Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dobrý den chtěla jsem se zeptat zda je ve výhodě koupení bytu v osobním vlastnictví a nebo družstevní byt? Co vše se platí v osobním vlastnictví a co v družstevním bytu? děkuji
@slune družstevní byt nemůžeš koupit. Kupuješ právo nájmu, vlastníkem nebudeš ty, ale družstvo.
@slune píše:
Dobrý den chtěla jsem se zeptat zda je ve výhodě koupení bytu v osobním vlastnictví a nebo družstevní byt? Co vše se platí v osobním vlastnictví a co v družstevním bytu? děkuji
jaký tip
no asi ten s tvrdým Y ![]()
@slune Mám byt v OV a neměnila bych
A platím zálohy voda, teplo, služby jako výtah osvětlení atd, protože je zateplený tak je rozpočítaná ta půjčka (asi 750,– kč tuším) a elektřinu a popelnice. To je myslím vše. Teď tam mám podnájemníka, sice jsem to hlásila předsedovi, ale nikdo nic neřešil. Přítelovo matka má družstevní byt a za podnájemníky platí nějaký poplatek tomu družstvu a ještě jí podnájmeníky museli schválit… a jak je zmíněno výš byt není tvůj, myslím že je tam i někajá potíž s hypotékou atd ale o tom už zase moc nevím ![]()
Příspěvek upraven 26.05.15 v 18:23
@slune Odhlédnu-li od té hrubky, tak v kostce:
Platí se u obou bytů poplatky za společné služby - úklid, elektřinu a topení ve spol. částech a podobně, a taky třeba fond oprav na novou fasádu apod… to záleží, jak se dohodnete. U družstev se taky někdy splácí anuita - úvěr na stavbu domu.
PS: Jo a byt v OV můžeš pronajímat, jak chceš, zatímco družstevní PODNAJÍMÁŠ, takže do toho mluví i družstvo.
Zas na druhou stranu pokud si do bytu v osobním vlastnictví nastěhuje někdo nepřizpůsobivé podnájemníky tak je jen tak majitel z bytu nemusí vystěhovat a mohli by dělat bordel jak chtějí. Muselo by to jít přes soud.