Poradna o výběru kočárků a autosedaček
Lukáš Fiala
Zdravíčko, při hledání informací o sporťáku Jané Unlimit jsme našli tuto recenzi v angličtině, třeba se bude někomu hodit při výběru kočárku:
http://www.madeformums.com/…ew/1109.html
Pro ty kdo nevládnou angličtinou, připojuji stručný výtah toho nejdůležitějšího:
Výhody:
Nevýhody:
Kupodivu se moc nezmiňují o výhodě, že sedací část se dá použít ve směru i proti směru jízdy.
Když jsme viděli kočárek naživo, tak nám přišlo že sedací část je poměrně malá a taky sedátko málo polstrované (nikoliv zádová část, ta je měkká dost), což mi přijde trochu v rozporu s tou recenzí.
I tak se nám ale kočárek moc líbí a pokud ho koupíme, tak se podělíme o zkušenosti. Jestli ho někdo máte, tak dejte vědět. Docela by nás zajímalo, jak si vede v horším terénu (jestli se nezapíchvávají kamínky do koleček, jak je to s odpružením a taky jestli moc nevrže).
V recenzi se ještě zmiňují o korbě Matrix Light, kterou možno použít též jako autosedačku (bud jako vodorovnou nebo s klasickým sklonem).
Korbu Matrix Light popisují jedním slovem - jako fantastickou. Velmi oceňují, že jejich dítko pohodlně spalo ve vodorovné poloze v autě i na dlouhé cestě. Co jsem četl jinde, tak ve vodorovné poloze může cestovat jen do 4 měsíců, pak se musí Matrix Light sklopit do typického úhlu, jako většina autosedaček/vajíček. Oproti předchozím modelům Matrixů je tento prostornější, o 20% lehčí a stěny jsou kromě klasického polstrování vybaveny též polystyrenem pro větší bezpečnost. Pásy uvnitř Matrixe je možno výškově nastavit, mají 6 pozic.
V jiné recenzi na Jané Slalom Reverese dokonce recenzentka píše, že do Matrixu Light (jako do autosedačky) se pohodlně vejde její 9-ti měsíční syn, který váží 9kg a přitom má ještě dostatek prostoru pro další růst. Jako nevýhodu uvádějí velkou hmotnost.
Zde ještě doplňuji odkaz na recenzi tříkolky Jané Slalom Reverse, kterou hodnotí velmi kladně:
při výběru autosedačky dávejte spíše pozor na její bezpečnost. autosedačky, které se polohují, bez vyjímek naprosto propadají v testech bezpečnosti. bohužel, evropská pravidla homologace jsou děsná, je dobré se orientovat na nezávislé testy, které provádí ADAC (německý automotoklub), jsou to testy, které opravdu simulují skutečné nehohdy na silnici, i na dálnici ve 130km/hod, a jsou všeobecně uznávané..
http://www.adac.de/…default.aspx
stačí si jen vybrat správnou kategorii - mají výsledky řazené podle let testování, nebo podle značky, podle toho, jetsli má sedačky isofix.
co můžu napsat já je, že matrix se mi zdá být totálně na nic, jako korba je to malé a jako autosedačka nebezpečné.. ![]()
o unlimitu zatím není tolik recenzí z provozu. ale hádám, že budou stížnosti na terénní jízdu, prootže i slalom, který má nafukovací kola, má prý trochu tvrdé odpružení.. natož unlimit.. z té nové kolekce se prostě prodává akorát slalom R.. o ostatní moc zájem není..
záleží, jaké máte na kočárek požadavky, kde budete jezdit a tak.. tak šťastnou ruku při výběru ![]()
Zdravím, díval jsem se na ten ADAC a chtěl bych uvést na pravou míru několik věcí, které mě praštili do očí:
Co se týče použití Matrixu jako korbičky tak je pravda, že je poměrně malá oproti klasickým korbám (65×29 cm). Zřejmě je to daň za její variabilitu. My o ní ale i tak uvažujeme. Prcek se má narodit v lednu a počítáme, že na 5-6 měsíců by měla stačit. Pak bychom už asi využívali sporťák. Kdyby se měl narodit třeba v říjnu, tak bychom to asi neriskovali. Hodně cestujeme a v kufru máme velkého psa. Kdybychom museli převážet ještě korbu v autě, tak už se nám tam moc věcí nevejde a asi by musela stejně být položená vedle autosedačky, což asi taky není moc bezpečné.
Spíše teď řešíme jestli nevzít místo Unlimita ten Slalom Reverse. Unlimit nám přišel docela tvrdý a Slalom má alespoň nafukovací kolečka, takže bychom s ním mohli i více do terénu. Navíc ta ruční brzda mi taky přijde praktická. Při jízdě z kopce to možná oceníme, ale zatím jsou to jen naše dohady. Nevíme jak moc absence brzdy bude vadit v reálu.
vím, že Matrix testovali ten starý..
nicméně, proč netestovali ten nový - která je už druhou sezónu nebo tak nějak? pro mě osobně nepřichází nic, co neprojde jejich testy pro použití v autě v úvahu, protože nemám absolutně jistotu, že je to bezpečné.. to hlavně jsem tím myslela.. (nehledě na to, že Jané má stratu, která vyšla výtečně
)
jinak ADAC v r. 07 měnil systém testování..
pokud něco dostane 0 z bezepčnosti a klasické autosedačky dostávají ++ nebo aspoň +, je pro mne volba jasná.. ![]()
ovladatelnost je také důležitá, protože ze statistik vyplývá, že 30 % sedaček na pásy je špatně připoutaná. proto ADAC klade veliký důraz na to, jak moc je sedačka „blbuvzdorná“, protože statisticky to pak zasahuje do vážnosti následků při nehodě..
To je všechno důvod, proč radím matrixe ne, spíše se podívat po klasice, a hlavně, prověřené.. ![]()
a pak z vlastní zkušenosti jezdičky s kočárem radím, pokud chcete jezdit v terénu, raději volte nafukovací kola. i tak je slalom R podle maminek trochu tvrdý, tak si neumím představit, jak se dítě vyklepe v unlimitu..
vůbec nechápu, proč mu neudělali nafukovací kola..
ale samozřejmě, nejezdila jsem s ním, nemůžu soudit.. jen vím, jaký to je rouzdíl jet s nebo bez nafuk. kol..
Mě se zatím jako jediný kočárek líbí právě Jané Unlimit, ale čtu-li na něj někde reakce (je jich opravdu maličko) moc dobře to nevychází. Narodí se mi mimčo v březnu a tak hlubokou korbičku neřeším,nejvíc mi jde o jednoduchou manipulaci, složení a nevím no zda se hodí do terénu:-(( ![]()
Ondrash píše:
Zdravím, díval jsem se na ten ADAC a chtěl bych uvést na pravou míru několik věcí, které mě praštili do očí:
- ADAC testoval 3 roky starý model Matrix Cup, nikoliv Matrix Light
- do celkového hodnocení počítá ADAC pouze kritéria bezpečnost a ovladatelnost. Právě za ovladatelnost strhl ADAC Matrixu nejvíc bodů, protože při upevňování sedačky se musí dávat pozor na přesný postup a existuje riziko, že to někdo odflákne. Pak samozřejmě hrozí větší nebezpečí.
- výsledky hodnocení samotného kritéria BEZPEČNOST: čelní náraz - plusová známka, boční náraz - také plusová známka
- v testu se neuvádí, v jaké poloze sedačku testovali
- hodnocení je poměrně zmatené, některé plusové body jsou uvedeny zároveň i jako zápory (?)
Co se týče použití Matrixu jako korbičky tak je pravda, že je poměrně malá oproti klasickým korbám (65×29 cm). Zřejmě je to daň za její variabilitu. My o ní ale i tak uvažujeme. Prcek se má narodit v lednu a počítáme, že na 5-6 měsíců by měla stačit.
Pokud se má prcek narodit na zač. roku, tak by to mohlo být dobré. Tady je recenze na Matrix Cup a ta holčička je tam v té bundě jak sardinka . Jinak si to paní velmi chválí. http://www.kocarky.as/…e-matrix-cup
záleží na tom, čemu se říká terén… upravenou polní cestu zvládne ledasco, ale obecně do terénu jsou vhodná nafukovací kola, nebo alespoň řádně odpružený kočár, jako jsou teutonie třeba.
na unlimit recenze nejsou a na slaloma reverse jsou takové, že jejich „luxusní odpružení“ není vůbec luxusní a do terénu že ještě že má nafukovačky.. což unlimit nemá..
jináč fajn, Matrix do 5-6m. a v jaké autosedačce bude jezdit potom?????? protože to je věk, když stále musí být v protisměru..
fakt to není dobrá volba..
nikdo neví, jak se to při jízdě zachová…
(jako to že si ho někdo chválí je dobré pro kočár, korbu,ale ne pro bezpečí dítěte v autě, to okem nepoznáme, dokud se nevybouráme..
