Jaký máte domácí rozpočet - v procentech?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Jaký máte domácí rozpočet - v procentech?
Ahoj všem
abych se uvedla - jsem děsný chaotik a bordelář. Ale snažím se a některé věci už jsem v domácnosti zvládla, bohužel ne tak rozpočet. Dost s tím bojuju, nicméně kasa je moje doména, tedy hlídat na co ty peníze jdou. Ale jak píšu, zrovna moc mi to nejde.
Vy, které máte v penězích pořádek, máte nějaké rady? Nejlíp pokud si vedete nějaký rozpočet, zajímalo by mě, kolik dáváte na co, vyjádřeno v procentech? (Nebo klidně v korunách, si to dopočítám
). Nejlépe kdo nemá vlastní bydlení a platí buď nájem nebo hypotéku.
Pěkného apríla všem ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Tak předci víš kolik byla výplata a kolik potřebuješ na zaplacení nájmu, pojistek, služeb, škol a školek…
mám ibanku kde bydlím kolik jsem kde utratila a kolik mi přišlo a to i v procentech.
- Citovat
- Upravit
@Liška32 ale tak pokud platíš kartou/mobilem, tak snad ve svém inter. bankovnictví vidíš, kolik peněz jsi za co utratila, často máš částky řazené do kategorií (jídlo, doprava atd)
K čemu ti je, když někdo napíše, že dává 30 procent na jídlo,10 na dopravu když druhý napíše jiná procenta ![]()
- Citovat
- Upravit
Normálně si to hoď do excelu, nebo do nějaké k tomu určené aplikace.
Každý měsíc se mi sejde 123 peněz, z toho x povinných/pravidelných plateb za y peněz, zbyde něco, z čehož potřebuju zaplatit 10 dalších položek…
Máloco mi přijde jednodušší. Ale musíš psát a evidovat, no.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Karamba2020 píše: Více
To právě píšu. Dělám si záznamy co platíme, ale nějak to pořád nemůžu trefit a nastavit si reálný rozpočet. Jsem teď na RD a občas jdeme do rezervy, což právě nechci ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Bydleni 31% (+5% poplatky), auta a pojisteni 10%, skola pro dite 14%, hypoteka na dalsi dum 17%, benzin jidlo obleceni a jine 23%
- Citovat
- Upravit
Přibližně 10% jídlo, 10% bydlení a pojistky, 20% nechám na účtu na další různé výdaje, 60% investuji.
- Citovat
- Upravit
Jinak tedy asi tezko si nastavis, ze chces platit presne tolik % za najem apod. Pochybuju, ze reknete, ze nemuzete platit 24k ale jen 20k protoze to nesedi do rozpoctu. Sla bych na to obracene: zapis si fixni nutne vydaje a operuj se zbytkem.
- Citovat
- Upravit
Na korunu přesně to nevím. Mame tři děti, manžel teď dostal přidáno, ma bez par korun 60 tis hrubého, ja obvykle cca 24-25tis. hrubého (3/4 úvazek), alimenty dostáváme i platíme, tak to neuvádím. Občas přijdou mimořádné odměny, ale ne každý měsíc a nedá se s tím úplně počítat, je to nenárokové a pokaždé jiná výše.
Výdaje máme cca 20 tis. nájem a služby. 5 tis auta, cca 12 tis. jídlo, drogerie nevím, jak kdy, cca 2 tis měsíčně ( furt chybí toaletak a zubní pasty
) Školka a škola cca 3 tis. Jízdné ročně ja a děti cca 8 tis. No a pak máš oblečení, boty, dárky, sportovní vybavení, výlety, akce.. ale to ti neřeknu kolik. Jednodenní výlet počítáme vždy cca 1-1500 Kč. Pak jsou každý měsíc různé výdaje, furt něco. Zvládáme dávat bokem. Ale každý měsíc je to trochu jiné. Našetřeno mít musíme, ošetření zubů prcka vyjde na 35 tisíc, na dvě splátky. Na dovcu jezdíme střídavě moře a ČR, občas víkend s manželem, víkendy v karavanu.
- Citovat
- Upravit
13 % jídlo, 14,5 % hypo 1, 14,5 % hypo 2, 7 % poplatky (voda, el,…)
- Citovat
- Upravit
Vedu si nekolik let podrobne ucetnictvi v excelu
nejdriv jen kazdomesicni prehled vydaju a prijmu, kategorii mam asi deset
po roce jsem propocetla naklady v jednotlivych kategoriich na mesic a zacala odkladat podil na kategorii do obalek na sporaku, na konci mesice obalku vzdy vyuctuju
ted mi dobiha prvni rok tohoto postupu, takze budu revidovat
v prubehu tech let jsem nasporila fin. rezervu na sest mesicu, reviduju pravidelne pojistky
- Citovat
- Upravit
@Liška32 píše: Více
Cca 30% dám na inkaso, 30% na naftu, 30% na cigára a cca 40% na vše ostatní - drogerie, hadry, jídlo, apod… Občas ještě navíc 20-60% na opravu auta…
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
V procentech to bude asi tak, že 20% bydlení, 10% splátka auto, 20% jídlo, 20% každoměsíční opravy a servisy všeho, 10% zábava, 20% zůstane - spoření, investice.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Rodinné příjmy (já + manžel) cca 100tis., aktuálně 50% šetříme/investujeme (plán na jiné bydlení), 10% platby kolem nemovitostí, 15% jídlo a drogerka, 5% auta a doprava, 10% kroužky/tábory a další zábava, a 10% oblečení/dárky/výlety/něco do domácnosti atd.
No a teď mi řekni, kdyby ten příjem nebyl 100tis., ale 50tis., jestli by ti ty poměry k něčemu byly ![]()
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše: Více
Já se právě snažím nastavit rozpočet a ty procenta mi ukazují nějak nahrubo, kolik na co vyčlenit. Ale napadlo mě zeptat se chatgpt a musím říct že docela paráda ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit