Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zajímalo by mne, podle čeho jste dětem vybírali první kroužky. Náš malý (předškolák) je hodně pohybově založený. Od mala chodí plavat, bruslemi byl nadšený a venku neodlepí zadek od kola… Takže by se nabízelo něco sportovního. Jenže váhám… nebylo by pro něj přínosnější poslat ho třeba na nějaké muzicírování nebo tvoření, aby si vyzkoušel něco, co běžně nedělá?
Samozřejmě bych mu pak chtěla dát možnost si kroužky nejdřív vyzkoušet než ho někam definitivně přihlásím.
Co se osvědčilo vám?
Jako já mám na vybírání kroužků ještě času dost, ale takový můj osobní názor je, že by měl zkusit od každého. Aby měl větší rozhled. Takže jeden kroužek pohybového rázu a druhý „umělecký“-a pak už záleží na něm, jestli výtvarný, hudební nebo třeba ochotnické divadýlko ![]()
Já bych asi volila první kroužek ten, co je pro dítě přirozený a dobře mu to tam půjde. Jako motivaci. Třeba za rok nebo i víc bych volila druhý, který ukáže „nové obzory“, ale budou tam možná i vyšší nároky.
Synovi je 5 a půl, je to klasický kluk, co se rád hýbe, lítá po venku - jezdí na kole, inlinech, v zimě brusle a lyže, s tátou chodí plavat… Loni chodil ve školce na flétnu, ale bylo to pro něj trápení - talent na hudbu nemá a nebaví ho to, takže letos už chodit nebude, nemá to smysl. Místo toho bude chodit na keramiku - hrozně ho baví modelína a práce s ní, doma věčně sedí a modeluje. Jinak si vyprosil fotbal, takže od srpna chodí do předpřípravky u nás na vesnici - 2× týdně trénink po hodině a půl a občas o víkendu zápasy. Pak má 1× týdně lezeckou stěnu (tam taky chtěl sám) a 1× týdně chodí do kroužku, kde dělají všechno možné - když je hezké počasí, jsou venku, hrají pohybové hry, bojovky, hledají poklady, pokud je ošklivo, jsou v klubovně a vyrábějí, zpívají, tančí, kreslí… A mám pocit, že už toho má jak buchet
!
Taky přidám názor ![]()
Můj syn zase právě moc pohybu nedá a tak jsem mu já sama vybrala tzv. Pohybové hry, je to něco jako přípravka na atletiku. On sám si pak vybral šachy. Šachy ho bohužel přestaly bavit a atletika ho bohužel nechytla vůbec a to i přesto, že tam chodil 2 roky.
Nyní chodí na keramiku a do Skauta - obojí si vybral sám.
Taky mám ten názor, že má dítě vyzkoušet více kroužků než ho něco opravdu „chytne“.
Ja jsem teda sportovni antitalent, ale pamatuju si, ze me mamka prave proto prihlasila na „pohybovky“ - nekdy se hrala vybika, nekdy jsme tancovaly, zkousely jsme aerobic… ![]()
Aspon trosku jsem se pohla a bylo to nenasilnou formou…
Na vytvarku jsem se prihlasila sama, stejne jako do hudebky… ![]()
(mluvim o prvnim stupni)
Malý v podstatě už jeden „přirozený“ kroužek má. Chodí plavat a hrozně ho to baví, takže bude chodit dál.
Nechci mu toho navalit moc, takže uvažuju o jednom kroužku, maximálně dvou, pokud by to bylo v rámci školky nebo později družiny.
Já jsem se synem probrala, co by ho bavilo a ať si vybere. Začínal ve školce s fotbalem a tenisem, který ho bavil a nakonec si v první třídě vybral floorbal. Teď ve druhé třídě se přihlásil do kroužku hasiců, takže ho zas nechám ať si vyzkouší něco nového a uvidím. Rozhodně ho nechci do ničeho nutit.
VSEOBECNE LZE RICI ZE DITE T
AK OD TECH 8-10LET by uz se mohlo rozhodnout ba jaky jriuzek pujde a kteethi bude bavit
bhdha
No ani nevím, jestli reagovat. Psala jsem, že malý je předškolák. Takže mu pravděpodobně 8 let není… I tak děkuji za názor.
Kdyz ma takový talent pro sport tak proč ho nepřihlásíš třeba na atletiku? ![]()
Já měla vždycky jedinou podmínku- aby jeden z kroužků byl sport. Jinak zkusili jsme kdeco, něco se chytlo a něco vůbec, ale aspoň to dítě ví, co ho nebaví. Mladšímu je 12 a má výrazně hudební nadání, takže chodí na hudebku na flétnu a na klavír, hraje ve flétnovém souboru, chodí na chovatelský kroužek a třkrát týdně na fotbal.. ten by si i odpustil, jinak všechno si vybral sám a chodí tam už od první třídy(na piáno od třetí). Tím, že ho to fakt baví, jsem si ušetřila nervy s nucením cvičit- tak nějak si na to myslí sám, i když zas necvičí denně, to ne.. ale chci, aby ho to bavilo a díky tomu talentu je docela dobrej i tak, takže to nehrotím.
Dcera jako předškolák chodila na klasické cvičení do Sokola, protože jí pohyb dost baví a tam si vyzkouší všechno možné.
Ve školce hodně kreslili, různě tvořili a paní učitelka byla skvěle hudebně vybavená, tak se to nemuselo „řešit“ nějakým kroužkem
. A pak dvakrát absolvovala kurzy plavání.
Teď jako prvňák se rozhodla, že chce chodit na keramiku a postoupit do pokročilejšího Sokola, což si myslím, že je při začátku školních povinností akorát.
Nejsem příznivcem přetěžování dítěte řízenými aktivitami, musí mít taky čas na volnou hru a zábavu, to se rozvíjí nejlíp
.
Nevím, jestli má pro sport talent. Určitě ho ale baví. Což je ale právě to moje dilema - nechat ho dělat co ho baví, takže se ale bude rozvíjet jen ve svých oblíbených oblastech, nebo ho dát na něco co ho nebaví nebo to nezná, aby si rozšířil obzory?
Nakonec to vypadá tak, že bude chodit na angličtinu a na sportovní kroužek. Obojí ho baví. Angličtinu i já podporuju a ten sportovní se bude hodit v zimě, protože se alespoň v tělocvičně vylítá. Navíc je zadarmo.
No a tím se prostor pro kroužky vyčerpal.
Ta atletika mi připomněla jinou věc, nad kterou jsem zůstala v úžasu stát. Plavecká přípravka pro mladší školní děti je 3× týdně 1,5 hodiny. Lyžařský oddíl pro 1. stupeň se schází také 3× týdně + o víkendech různé závody.
![]()
Také je to u vás tak?
Mám dceru předškolačku a zamýšlím se nad tím, jaky kroužek má opravdu smysl… Zatím chodí na ZUŠ do přípravky a následně si může vybrat ze 4 oborů: Vytvarný, taneční, literárně-dramatický nebo hudební. Sama mi zatím absolutně nedokáže říci, co by ji bavilo, nemá na to ještě názor. I v tom, co jí baví doma bohužel není stálá, je to pokaždé něco jiného.
Já sama jsem v dětství hrála na klávesy a také tančila a chodila na gymnastiku, když se nad tím ale zamyslím nyní, nejsem si jistá, jestli mi to něco dalo do budoucna, možná trochu základ dobré postavy, jinak spíš jen zábavu v ty dané okamžiky. Podle čeho se rozhodujete? Zohledňujete i vliv na budoucnost, nebo jde jen o to, aby to dítě bavilo? Je pravda, že ani nemám rozpočet na to, abych za kroužky dávala každý půlrok 5 tisíc, tudíž jsem pro max 2 a aby to byly kroužky kvalitní, dost se mi příčí např. ty moderní taneční kluby, kdy za x tisíc učí nějaká puberťačka děti kymácet se ze strany na stranu a říkají tomu tanec. Ta kvalita podle mě dost upadá…