Jaký typ bytu? V osobním vlastnictví, nebo družstevní byt?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
85
26.5.15 18:06

jaký tip bytu?

Dobrý den chtěla jsem se zeptat zda je ve výhodě koupení bytu v osobním vlastnictví a nebo družstevní byt? Co vše se platí v osobním vlastnictví a co v družstevním bytu? děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
66800
26.5.15 18:11

@slune družstevní byt nemůžeš koupit. Kupuješ právo nájmu, vlastníkem nebudeš ty, ale družstvo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lima69
26.5.15 18:13
@slune píše:
Dobrý den chtěla jsem se zeptat zda je ve výhodě koupení bytu v osobním vlastnictví a nebo družstevní byt? Co vše se platí v osobním vlastnictví a co v družstevním bytu? děkuji

jaký tip :think: no asi ten s tvrdým Y :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
26270
26.5.15 18:20

@Lima69 s tvrdym je o dost lepší ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26.5.15 18:22

@slune Mám byt v OV a neměnila bych :) A platím zálohy voda, teplo, služby jako výtah osvětlení atd, protože je zateplený tak je rozpočítaná ta půjčka (asi 750,– kč tuším) a elektřinu a popelnice. To je myslím vše. Teď tam mám podnájemníka, sice jsem to hlásila předsedovi, ale nikdo nic neřešil. Přítelovo matka má družstevní byt a za podnájemníky platí nějaký poplatek tomu družstvu a ještě jí podnájmeníky museli schválit… a jak je zmíněno výš byt není tvůj, myslím že je tam i někajá potíž s hypotékou atd ale o tom už zase moc nevím :)

Příspěvek upraven 26.05.15 v 18:23

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85
26.5.15 18:22

A co vše musí splnovat vlastník družstva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11565
26.5.15 18:23

@slune Odhlédnu-li od té hrubky, tak v kostce:

• Družstevní není Tvůj, nemůžeš na jeho pořízení mít hypotéku, max. úvěr ze stavebka apod., musíš strpět některé věci, které si rozhodne většina družstevníků - naopak se ale některé věci lépe řeší (například nemůže jeden byt zablokovat rekonstrukci celého domu apod.), nemůžeš se chovat jako čuně (když bude Tvůj byt smrdět nebo jinak porušovat družsrtevní pravidla, můžou Tě po výstraze i vyloučit).
  • V OV je Tvůj, můžeš si na něj vzít hypo i jím ručit za jinou půjčku, nikdo Tě nemůže například z bytu dostat. Na pořízení je dražší.

Platí se u obou bytů poplatky za společné služby - úklid, elektřinu a topení ve spol. částech a podobně, a taky třeba fond oprav na novou fasádu apod… to záleží, jak se dohodnete. U družstev se taky někdy splácí anuita - úvěr na stavbu domu.

PS: Jo a byt v OV můžeš pronajímat, jak chceš, zatímco družstevní PODNAJÍMÁŠ, takže do toho mluví i družstvo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lima69
26.5.15 18:25
@Malaga píše:
@Lima69 s tvrdym je o dost lepší ;)

jj s tvrdým v novém bytě :palec: :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
3861
26.5.15 19:12

Zas na druhou stranu pokud si do bytu v osobním vlastnictví nastěhuje někdo nepřizpůsobivé podnájemníky tak je jen tak majitel z bytu nemusí vystěhovat a mohli by dělat bordel jak chtějí. Muselo by to jít přes soud.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí