Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, je mi 15 let a zdá se mi že nerostu od 13ti jsem vyrostl 3cm mamka měří 149 a táta 180 a já měřím 160 v 15ti letech nějáké rady nebo něco takového? Prosím velice mě má výška trápí, mám bratra který má 192 a druhý bratr má 176 jsem kluk
Příspěvek upraven 23.02.22 v 22:31
Mám spolužáka ze základní školy - malinký, drobný. Vyrostl až na vojně.
Domluv se s rodiči a navštiv doktora.
Zkusím to
Příspěvek upraven 23.02.22 v 22:06
Mámu máš hodně malou, otce průměrného. Čahoun z tebe pravděpodobně nebude no. Zkus se poradit se svým dětským lékařem.
@Anonymus1670 píše:
Takže se s tím mám asi smířit?
Hele nevim, synovci je 13, má asi 150cm, predpoklady, že by nějak moc vyrostl nemá a prej bude brát hormony, takže ještě nebere, kdy mu je maj nasadit netuším.
Tak třeba ještě není pozdě.. Zkus se domluvit s rodičema a at to resi s doktorkou.
@Anonymus1670 píše:
Dobrý den, je mi 15 let a zdá se mi že nerostu od 13ti jsem vyrostl 3cm mamka měří 149 a táta 180 a já měřím 160 v 15ti letech nějáké rady nebo něco takového? Prosím velice mě má výška trápí, mám bratra který má 192 a druhý bratr má píše: Více
160cm je normální výška. Ne každá musí být čahoun. Navíc maminku máš malinkou.
Dívky většinou nejvíc rostou do puberty, tedy do 1. menstruace. Pak se jejich růst zpomalí či zcela zastaví.
Podle výpočtů možné výšky jsi zcela v průměru.
Matka 149 cm, otec 180 cm.
Výpočet pravděpodobné výšky dívky:
149+(180-13)=316, výsledek vydělit dvěma a vyjde ti 158cm. Pokud máš 160cm, jsi zcela v pravděpodobném výsledku.
Příspěvek upraven 23.02.22 v 22:23
@Sunlight515 píše:
Dívky většinou nejvíc rostou do puberty, tedy do 1. menstruace. Pak se jejich růst zpomalí či zcela zastaví.
Moje obě dcery mají 158-160cm. Já mám rovněž 158cm. A nehroutíme se z toho. Má to jednu výhodu - můžeme nakupovat i v dětském odd
No on to nejspis píše kluk a ne holka, bych řekla…
Jinak kluci rostou až do cca 18-19 let, takže je naděje ještě na pár cm
Předpoklady na cahouna nejspíš nemáš no.
@Sunlight515 píše:
Moje obě dcery mají 158-160cm. Já mám rovněž 158cm. A nehroutíme se z toho. Má to jednu výhodu - můžeme nakupovat i v dětském odd
ale on je kluk, tak chápu, že mu 160 nestačí
@stinga píše:
ale on je kluk, tak chápu, že mu 160 nestačí
Na kluka by to bylo opravdu málo. Ale kluci rostou i v pubertě. Spolužák na základce byl menší než já a když jsme se potkali po pár letech v buse, stál na spodní ploše a dotýkal se stropu.
Nicméně ano, pokud se jedná o kluka, je to na konzultaci s dr.
Můj bratr byl vždycky všude nejmenší a vytáhl se až na vojně (tzn. v 18ti letech)..teď má 190cm..můžeš se zeptat u svého obvodního doktora
Běž to probrat s doktorkou. Měla jsem mezi studenty kluka, byl v 9.třídě, 160 určitě ani neměl, říkal, že to řeší u doktora a už byly naplánované injekce. Pak ke mně přestal chodit, tak nevím, jak to dopadlo. Držím palce. ![]()
Ja si myslim, ze na tom neni nic spatneho…
Hold si rostla rychleji a pak se to zastavilo..
a 160 je krasne, Ja mam 175 a co bYch dala mit o par cm mene asi od 15 let uz nerostu..
Soudě dle mého téměř 16 letého syna ještě nemusí být pozdě. 181 cm na prevenci v 15, za poslední půlrok určitě přidal takových 5 cm. Přijde mi, že ještě není u konce.
Poraď se s lékařem. Je otázkou zda to bude chtít řešit - může se stát že ti řekne že 160 cm je norma a bude vymalováno…