Je Mgr. titul užitečný sám o sobě?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Je Mgr. titul užitečný sám o sobě?
Ahoj, mám za sebou první semestr Mgr studia (ještě mám před zkouškama). V oboru nejspíš pracovat nebudu a i kdybych chtěla, Mgr. k tomu vůbec nepotřebuju. Škola mi trošku rozšiřuje obzory, ale ne nijak zásadně. Navíc si teď procházím takovou celkovou krizí a cítím, že potřebuju změnu, že už se potřebuju osamostatnit, najít si normální práci, oddělit se od rodičů… A tak vážně zvažuji ukončení studia. Jenže doma (a vlastně i jinde) mě přesvědčují, ať to nedělám. Říkají mi, že se mi Mgr. titul bude sám o sobě hodit, ať už budu kdekoliv, a že je Bc. neúplné VŠ vzdělání. Co si o tom myslíte?
Příspěvek upraven 15.12.25 v 11:08
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Bude se ti hodit. Otevře ti dveře na pracovní pohovory i mimo tvuj obor. Takhle by se ti ani neozvali
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pokud není k tvé práci nutný, tak to nemá smysl, když tě to nebaví a trápí. A jestli to pomůže k práci bude jen o situaci jako takové - někde se na to dívají, někde ne. Životopis může zaujmout i jiným než jen titulem. Pracovní zkušenosti, koníčky… atd, to je to důležité aby si o tobě udělali obrázek. Co já už potkala absolutně nepoužitelných vysokoškoláků…
Sama jsem skončila s titulem Bc., (stejné důvody jako ty) práci jsem našla hned a když jsem chtěla změnu, tak taky. Teď dělám VŠ, protože jsem se našla v práci, kde ji potřebuji. Takže kdybych bývala studovala tehdy, bylo by to vlastně na škodu.
Takže se můžeš vrátit na dálkové studium.
Pokud se tak rozhodneš, dej si pozor na řádné oficiální ukončení studia. Jinak ti budou počítat celý rok a na dalším případném dálkovém studiu by jsi musela časem platit - jen taková čistě praktická rada.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ano, dokončené vysokoškolské vzdělání se ti opravdu hodit bude. Je spousta pozic a firem, kde je potřeba ke kariérnímu růstu. A není to jen státní správa. Tam si třeba s titulem Bc. nesáhneš na lépe placené pracovní pozice, protože tě na ně kvůli nedostatečnému vzdělání nemohou přijmout. To samé se ale objevuje i v soukromém sektoru.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Vydrž to, měla jsem to stejné, já teda v oboru nejdřív pracovat chtěla, ale pak mě to přešlo. Na hodně pozicích i v korporátech ten titul chtějí, je to pro ně důkaz ne vzdělání, ale o tom, že uchazeč umí dotahovat věci do konce.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Zofieee píše: Více
Bc už má dnes kde kdo a je fakt, že se někde na ten titul dost hraje a můžeš mít díky tomu vyšší plat, pozici…za mě, aktuálně když už jsi přijatá a bezdětná, bych si ho dodělala. Jednou rodinou, chlapem a dětma na krku se horko těžko budeš připravovat na přijímačky a dodělat to bude těžší než nyní…vždyť ti zbývá kolik? rok a o půl?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dovolím si oponovat výše zmíněným důvodům - vyšší plat, kariérní růst. Ve firmách, kde jsem pracovala toto vůbec nebyla pravda. Jakýkoliv titul tam přebila znalost jazyka a dřina. Měla jsem o 10 let mladší šéfovou - má maturitu na gymnáziu, výbornou AJ a prostě to umí. Je reprezentativní, jde do všeho naplno, nebojí se konfliktu… atd. A takových středoškoláků tam bylo mraky.
Takže pokud nejsi průbojná povaha, tak ti nepomůže ani několik titulů.
Větší váhu má dnes třeba to, že v tom, co studuješ, už při škole i pracuješ. Tím dáváš zaměstnavateli najevo, že máš zájem.
Pak je samozřejmě otázka, v jakém oboru se budeš pohybovat. Někde lidi chybí, někde je přetlak.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Kazde vzdelani se hodi. Neblbni a dostuduj to, pokud na to mas, jinak si to budes v budoucnu vycitat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Bude škoda, jestli to nedotáhneš do cíle. On se ten papír hodí, přestože budeš pracovat v jiném oboru. Otevře dveře, že můžeš dělat další kvalifikace, které bez Mgr. dělat nejde. Takže radím, zatni zuby a vydrž. Zkus si vymyslet pro sebe odměnu, která je pro tebe motivační. Až dojdeš do cíle, tak…
Prostě se zkus dívat dál, výhledově. Ne jen na svůj obor. Dokončená škola se hodí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ano, znám mnoho soukromých firem, kde si bez ukončeného vysokoškolského vzdělání na určitých pozicích neškrtneš, i kdybys splňovala vše ostatní nejlépe z přihlášených.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já jsem Ing. přírodních věd a vůbec v tom oboru nepracuju. Nikoho to nezajímá, u pohovoru vidí titul a stačí to na splnění podmínky o vysoké škole. Často to totiž není o oboru, ale o tom, že jsi schopná na sobě pracovat. Takže ano, ten titul k něčemu bude.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Upřímně mám jen Bc. a lituji snad jen toho že jsem neutáhla finančně své studium a musela se ho vzdát nedobrovolně. Titul sám o sobě mi nechybí a dělám úplně v jiném oboru.
Teď k tomu důležitému, lidi si dodelavaji tituly když pak zjistí, že jim chybí
proč by ses teď měla přemáhat když můžeš nejdřív zkusit život a pak když tak titul získat?
- Citovat
- Upravit
@Zofieee ve většině přepadů je to jen titul. Já si dodělala na dálkové - minimum vloženého času a chtěla jsem si tu nadstavbu udělat, co kdyby se někdy ten titul hodil.
Neobohatilo mě to, nepřineslo nový pohled na život, nemám kvůli tomu momentálně více peněz - mediální studia. Pravdou ale je, že já v oboru pracuju od 19 let a lidi v oboru koukaj spíš na zkušenosti.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Zofieee píše: Více
Jsou obory, kde je vyžadován u vyšších pozic, takže tě jeho absence kariérně zastaví - ale to platí spíš ve veřejném sektoru. Pokud tam nemíříš, tak jsou víc ceněné praktické znalosti a Bc. většinou stačí. Navíc - pokud bys byla v situaci, že tě absence Mgr. brzdí, tak si ho můžeš kdykoli dodělat. ![]()
Za mě teda jednodušší dodělat hned, klidně přitom už pracovat (většina studentů dnes stejnak pracuje), protože pak při rodině to je těžší. Ale pokud fakt nechceš, tak to není nic nezvratného (jak jsem psala, až budeš potřebovat, doděláš si).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Zofieee Ano, Bc. titul je v oborech, kde je běžné mít Mgr. dost k ničemu a dost lidí si ho pak radši ani neuvádí, protože je tak trochu „pro ostudu“. Jiná věc je to u oborů, kde dřív VŠ nebyla povinná a ten Bc. titul stačí a mají ho všichni, tam to ten pejorativní význam nemá. Vím, že je škola náročná a máš pocit, že nic nestíháš, ale věř, že v pracovním životě zjistíš, že jsi měla ještě spoustu volnosti. Osamostatnit se dá i při studiu, najdi si spolubydlení, brigádu a užívej si studentský výhody, dokud je máš. ten náraz, jak všechno zdraží, moc příjemnej nebyl.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit