Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Anonymní píše:
Dobrý den,
asi jsem se v názvu špatně vyjádřila, ale chci se optat.. Lze nějakými vitamíny či něčím předejít „samovolnému potratu“ při MS? Momentálně mi těhotenské testy KONEČNĚ ukazují dvě čárky, ale mám ještě 3 dny do termínu MS.
Za vaše odpovědi předem děkujiPS: prosím než mi budete chtít psát, že jsem taková a maková, když si test dělá ještě před vynecháním, tak si tuto odpověď prosím nechce. Snažíme se již velice dlouho a chytáme se každého stébla. Díky.
Pokud se tehotenstvi ma udrzet, tak se udrzi. Pokud se udrzet nema, tak ho neudrzi nic. Nicmene i pres tyhle slova mi kdysi doktor napsal utrogestan po potvrzeni tehotenstvi, abysme si „nic nevycitali“, kdyby se nahodou neudrzelo. Ale do 1.kontroly jsme to nepodporovali nijak a to jsem to s doktorem konzultovala po telefonu. Drzim palce ![]()
Bohužel nemůžeš udělat nic. Chovej se jako normálně a buď to vyjde, nebo ne. Jak už tu psal někdo dávno přede mnou a já to ráda opakuju - dobře uhnízděného embrya se jen tak nezbavíš a špatně uhnízděné nebo jinak poškozené nezachrání nic.
Jak píšou holky, nejde udělat nic. Dobré je samozřejmě škrtnout alkohol a škodliviny, zvýšit přísun vitamínů, hlavně kyselinu listovou, ale to všechno asi víš a už děláš, když se snažíte dlouho.
Jak říkají zkušení lékaři, prosperita těhotenství je v podstatě daná k momentu spojení spermie a vajíčka, a pokud to má vyjít, vyjde. Pokud ne, tak tomu moc není jak pomoct. Držím pěsti ![]()
Ne. V naprosté většině případů je to dáno geneticky už v okamžiku splynutí spermie a vajíčka a můžeš se na hlavu stavět a nic z toho. Ve velmi výjimečných případech je problém s nedostatkem progesteronu a pak může pomoc ho dodávat zvenčí, většina případů, kdy doktor předepisuje Utrogestan je ovšem z kategorie - aby se aspoň něco dělalo a nebylo to jen pouhé čekání, jak se příroda rozhodne sama. Ale jak je chyba v genetice, ani tuna progesteronu to nespasí.
No… mozna jo, pricinu nikdy nevis, muzes zkouset naslepo. po ovulaci jist ananas, hlavne ten stred. Pokud by to pomohlo a to nikdy nezjistis, bylo to treba nizsiim progesteronem. Pokud se to bude opakovat, muze jit o imunitu. Je to tezke, je nejlepsi to neresit…pokud se to tedy neopakuje dokola, tam to chce vysetrit tu imunitu, jinak fakt neudelas nic.
@ugluk mohu se optat?
Cyklus byva pravidelny. 28 dni.
Ovulace kdyz byla merena bazalni teplotou+testy tak vetsinou 15-16 DC.
Ted par cyklu jiz nemerena.
Nyni 20 DC - 8 dni pred MS druha viditelna carka na testu a 24 DC dalnice. Menstruace by měla přijít v sobotu.
18,19,20DC jsem trosku spinila, tak jsem zkusila test a byl uz s duchem.
Tak ze ovulace byla urcite driv. A k me otazce. Kdyz ovulace byla driv tak termin MS by vlastne byl mel byt jiz drive ze?
Vetsinou jsem mela lutealni fazi 12 dni. Žádný příznak těhotenství nemám.
Jen mě bolí břicho a v kříži.
Dekuji za odpověď. Anonym, nikdo to jeste neví a nechci, aby vedel.
Anoj, je to pravděpodobné - pokud by ovulace byla dřív a nedošlo by k otěhotnění, tak by MS dorazila dřív, délka luteální fáze bývá konstantní. Pokud k otěhotnění dojde, tak na utz může být embryo o těch pár dní napřed, ale tam je to stejně obraz plus minus týden, takže doktoři budou počítat s tím, že ovulace byla ten 14.DC.
Dobrý den,

asi jsem se v názvu špatně vyjádřila, ale chci se optat.. Lze nějakými vitamíny či něčím předejít „samovolnému potratu“ při MS? Momentálně mi těhotenské testy KONEČNĚ ukazují dvě čárky, ale mám ještě 3 dny do termínu MS.
Za vaše odpovědi předem děkuji
PS: prosím než mi budete chtít psát, že jsem taková a maková, když si test dělá ještě před vynecháním, tak si tuto odpověď prosím nechce. Snažíme se již velice dlouho a chytáme se každého stébla. Díky.