Tekuté, mokré, bavlněné tapety proti plísni?

287
26.5.15 10:56

Tekuté, mokré, bavlněné tapety proti plísni????

Ahoj, máte někdo zkušenosti s mokrou tapetou? Jednou o tom bylo v pořadu Loskuták a prý by to mělo být vhodné jako prevence proti plísni v bytě. Snad by měla do sebe nasávat vlhkost a plíseň už by se tak neměla objevit, ale chtěla bych vědět, jestli to někdo z vás už vyzkoušel. Každý nám radí něco jiného: zateplit z venku, zevnitř, z půdy, ze všech stran nebo nezateplovat vůbec!!! :nevim: Máme plastová okna, takže se snažíme neustále větrat, ale průser je to v zimě. Plíseň se objevuje na straně, kde celý den není sluníčko. :zed: Savo je jen dočasná záležitost. Teď máme před malováním a chceme do malby dát chytrou houbu, která prý spí a když se objeví zárodky plísně, tak se probudí a plíseň sežere, ale to vydrží max 3 roky a jestli vůbec :nevim: Tak přemýšlíme o té mokré tapetě. Budu moc ráda, když poradíte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4190
26.5.15 11:08

Houbu jsem na plíseň aplikovala a dle mého je to k ničemu…plíseň roste vesele dál…takže vytrvale savuju

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3380
26.5.15 11:11

@LenkaLinka S tapetou zkušenost nemám, ale podle mě je jediné řešení odstranit příčinu. Vlhkost se sráží na nejchladnějším místě, u nás promrzaly zdi, takže pomohlo to zateplení ;) Teď se maximálně orosí okno při teplotách pod nulou. Ale to jde na rozdíl od zdi otřít hadrem. A k těm tapetám-nevím, neznám, ale nedokážu si představit, že mokrá bavlněná tapety nebude plesnivět :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
287
26.5.15 11:32

Ještě chceme dát poslední naději před zateplením, protože na té stěně byla velká obývací stěna, sice byla od zdi cca půl metru odsunutá, ale byla hrozně široká a vysoká až ke stropu, tak se tam ani vzduch nemohl dostat a teď už na té stěně nebude nic, ani obraz :D Tak bych chtěla nějaké levnější řešení, protože na zateplení zvenku by se museli zúčastnit i sousedi, bydlíme totiž v bytovce v 1. patře, nad námi už je půda. Tak nevím, zda by mělo cenu a jestli by to vůbec šlo, zateplovat jen tu naší horní půlku. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
285
26.5.15 12:34

Ahoj, savo je k ničemu, na zdi z toho zůstává sůl a ta dále přitahuje vodu, takže to místo je pořád vlhké, chytrá houba-taky jsme aplikovali-výsledek, někde dobrý, někde mi to přijde že nepomohlo, zkus nějaký Fungi spray, je to bezchlorový přípravek na likvidací plísní. Pak ještě změřit vlhkost, my jsme koupili elektrický odvlhčovač a je to mnohem lepší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3380
26.5.15 12:43

@LenkaLinka A pod váma problém nemají? Na té stejné zdi? U vás to bude složitější, mohl by vám pak plesnivět pro změnu strop :think: My bydlíme v bytovém domě taky ale zateploval se celý dům+izolace u země. Navíc teda nebydlíme ani nad sklepem ani pod půdou..Docela pomůže i el. odvlhčovač, ale to taky neřeší příčinu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Pifinka
26.5.15 12:49

@LenkaLinka Ahoj, měli jsme stejný problém, taky jsem neustále šaškovala se savem, ale to je na pár dnů. Obývací stěnou to není, je to prostě tím, že tam máte slabou zeď a ta v zimě prostydne a sráží se tam voda. Jediný řešení je zateplit. Na houbu a chemii do malby se vykašli, to má všechno jen krátkodobej efekt.

• Citovat
  • Upravit
287
26.5.15 12:53

Pod námi mají taky problém s plísní, ale není s nimi domluva na ničem. :roll: Strop je u té stěny taky trochu chycený. Prý s plísní byl v této bytovce vždy problém, máme byt po manželových rodičích a také zkoušeli vše možné, ale je pravda, že tam byla 26 let na té straně obývací stěna a my už tam nebudeme dávat nic. Zrušíme akvárium a ten elektrický odvlhčovač určitě koupíme, to je dobrý nápad, děkuji :) A pak už asi jen pořád větrat a větrat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
287
26.5.15 12:54

A zateplit zevnitř nebo zvenku?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3380
26.5.15 12:56

@LenkaLinka Kdybys chtěla tak my ho budem prodávat :P Jinak teda situaci nezávidím, zateplit jen půl zdi si nedokážu představit :nevim: Vy tam máte byty v OV?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
26.5.15 12:57

Tak nám chytrá houba pomohla, ale chce to vydržet, než zabere. Navíc se musí aplikovat na nevysavovanou zeď, protože jinak to savo zničí i tu houbu…Jinak jak tu psaly holky…Nám hodně pomohl vlhkoměr - udržovat vlhkost na 50 - 60%, bud větráním, nebo elektrickým odvlhčovačem. Hodně pomohlo, když jsem přestala prádlo věšet vevnitř (pokles vlhkosti o 15, 20%). Taky je třeba udržovat v místnosti teplo, protože teplý vzduch si s ní poradí líp než studený. No, a pokud se jedná o kondenzační vlhkost (jak tu psaly, když se vysráží na nejchladnější zdi), tak kromě klasického zateplení je ještě možnost izolačního nátěru zevnitř. Efekt samozřejmě není tak výrazný, ale je patrný. Jsou to speciální barvy, které se nanesou na chladná místa. Ten teplejší pocit zaznamenáš i hmatem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3380
26.5.15 12:59

@LenkaLinka Tak zateplit ideálně zvenku…i když právě v takovýchto případech se to občas dělá i zevnitř. Kamarádka to měla v jednom pokoji a prý dobrý..ale tam to bylo kvůli zimě, plíseň neměli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
287
26.5.15 13:21

Ano máme byty v OV, ale je to tady strašné se s někým domluvit. Nechtějí přistoupit ani na společný fond. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
287
26.5.15 13:24

O těch speciálních barvách jsem také slyšela a právě i ty mokré tapety jsou prý na dotek teplejší, tak nevím, jestli se do nich máme pustit nebo ne. :nevim: Asi nakombinujeme vše, co budeme moct a uvidíme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11.3.18 14:01

Obnovuji diskuzi, na netu jsem viděla tekuté tapety, nemáte je někdo doma udělané? Dost se mi to líbilo, ale nevím kde se dají sehnat a ráda bych je nejdřív viděla ve skutečnosti, nevíte o nějaké vzorkovně? Praha, Mělník, Mladá Boleslav a okolí. Myslím, že by mi to vyřešilo i problém s nerovností zdi a líbí se mi i ta možnost udělat si z toho dekoraci podle sebe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí