Poradna o výběru kočárků a autosedaček
Lukáš Fiala
Nataša:
..no právě, to je jediné co mi zatím kazí dojem..že asi nebude dost do „terénu“, faktem zůstává, že s ním budu spíš ve městě, ale když pak pojedeme někam na výlet do přírody..
No tak ho předáme tatínkovi, ten má sílu a bude..
Koupila bych si Slalom, jenže nejsme fanda trojkolek.. ![]()
zkusila bych fakt vypátrat možnost těch zadních nafukovacích kol,.. není to standardní,a le pak bych se terénu tolik nebála.. nebo pořídit ke kočáru ještě nějaké ergonosítko (manduca, bondolino, beco, ergo apod) a když by byl terén moc velký, dítko prostě nést /taky jsem to tak dělala, když se kočár začal nebezpečně naklánět nad propast nebo něco podobného
dítě do šátku, kočár tatínek prostě odnesl a bylo.. /
(ono totiž není probém, že ten kočár neprojede, ale že děsivě vytřese dítě.. )
Nafukovací kola bohužel nejdou - aspoň zatím, snad to někdo domyslí. Ale zase to pak asi bude těžší.
Fakt je ten, že Unlimit je povahou spíš jako golfky s luxusem otáčení sedačky do protisměru. U prvního dítka je to vcelku jedno, ale naše druhorozená dcera v obyčejných golfkách trpí, že na nás nevidí, když jdu se synem za ruku, a neustále se vyklání nebo kňourá. (Viděla jsem i golfky s přehazovací rukojetí (výrobce už nevím), kdy má člověk v určité chvíli otáčecí kolečka u sebe - jak se s tím má najíždět na chodník, to opravdu netuším.)
Navíc se Unlimit opravdu krásně se ovládá, jde to nezvykle lehce. Škoda toho pérování, jinak by byl dokonalý.
Marina09 píše:
Nafukovací kola bohužel nejdou - aspoň zatím, snad to někdo domyslí. Ale zase to pak asi bude těžší.Fakt je ten, že Unlimit je povahou spíš jako golfky s luxusem otáčení sedačky do protisměru. U prvního dítka je to vcelku jedno, ale naše druhorozená dcera v obyčejných golfkách trpí, že na nás nevidí, když jdu se synem za ruku, a neustále se vyklání nebo kňourá. (Viděla jsem i golfky s přehazovací rukojetí (výrobce už nevím), kdy má člověk v určité chvíli otáčecí kolečka u sebe - jak se s tím má najíždět na chodník, to opravdu netuším.)
Navíc se Unlimit opravdu krásně se ovládá, jde to nezvykle lehce. Škoda toho pérování, jinak by byl dokonalý.
No to je krásné doporučení:-))))
Ale já už se rozhodla, mě se tak moc líbí i arevně a desing, že je lehký a lehce ovladatelný apod., že si ho o víkendu koupím (teda bude-li v Malvíku dostupný - neb tam maj slevy 20%)..když ne, počkám do ledna až února:-) ![]()
Tak už jsme objednali Unlimita i s Matrixem.
Co se týče výměny zadních kol za nafukovací, tak to JDE. Na prodejně jsme to zkoušeli a úplně bez problémů tam pasují zadní kola z nového Slalomu Reverse. Kola vypadají v podstatě stejně a nožní brzda Unlimitu s nimi fungovala. Zkoušeli jsme i nafukovací kolečka ze starší kolekce (Slalom 2009) - taky tam šla a s kočárkem se dalo jezdit, jenže nefungovala nožní brzda. U staré kolekce jsou totiž kola udělaná trochu jinak a brzda se do nich nemohla „zaseknout“.
no vida… neviděla jsem moc důvod, proč by to nešlo ![]()
jinak golfky s přehazovací rukojetí jsou (bumbleride flyer má dokonce otočná a aretovatelná všechna kola, pak Peg perego uno) a pak jsou golfky s otočnými sedačkami (taky dost - pp plikoswitch, inglesina zippy free, jane solo reverse, BBC loola/up,..)
Aha, tak to jsem podlehla dojmu, že lidé ve třech(!!) obchodech, kde jsem se na výměnu kol ptala, vědí, o čem mluví, v jednom dokonce říkali, že to zkoušeli
Taky se mi zdála stejná, ale neměla jsem možnost to sama vyzkoušet. Už jsme je mohli mít dávno, okamžitě objednávám ![]()
Tím „spíš jako golfky“ jsem myslela, že kočár opravdu není do těžšího terénu, ale teď už snad bude
Každopádně jsem hledala velká kola a hlavně jednoduchá a věděla jsem proč ;o)
Kočárek používáme cca půl roku. Koupili jsme ho v kombinaci s korbičkou Matrix Light a originálním fusakem Jané (takový jakoby spacák) a jsme s ním velmi spokojeni. Nutno však říct, že se nejedná o dokonalý kočárek – takový asi ani neexistuje. Naše potřeby splňuje ale velmi dobře. Největšími výhodami jsou asi nízká hmotnost, snadná složitelnost, malé rozměry, kvalitní materiály, vynikající ovladatelnost (dá se vodit snad jedním prstem). Hlavní nevýhodou je asi odpružení, které je v podstatě žádné. Když jedete do mírného terénu, tak je to celkem ještě ok (mírně kamenitá nebo lesní cesta bez klacků). U větších kamenů nebo děr na cestě, už to s Unlimitem docela hází a s miminkem taky. Nedá se ale říct, že by to synáčkovi nějak výrazně vadilo. Spíš je to o našem pocitu a divíme se, že syna to naopak dokonce uspává (asi mu to nahrazuje houpání rozhodně ho to ale nebudí). Větší odpružení by bylo fajn, ale určitě by se zvýšila hmotnost kočárku a zhoršila skladnost. Vždycky je to něco za něco. Jestli ale chcete jezdit hodně často do terénu, určitě si pořidte něco s velkými nafukovacími koly. Momentálně vám píšeme z rakouských alp (městečko Lermoos), dnes jsme s kočárkem zdolali kamenitý výšlap k jezeru Seebensee. Kočárek to přežil a mimčo taky Tvrdost Unlimitu byla docela na hraně, ale při pomyšlení, že bychom museli do takového krpálu vézt o několik kil těžší kočár nás vrátilo rychle na zem Nafukovací kola jsme zatím nekupovali, protože to nebylo potřeba, navíc jsou docela drahá. Zkoušeli jsme v Malvíku, jestli tam pasují nafukovací kola ze Slalomu a naprosto bez problémů jsme s tím jezdili po prodejně – kromě barvy jsou v podstatě stejná (jestli se něco nezměnilo). Slalom má vnitřek kola černý a Unlimit stříbrný. Je to designová záležitost a nutno říct, že černá kola na Unlimitu nevypadají moc hezky. Znamená to totiž, že přední budete mít stříbrná a zadní černá.
Jinak další „nevýhodou“ je trochu vzhled té stříšky sportáku a vůbec to jak Unlimit působí na ulici. Kočárek prostě vypadá na ulici trochu jako hračka – je nízký a lidé se nad tím podivují. Ve skutečnosti prostor pro miminko vůbec neřešíme. Nyní už používáme sporták. Sezení v něm je určitě užší než mají kočárky jiných značek, ale zde pozor. Díky tomu vám pak dítě na sedačce nelítá a neklouže, proto mu sporták nevadí. Naše známá má hodně prostorný sporták X-lander a miminko v něm nechce moc být – klouže dolů a je kolem něj moc prostoru, takže nesedí rovně apod. Strany sedačky v unlimitu jsou polstrované a dají se vychýlit hodně do strany, až bude dítě větší. Dá se to tedy zmáčknout a vměstnat tam dítě i fusakem, aniž by ho to tlačilo. Mimochodem ten originální fusak je velmi kvalitní, skvěle použitelný a designově hodně povedený, určitě vám ho doporučujeme. Než jsme Unlimita koupili, taky jsme se ptali na úzkou sedačku jedné maminky majitelky a též bez problémů. Asi je to nějaký blok v hlavě budoucích rodičů
Dále korbička Matrix Light je dělaná přibližně do věku 7–8 měsíců (pro použití jako korbička), a pak je z ní už většinou jen klasická autosedačka. Ne že by se tam pak dítě vůbec nevešlo, ale přeci jen už tam nemá tolik prostoru na ležení a nebude dobré ho tam nechávat dlouho. Co se týče Matrixu Light, tak je to snad to nejlepší na celém tom kompletu. Docela se divíme, že tento systém vyrábí jen jedna firma. Velmi se nám to osvědčilo a momentálně, když už mimčo povyrostlo a přendaváme ho často z Matrixu předělaného na klasickou autosedačku (vajíčko) do sportáku, tak zjišťujeme, jak je to otravné – jak pro nás, tak třeba i pro dítě, které chce spát. Syn se nám narodil v lednu, takže jsme ho mohli dát do sportáku ve správný čas – když začal z korbičky vyrůstat a venku už bylo dostatečné teplé počasí. Zádová část sportáku jde položit téměř do lehu, není to však stoprocentně do roviny. Před koupí nám to přišlo jako problém, praxe je taková, že rovné je to naprosto dostatečně.
Asi by se to dalo shrnout tak, že Unlimit je pro rodiče, kteří hledají dobře složitelný a velmi lehký kočárek s malými rozměry, přičemž se smíří s menším odpružením (natož aby dítě v kočárku houpali) a také jim nebude vadit netradiční design (což poznáte až na ulici). Obrovské plus (alespon tedy pro nás) je použití korbičky/autosedačky Matrix (celý komplet je pak velmi mobilní a nezabere tolik místa).
Pokud pro Vás není problém vyšší hmotnost, horší složitelnost (skladnost) a to, že budete muset někde skladovat autosedačku, korbičku a sporták, tak můžeme s klidným svědomím doporučit kočárek Teutonia Spirit S3 (tříkolka). Naši známí si ho nedávno pořídili a ovladatelnost i odpružení jsou velmi dobré. Také se nám na začátku líbil, ale neumíme si představit s tím jet na dovolenou. Máme ještě 50-ti kilového psa a do auta bychom prostě už nic dalšího nedali.
Snad Vám naše zkušenosti apon trochu pomohou.
Dobrý den, taky si chci koupit tento kočárek, už víte něco víc. Máte ho už, jak jste s ním spokojeni? To s těma kamínkama je dobrý dotaz, jelikož má plná kola, takhle v létě na rozpáleném povrchu jsem oddělala golfky, tak mám z toho taky obavu a pak mě zajímá jestli je tedy
pro dítě pohodlný, dostatečně odpružený a jestli zvládne terén. Díky Lenka.
@LenuleV píše:
Dobrý den, taky si chci koupit tento kočárek, už víte něco víc. Máte ho už, jak jste s ním spokojeni? To s těma kamínkama je dobrý dotaz, jelikož má plná kola, takhle v létě na rozpáleném povrchu jsem oddělala golfky, tak mám z toho taky obavu a pak mě zajímá jestli je tedy![]()
![]()
pro dítě pohodlný, dostatečně odpružený a jestli zvládne terén. Díky Lenka.
Také se přidávám…
take zvazujeme koupi trojkombinace unlimitu, libi se mi u nej moznost otoceni sedaku po a proti smeru jizdy. Dalsi nas favorit je nomad kolekce 2012. Mate zkusenosti? Ziji v zahranici a tudis nemam moznost se na ne jit ani kouknout do obchodu..uz me z toho prohlizeni a cteni diskuzi na netu asi praskne hlava…pomoc ![]()
jediné, co napíšu je, že nomad je lehoučký jako golfky (sporťák má 8kg, porovnávala jsem ho s golfkama), plus je výrazně prostornější.
na druhou stranu, přední dvojitá kola mají horší jízdní vlastnosti, než jednoduchá. košík je blbě přístupný s korbou nebo sporťákem v úplném lehu (v obležení trubkama, neprostrčíš nic moc..),
moc a moc záleží, kde žijete (město/vesnice), jak cestujete MHD/auto, atd.
unlimita bych nechtěla, ale třeba by mě lákal Rider (/jané), mě tedy trider, ale krom podvozku ej to stejné.. když z těch dvou, volila bych nomad.
Ntašo prosím, a když Nomada tak podobný je Cybex Callisto? Nebo se mi to jen zdá? Váha stejná, spojená rukojeť…Jak je ten Callisto prostornej? A má jen jednoduchá kola, to je lepší?
Bydlím v Praze a vím, že jsou to golfky, ale zvládnou lehčí terén? Stromovku?Dík.
@Klára píše:
Ntašo prosím, a když Nomada tak podobný je Cybex Callisto? Nebo se mi to jen zdá? Váha stejná, spojená rukojeť…Jak je ten Callisto prostornej? A má jen jednoduchá kola, to je lepší?
Bydlím v Praze a vím, že jsou to golfky, ale zvládnou lehčí terén? Stromovku?Dík.
váhově jsou podobné, spojenou rukojetí také. ale šířkou ne, calisto má 30-32cm šířku sedáku, prostě golfkovou /i když třeba unlimit má taky 30
/, kdežto nomad je prostornější, cm přesně nevím, ale bude to 35-37cm. skládání calisto do deštníku, klasicky jako golfky. nomad do placky, velké placky ![]()
calisto zvládnou stromovku určitě. jednak jsou tam krásné cesty, a trávou jet zvládnou. mám je, zvládnou v poho i ZOO, celkem s nimi nemám problém projet skoro vše, co si vzpomenu..
calisto je určitě lépe ovladatelné, ale prostě je to takové malé vydání
nomad je prostě spor´táček se vším všudy..
Koupila jsem použitý jané unlimit a jsem spokojená, jen je meší
Příspěvek upraven 25.02.13 v 18:53