Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Anonymní píše:
Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o pomoc. Jde o to, že mám maminku v Domově důchodců s diagnózou Roztrozšené sklerózy. Je už ve stavu ležícím. A teď se bohužel stalo, že nezkušené sestřičce spadla z kolečkového křesla a má zlomené oba kotníky. Jak máme dál postupovat v jednání s vedením. Máme žádat potrestání personálu, nebo má maminka nárok na nějaké finanční odškodnění. Určitě to nechceme nechat bez povšimnutí, protože to už se jednou stalo a to když také spadla z kolečkového křesla a měla zlomaná obě kolena. Nežádali jsme žádnou nápravu, ale co je moc, to je moc. Byla bych ráda kdyby mi odpověděly hlavně holky co se takovému tématu přímo věnují. Tedy ideálně právničky. Děkuji
Vis co by bylo nejlepsi? Kdyby sis ji vzala domu a postarala ses o ni sama v domacim prostredi.
Chapu, ze to neni fyzicky ani psychicky nic jednoducheho (vlastni zkusenost), ale pak bys mela jistotu, ze je o maminku dobre postarano.
@Anonymní píše:
Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o pomoc. Jde o to, že mám maminku v Domově důchodců s diagnózou Roztrozšené sklerózy. Je už ve stavu ležícím. A teď se bohužel stalo, že nezkušené sestřičce spadla z kolečkového křesla a má zlomené oba kotníky. Jak máme dál postupovat v jednání s vedením. Máme žádat potrestání personálu, nebo má maminka nárok na nějaké finanční odškodnění. Určitě to nechceme nechat bez povšimnutí, protože to už se jednou stalo a to když také spadla z kolečkového křesla a měla zlomaná obě kolena. Nežádali jsme žádnou nápravu, ale co je moc, to je moc. Byla bych ráda kdyby mi odpověděly hlavně holky co se takovému tématu přímo věnují. Tedy ideálně právničky. Děkuji
Ano, urcite resit!! Ublizeni na zdravi z nedbalosti! Najit pravnika! Na odskodneni mate pravo a nebude nemale. Pokud i predesly uraz byl ve stejném zarizeni, sezente si lekarske zpravy i z nej. Bude potreba. Takove zachazeni s clovekem jen hnus. A hledat jine zarizeni. Tam bych nenechala ani koste. Urcite to nenechat jen tak zas vysumet, stane se to zas a muze to mit jeste horsi nasledky. Za pobyt berou velke penize a jeste ublizi. ![]()
A tu radu, vzit si mamimnku domu…je to sice jednoducha rada ale sama vim jak je zivot s takhle nemocnym clovekem tezky. A jeste s lezicim. Takovy. clovek potrebuje peci 24 h denne. A na to opravdu kazdy proste nema a neni to vubec zadna ostuda. Kdyz vim ze tu peci ja proste nedokazu dat tak najdu zarizeni kde se postaraji urcite kvalitneji. Rozhodne ne ale to zarizeni kde maminku mas ted. ![]()
Tak ja bych postupovala i podle toho, jaka pece tam je jinak. Pokud je vse ok a o maminku je dobre postarano, tak bych do toho pravniky netahala, ale snazila bych se zajistit, aby vymysleli, jak to resit, aby se to v budoucnu neopakovalo. A zas s rozumem, aby ji pak nenechali jen lezet v posteli, aby nahodou nespadla.
Pokud tam i ostatni pece stoji za nic, snazila bych se poohlednout po nejakem jinem zarizeni a zjistila bych si i moznosti odskodneni. Ale nic zavratneho bych necekala. maminka ma pravdepodobne osteoporozu a pak je i ta lamavost kosti vetsi.
A on i pad ve zdravotnickem zarizeni neni vzdy chyba personalu. Nemyslim ted jen z voziku, ale vseobecne
@Anonymní píše:
Ano, urcite resit!! Ublizeni na zdravi z nedbalosti! Najit pravnika! Na odskodneni mate pravo a nebude nemale. Pokud i predesly uraz byl ve stejném zarizeni, sezente si lekarske zpravy i z nej. Bude potreba. Takove zachazeni s clovekem jen hnus. A hledat jine zarizeni. Tam bych nenechala ani koste. Urcite to nenechat jen tak zas vysumet, stane se to zas a muze to mit jeste horsi nasledky. Za pobyt berou velke penize a jeste ublizi.A tu radu, vzit si mamimnku domu…je to sice jednoducha rada ale sama vim jak je zivot s takhle nemocnym clovekem tezky. A jeste s lezicim. Takovy. clovek potrebuje peci 24 h denne. A na to opravdu kazdy proste nema a neni to vubec zadna ostuda. Kdyz vim ze tu peci ja proste nedokazu dat tak najdu zarizeni kde se postaraji urcite kvalitneji. Rozhodne ne ale to zarizeni kde maminku mas ted.
![]()
presne tak…
Jinak když manzelove nechodici babicce v odd. nasledne pece v jede prazske relativne zname nemocnici nechali udelat prolozeninu, sedreli ji kotnik, jak ji rvali z postele a nechali dehydrovanou, tak tchyne s tetou a mym manželem udelali na oddeleni takovy bugr, ze se omluvit primo prisel i primar. Personal byl pry potrestan financni sankci a dutkou, to se pry tykalo i vrchni sestry. A všichni se klepali, když manzel, kterého babicka vychovala tam rval, ze tohle nebude resit s nima, ze jim na nejake omluvy s*re, ale s pravnikem a medii, aby lidi vedeli, kam nemaji se zaludecnimi vredy posilat sve pribuzne…
Nam uz to bylo jedno, babicku jsme prevezli radeji domu a dochazeli k ni sestry z charity a později z hospicu, bylo ji 86 let a bohužel praskly vred a nasledne nechozeni z ni v podstate udelaly lezaka a do trech mesicu byla pryc.. ![]()
Jinak není vůbec mozne stydet se za to, ze o člověka, který potřebuje 24hodinou peci se nepostarate doma. Někdo na to nemá podmínky - maly byt, mimino nebo proste všichni jsou ještě v produktovem veku a musí chodit do práce nebo nemá takove financni prostředky, aby zajistil odbornou peci. Prispevek na peci je sice dobra věc, ale 8 tisíc Vam najem nebo hypotéku nepokryje…
@Sarik12 píše:
Tak ja bych postupovala i podle toho, jaka pece tam je jinak. Pokud je vse ok a o maminku je dobre postarano, tak bych do toho pravniky netahala, ale snazila bych se zajistit, aby vymysleli, jak to resit, aby se to v budoucnu neopakovalo. A zas s rozumem, aby ji pak nenechali jen lezet v posteli, aby nahodou nespadla.
Pokud tam i ostatni pece stoji za nic, snazila bych se poohlednout po nejakem jinem zarizeni a zjistila bych si i moznosti odskodneni. Ale nic zavratneho bych necekala. maminka ma pravdepodobne osteoporozu a pak je i ta lamavost kosti vetsi.A on i pad ve zdravotnickem zarizeni neni vzdy chyba personalu. Nemyslim ted jen z voziku, ale vseobecne
Nejdriv ji zlomi obe kolena a pak oba kotníky?!
![]()
Tam teda je sakra něco v neporadku. Ja to chápu, ze lidi vymysli kraviny, třeba nase babicka prelejzala takove to celkem vysoke zabradli u postele a když ji zdravotni bratr řekl, ze je prastena, ze se mohla cela polamat, tak byla ještě urazena
, ale od toho je tam odborny a vyskoleny personal, který ma lidi zaopatřit a zabezpecit tak, aby si toto nestavalo…
Holky, všem vám děkuji za reakce.Ono jde právě i o to, že to zařízení je opravdu vynikající. Maminka je tam už 10let a nebyl nikdy žádný problém, personál vstřícný, usměavý a ochotný. Maminka je tam velice spokojená a když jsme před lety po smrti otce, který se o ni staral řešily co dál sama trvala na tom, že chce do zařzení, nechtěla abych si ji vzala domů. Proto nevím jak postupovat dál. jestli jen potrestat vyníka, nebo chtít ještě odškodné. Ani vlastně nevím kolik bych pro ni měla žádat.
@Sarik12 Ano, maminka má osteoporózu a pád z vozíku byl opravdu zaviněn personálem. Snažím se to řešit v klidu, zatím jsem si sjednala schůzku s ředitelkou zařízení, určitě hned nesháním právníka, v tom s tebou souhlasím. Ale protože opravdu nevím co mohu žádat tak se snažím sesbírat pár rad a zkušeností tady.
Vis co bude nejlepsi? vem jsi ji domu a pak teprve uvidis co to je starost o takoveho cloveka
@pppetulda22 píše:
Vis co bude nejlepsi? vem jsi ji domu a pak teprve uvidis co to je starost o takoveho cloveka
o tom takhle diskuse není! Ne každý ma moznosti casove, financni a rodinne na to, starat se 24 hodin o lezaka. Takze laskave nepodsouvej zakladatelce, jaka je hyena, ze se nestara o maminku sama
![]()
@pppetulda22 tuto reakci jsem nepochopila. Co tím chceš jako říct? Že je normální když spadne z vozíku a trpí bolestma? já vím, že je to velice náročné, nic méně ten personál co se o ni stará se střídá po směnách a doma bych se starala já 24 hodin v kuse.
To nemyslite vazne?
a s tim odškodněním me to pobavilo.
Pacienti padají v nemocnicich, nebo jinych zarizenich dnes a denne. At delate cokoliv, nikdy tomu nezabranite, aby nekdo neupadl. A hlavne, ty napises, ze maminka je ve stavu lezicim a potom zase, ze jim spadla z koleckoveho kresla? Trochu zvláštní
Leziciho pacienta asi tezko budes vozit na koleckovem kresle. Kazdy pravnik se ti vysmeje, pacienti bohuzel bezne padají. To by ji musel někdo umyslne shodit ze schodů, ale pri bezne manipulaci se to bezne stava.
@Hanka1
takhle jsem to vubec nemyslela. myslela jsem to tak ze babcu hodi do zarizeni a kdyz se neco stane tak uz se chcou soudit a buhvi co. nekteri klienti jsou tak narocni ze by clovek u nich musel stat 24hod denne aby je uhlidal ale to buhuzel nejde. a jsem presvedcena o tom ze kdyby ji meli doma tak ma daleko castejsi urazy
@Hanka1 píše:
o tom takhle diskuse není! Ne každý ma moznosti casove, financni a rodinne na to, starat se 24 hodin o lezaka. Takze laskave nepodsouvej zakladatelce, jaka je hyena, ze se nestara o maminku sama![]()
No ona asi zase takovy lezak nebude kdyz ji vezli na koleckovem kresle
ono to bude asi trochu jinak ![]()
@Anonymní píše:
@pppetulda22 tuto reakci jsem nepochopila. Co tím chceš jako říct? Že je normální když spadne z vozíku a trpí bolestma? já vím, že je to velice náročné, nic méně ten personál co se o ni stará se střídá po směnách a doma bych se starala já 24 hodin v kuse.
Ano strida se po smenach ale taky ma na starosti 30 lidi a ne jednoho