)
Zdravím, mě přijde že většina lidí pořád nemůže pochopit, jak Matrix opravdu funguje. Jenom se podívájí na výslednou známku testu ADACu a rozměry korbičky a řeknou fuj. Zjistil jsem si o tom dost informací, ale na diskusi se omílají pořád dokola ty samé zavádějící informace.
Matrix lze bez problémů použít:
Nechci vypadat jako nějaký fanatický zastánce Matrixu, ale podle mě je to dobrý výrobek. Jen si každý musí dobře rozmyslet, jestli je určený právě pro něj a případně dbát na správně uchycení v autě.
No vzhledem k tomu, že každý kočárek má své výhody a nevýhody, najde se vždy někdo kdo řekne super a někdo katastrofa, jako u všeho:-))
Asi do něj půjdu..chci teda jinou verzi než Matrix, myslím, že je to formula a ta má autosedačku STRATu, nebo s D nevím přesně teď:-)) a ta v testech vychází jako dobře… ![]()
Ondrash. já zase nechci vypadat jako nějaký fanatický odpůrce Matrixu
v zásadě je na každém, v čem své dítě vozí, mně je to jedno
ale já bych svoje do něčeho takového nedala, proto píšu, co píšu..
pokud ADAC ohodnotí jakoukoliv pozici sedačky do auta v bezpečnosti nulou (tedy trojkou jako ve škole), nemám v to prostě důvěru.. (sama jsem miminko vozila v sedačce ohodnocené jako sehr gut, prostě nejlepší v dané kategorii.. při tom, jak dneska lidí jezdí..
)
nejsem odborník, tak mi nezbývá, než se spolehnout na ně, na výsledky testů a věřit jim..
souhlasím ale, že v tom testu chybí, v jaké poloze byl matrix testován, zda v protisměru nebo bokosměru. soudě podle videa testů, které jsem kdysi zhlédla (a jsem líná je hledat, ale na youtube jsou), to byl protisměr..
to, co je uveřejněno veřejně na stránkách, je jen jakýsi výcuc, ten rok, kdy tetsování probíhá, sjou vždy k dispozici podrobnější výsledky, s podrobnějšími známkami, pak už zůstává jen ten výcuc..
pokud by tě zajímalo víc, zkus do autosedaček, zeptat se steeva, on je teda hlavně prodejce, ale ty testy má zmáklé, třeba ti osvětli víc, jak matrixe testovali..
každopádně ale pokud se už někdo rozhodne matrixe koupit, opravdu bych doporučovala ho do auta dávat pouze jako klasické vajíčko, nikdy jako lůžko bokem. protože obecně v té poloze působí na dítě síly dost nepříznivě, hlavně na krční pátěř, .. ano, plochý leh se sice pořád doporučuje jako zdravější pro pátěř, ale ne, když to s dítětem škubne dilou 1tuny do strany..
(OT: já osobně už teda lezu po zdi z toho neustálého zdůrazňování plohého lehu, a pak jsou polohovací korbičky, které jsou prý super.. atd. pobyt v autosedačce má aspoň opodstatnění v bezpečnosti a hlavně, v těch dobrých sedačkách má dítě celkem klubíčkovou polohu, pár kamarádů dr. na tom neshledává nic špatného a nezdravého .. problém je pak spíš v tom, že dítě je omezeno v pohybu, když ho tam rodiče nechávají moc často i mimo auto… )
Ivanuela
souhlasím, vždycky se najdou kritici i fanoušci
spíš jde o to, co kdo od kočárku čeká a chce a potřebuje…
manipulace s ním bude určitě dobrá, přední otočná kola jsou vždycky výhodou, není vyloženě těžký, aby se s ním jezdilo nějak špatně, Jané se obecně skladají dobře, nemají adaptéry, což jeplus, nikde ti nic netrčí..
ale nenafukovací kola a mizerné odpružení z něj dělají spíše kočár do města, do terénu se bude využití dost podobat spíše golfkám..
nedávno nás napadlo s kamarádkou, jestli by na unlimitu šly aspoň vyměnit zadní kola za nafukovací - z nového slalomu.. - to by nebylo marné řešení, ..aspoń dle mého.. hnedle by byl unlimit použitelnější do terénu.. !!
takhle ti asi bude vadit ta tvrdost, i pro miminko..