Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, zajímalo by mne do jaké skupiny se řadíte. Jestli jste úzkostlivé maminky, které vše čistí a sterilizují (láhve od mléka, hračky) a často čistí miminku ruce atd. A nebo patříte k těm, které například láhve na mléko vyplachují teplou vodou a dětem dávají i „znečištěné“ hračky aby si budovaly imunitu.
![]()
@Anonymní píše:
Dobrý den, zajímalo by mne do jaké skupiny se řadíte. Jestli jste úzkostlivé maminky, které vše čistí a sterilizují (láhve od mléka, hračky) a často čistí miminku ruce atd. A nebo patříte k těm, které například láhve na mléko vyplachují teplou vodou a dětem dávají i „znečištěné“ hračky aby si budovaly imunitu.![]()
proč se ptáš anonymně? co je na tom pro tebe citlivé?
Tak zlatá střední cesta. Mám už třetí dítě, ale nepřeháněla jsem to ani s prvním.
Jsem znečištěná matka. Dítě praktikuje královské dělení se psem, jeden kus ona jeden pes. Lahve už vyplachuju teplou vodou (je jí přes rok), ale ani předtím jsem nijak extrémně lahve nesterilizovala. Doma mám optimální bordel hodný ročního dítěte a pobytu jednoho psa. Doma je prostě doma. Když jdu ale s dítětem ven, na nákup a sahá na věci tak samozřejmě pak dezinfikuji ruce, to už je zase venku a to beru jinak.
Já jsem taky asi zlatý střed. Lahvičky sterilizuju víc a déle než je nutné. Na druhou stranu vždy jsem nechávala několikrát denně pejsky a miminko pohrát-kvůli imunitě i kvůli takovému tomu hezkému spojení a harmonii, kterou kontakt se zvířaty vytváří. Hlídám, aby pejsci nedávali miminku francouzáky. Ale pokud to zrovna neuhlídám, tak kvůli tomu hystericky nezakládám na emiminu diskuze ![]()
Někde uprostřed. Lahvičky jsem sterilizovala cca do půl roku a ne po každém jídle. Na druhou stranu je pouze nevyplachuji, zůstávají po UM mastné, je potřeba je vymýt kartáčem a jarem. Vyloženě špinavé hračky omyju nebo otřu, popřípadě vyperu. Ale určitě je pravidelně nedesinfikuji..ruce dítěti myju, jde o základnu hygienický návyk.
@Anonymní píše:
Dobrý den, zajímalo by mne do jaké skupiny se řadíte. Jestli jste úzkostlivé maminky, které vše čistí a sterilizují (láhve od mléka, hračky) a často čistí miminku ruce atd. A nebo patříte k těm, které například láhve na mléko vyplachují teplou vodou a dětem dávají i „znečištěné“ hračky aby si budovaly imunitu.![]()
A proč anonym? Každá blbost, co se napíše, tak je anonym. Proč?? Nepíšeš nic citlivého proboha.
Kojila jsem, takže lahve jsem neřešila. Ale jak dítě lezlo, tak šlo venku na zem - tráva, písek. Hračky jsem nijak nečistila. Dudlík opláchla. Doma vytírám 1× týdně a nepoužívám nic dezinfekčního.
Známá měla zásobu vydezinfikovaných hraček, jak dítěti (okolo roku) spadla z kočárku na zem, už mu ji nedala. To samé dudlík a tak. Doma hodně řešila dezinfekci podlahy, kde dítě lezlo a mělo omezený pohyb.
Děti máme nemocné, řekla bych, podobně.
Jaký má být cíl diskuze? A jak to máš ty?
Z láhve moje děti nikdy nepily, ale jinak nejsem úzkostlivá matka ani sterilní matka. Co vidím v okolí, tak ty nejvíc důkladně opečovane děti jsou nejvíc nemocné.
@andysek172 čím víc dětí mám, tím víc je přizpůsobuji životu kolem
to znamená, že láhve nevyvařuji denně, hračky má nejmenší oslintané snad ještě dítětem před
, myslím, že jsem dost úzkostlivá, ale záleží jak v čem. Když jsou děti nemocné, tak je to pro mě peklo. Bojím se o ně, ale abych jim stála za zadkem celý den, tak to nedělám. Zatím nikdo z nich žloutenku a ani jiné střevní potíže neměl. Myslím si, že sterilní prostředí taky není úplně knop. Ne že by se mi po podlaze doma válelo sto let staré jídlo, ale všeho s mírou. I ty drobky po večeři batole pod stolem spase ![]()
Já jsem od přirození líná, takže jsem matka prase
desinfekci doma ani nemám, po návratu z venku stačí voda a mýdlo..
Sterilizuji lahvičky po každém použití, dudlíky taktéž každý den( malá si je omatlává o zem, když s nimi bouchá do podlahy) Vytírám ob-den ( máme malé prostory) jinak bych se na to vyprdla. Ruce myji když se opatlá jídlem a když je má od nějakého humusu.
Nepřijde mi, že bych to přeháněla, žije ve “zdravé špíně”. ![]()
Ze začátku jsem byla opatrná. Od té doby, co dítě začalo lézt, jsem mu ruce umyla, nenechávala jsem ho vše ocucávat, ale nedržela jsem ho ve sterilním prostředí. Nemocný moc není.
Hračky jsem pořádně umyla před prvním použitím, potom hračky opláchnu vodou, někdy i mýdlem, když jsou viditelně znečištěné nebo když se válí někde venku. Prvnímu dítěti jsem občas sterilizovala hrnek od čaje, jinak jen vodou nebo saponátem pro děti (tuším Nuk), druhému jen teplou vodou, příp. Jarem a pořádně opláchnu. Láhve od mléka ani dudlíky nevedeme. Venku na zahradě, v přírodě nebo na pískovišti hygienu moc neřeším, po návštěvě obchodu, MHD apod. je umytí rukou mýdlem samozřejmost. Miminku, které se ničeho venku nedotýká, jen doma hraček, podlahy, nás, tomu ruce běžně v průběhu dne neumývám. Opět při viditelném znečištění, nebo po návštěvě, která nemá moc čistou podlahu.
Spíš bych se zařadila ke „špindírám“, ale asi jak v čem. Z hrsti písku ke svačině nedělám drama, ale zase o žloutenku nestojím.
To jsem zvědavá, kolik lidí se samo dokáže vidět jako přehnaně sterilní nebo přehnaně prasátkoidní, mám takový pocit, že sám sebe každý hodnotí jako rozumný střed. ![]()