Dá se zubařinu studovat při dětech nebo při práci (aspoň zkrácený
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
Pokud se tam vůbec dostaneš, tak je tam mega učení. Prvák např. anatomie.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No hlavně je těžký se tam dostat. Učení samozřejmě taky.
Sestřenice od bývalého se na to připravovala x let a stejně se nedostala. Velmi chytrá holka, mamka doktorka. Tak vystudovala všeobecné.
S dětmi, při práci a s tim že jsi z učení už nejspíš úplně vypadla bych si naději nedělala.
Co dentální hygiena?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
To asi záleží na dosti okolnech a ne jenom na dětech. Jak jsou děti staré? Jaké máte vzdělání teď? Máte vystudovaný alespoň nějaký základ? Protože třeba takové švadleně se těžko bude rozjíždět úplně něco jiného. Pak tu jsou finance. Hlídání dětí. Čas s dětmi který vám začne chybět. A asi spousty dalšího.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Známá vystudovala medicínu se dvěma dětmi, je z ní lékařka. Lehké to nebylo, právě proto, že času na učení je velmi omezené množství. Já jsem ale člověk, co podporuje jakékoli snahy o vzdělání, takže směle do toho. Když to nepůjde, vždycky můžeš skončit a svět se nezboří. Lepší, než litovat, že člověk příležitosti nevyužil.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@JancaS84
Vím, že je tam těžké se dostat. Já bych právě řekla, že všeobecná je těžší - nebo co vím od známých. Dentální hygiena - je to velmi podobné a bylo by to fajn, ale v našem kraji ji dělá kde kdo, tak abych se pak vůbec uplatnila. ![]()
- Citovat
- Upravit
@Ncc1701_new
Já se právě snažím pořád vzdělávat, různé kurzy atak - ale není to ta zubařinu, ale momentální práce, která mě prostě nenaplňuje. ![]()
Zubařina mě prostě láká pořád už těch několik let.
Příspěvek upraven 28.11.25 v 12:07
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše: Více
To asi jde jen prezenčně? Kdyby to bylo kombinovaně, tak ti řeknu, že ano. Jinak děti, práce, denní studium, to bude asi dost masakr. Musela by si mít hodně podporu rodiny a děti by si moc neviděla. Na praxi si člověk bere dovolenou. Je to zátěž pro celou rodinu. Také záleží, kolik dětem je.
- Citovat
- Upravit
@JancaS84 píše: Více
Známí to měl úplně stejně. Taky se roky připravoval na stomatologii. Gympl, vyznamenání, kurzy, knihy… Dostal se ale nedodělal prvák. Přestoupil na lékařskou. Ale jak a kde skončil, netuším.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jedna vec je se tam dostat. Druha vec, ze musis absolvovat dost povinnych predmetu prezencne. Ale znam jednu, co to studuje se trema detma! Sice uz 7. Rok… ale manzel tam dost vydelava penize, tak si to muzou dovolit. Holt nekdy se sny nesplní
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Troufam si rict, ze s detmi a castecnym uvazkem je to neslucitelna predstava.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Moje sestra teď nastoupila do prváku a je go masakr. Ona dost dřela už na střední, je to šikovná a chytrá holka, ale ten objem učiva, co tam je🤷♀️ Přijali asi 60 z nějakých 600 přihlášených, do toho jebteď drtí - chemie, biologie, anatomie - v podstatě jako na všeobecném a k tomu to zubní navíc, poatupně se budou víc profilovat jenom na zubní, ale základy musí mít stejné všichni🤔 žere jí to veškerý volný čas a to je jenom studentka, neumím si to představit ještě dohromady s dětma, domácností a prací, pokud ovšem nejsi nějaký ultra studijní typ, co si materiály jednou přečte a má to v hlavě🤷♀️
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mám mezi přáteli kluka, co začal studovat medicínu až někdy ve 29, práci přitom stíhal (tady dost záleží, co máš za práci - on dělal marketing, takže dost peněz za relativně málo úsilí, plně flexibilní pracovní doba). Ale byl bezdětný - oženil se až pár let po škole. Navíc reálně tu práci doktora moc nedělá, zůstal přednášet na škole, ani atestace nemá, má PhD. On tu medicínu reálně dělat nechtěl, šlo mu o status, a spíš tedy dělá manažera a učí. Paradoxně o rodinu se stará jeho žena, která tu medicínu vystudovala normálně za mlada a vzdala se kariéry..
Takže jemu to (s hvězdičkou) vyšlo.
Jenže ty jsi holka (v tomhle rovnost prostě jen tak nebude), navíc mamina, a asi tu zubařinu chceš fakt dělat. Školu bys se svým zájmem a motivací zvládnout mohla, s podporou rodiny a úpravou práce. Otázka je, jestli se pak uchytíš - máš možnost zainvestovat do ordinace (miliony), nebo: jsi ochotná se přestěhovat s rodinou do nějakého zapomenutého kraje, kde ty podmínky do začátků jsou schůdnější (finanční dotace od města, ale musíš slíbit, že tam třeba 10 let budeš - tj. jsi ochotná svoje děti vychovávat třeba ve vyloučené lokalitě a ovlivnit tak jejich vzdělání a budoucnost)? Jiná možnost moc není - pokud bys tohle měla vyřešené (nebo úplně ideálně, v rodině zubaře před důchodem, co ti přenechá ordinaci), tak bych do toho šla. Jinak by mě to asi spíš odradilo.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Promiň, po několika ročnících všeobecného lékařství ti rovnou řeknu, že si to představuješ jak Hurvínek válku. Možná mít dítě s tím, že se většinu času bude starat otec/prarodiče. Možná práci/brigádu na minimum času. Ta škola ti opravdu nedovolí mít kapacitu na půl jiného života. Leda bys byla totální genius, kterému stačí si učebnice a skripta očima vyfotit a umíš. Spousta cvičení a praktik je prezenčních, čas se spolužáky je taky k nezaplacení. A srovnávat dentální hygienu se stomatologií je jako srovnávat mateřskou školu s gymnáziem.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zdravím.
Dá se prosím zubařinu studovat při dětech nebo při práci - pracovat ve finále nemusím, protože v manželovi mám podporu a zvládne nás uživit sám.
Odjakživa jsem měla sen být zubařkou, ale díky těžké rodinné situace jsem nikdy neměla tu možnost a teď mě to opravdu láká a láká mě to čím dál víc.
Studoval tu někdo takhle v pozdějším věku? Dá se to zvládnout právě i při dětech? Nebo pří zkráceném úvazku v práci? Někdo zkušenosti?
A je zubařinu hodně těžká? Je hodně učení? Bojím se, abych to ve 30ti ještě dávala.
PS. Prosím jen o komentáře lidí, co mají zkušenosti. Nevyžádané rady nepotřebuji. 😊
Příspěvek upraven 28.11.25 v 16:53