 12cm. Ty první botičky ale měla chvilku, za cca měsíc dostala další, už o číslo větší (tedy 21). Teď má 22 měsíců a nožku jenom 23 (cca 13-14cm).. Běž nejdřív do obchodu a vyzkoušejte, některé děti můžou mít vysoký nárt nebo úzkou tlapku, takže je nutné vyzkoušet i toto.
@lucka_mac Tak my jsme měli botky už z žiravky, deichmana i z CCC. V levnějším obchodu se dají najít dobré botky, ale chce to vybrat. Nebo si udělejte s malým výlet do většího města. ![]()
Ten centak a pul je dulezity. Jednak pro pohyb prstu v bote a taky aby se detem pri rustu nedeformovala noha. I dospeli lide maji pred prsty misto, to si ani neuvedomujes.
Ja kupovala pevni botky v zirafce, syna jsme postavili na meritko, pani mu zmerila nozku, pripocetla nadmerek a rekla, ze by mel mit 19, potom jsme vybirali, jake botky budou vhodne a odnesli jsme si 20 od DKP, protoze ti pry delaji botky trochu mensi a je potreba vzit vetsi velikost. V botkach syn nezakopaval, ani nic podobneho.
@Delko Asi uděláme. Příští pátek jedu na velký UTZ do Ostravy, tak se asi koukneme tam. Jen musím pozjišťovat kde.
@lucka_mac No vidíš, tak aspoň spojíte.
Mrkni na net, tam urč budou mít nějaký odkaz, kde je tam nějaká žirafka. Jak píšou holky, opravdu ti tam poradí. Nemyslím si, že je nezbytné kupovat botky pouze jen v žirafce, ale pro ty první botky je to lepší, ošaháš si to a pak už můžeš jít kamkoliv a koupit i v obyč obchodě dobré botky.