Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Doctus nerada bych atb brala zbytečně. Takže teď nevím, ještě když jsem těhotná, co s tím.
Mě to tedy na bakteriální angínu taky nepřijde. Máš k tomu horečky? Rýmu? A bakteriální angína by sama od sebe tak rychle nepolevila. Jaká ATB jsi dostala na tu „angínu“?
Je to špatně vyfocený. Angina je zánět mandlí. Vyfoť pořádně mandle. Já mám anginu teď, jednu mandli mám oteklou, červenou, a hlavně mám na ni obrovské bílé čepy.
@Lucka1111 mám penbene. A myslim si, ze mám možná jen virozu od dcery. Já vůbec nevím, co s tím.
@Anonymní píše:
@mackA159 snazim se, moc to nejde
Viróza. Tohle angína fakt neni…mrkni na net jak vypadá krk při angine.
Jeden penicilin, žádný penicilin. Ale tady mi to přijde zcela zbytečné, navíc v těhotenství. Co pak, až udeří skutečná angína.
Jako včera to bolelo silene, jak když mám strepy v krku. Ale dneska už je to jak když me proste jen bolí v krku a nic víc. Jiny priznaky nemám. Nechci do sebe zbytečně rvat atb, tak si říkám, jestli mám pockat do zítra, co se bude dit, nebo je radši brát 🙈 achjo.
@Doctus píše:
Jeden penicilin, žádný penicilin. Ale tady mi to přijde zcela zbytečné, navíc v těhotenství. Co pak, až udeří skutečná angína.
Jo přesně tohle je angína. Tenhle humus mám v puse já… Zakladatelko zbytečně ATB neber. Při angine sotva polknu, a bolest se stupňuje.
Pokud se s ATB začne do 7 dnů od začátku příznaků bakteriální angíny, považuje se pak léčba za dostačující. Vyčkání do zítřka počká, lokálně to vypadá zcela virově, příznaky k tomu nabádají též.
Třeba v Německu nechají běhat nebohé pacienty s horečkami a jasnými streptokokovými angínami, ale pokud nemají rizikové faktory, tak ATB nedostanou.
@Doctus píše:
Uf au, úplně si pamatuji, když jsem na angíny fakt trpěla. ![]()
Ahoj, dcera ze školky přinesla nějakou virozu, tak od pátku měla teploty, teď je zahleněná a má rýmu.
Já se včera vzbudila s šílenou bolesti v krku, jak kdybych tam měla střep. Nemohla jsem jíst, pít ani mluvit. Teplotu a nic jsem neměla. Byla jsem včera s dcerou u Dr, kvůli jejimu nachlazení, tam Dr nic neshledala, prostě klasická viroza. Poprosila jsem ji, jestli by se nepodivala i do krku mně a popsala tu hroznou bolest v krku. Řekla, že na angínu to nevypadá. Každopádně jsem v 8tt a nechci nic riskovat, mám za sebou dva potraty, tak jsem si dnes zasla ke své obvodní a řekla jsem ji, ze si myslim, ze mám anginu. Ale dnes jsem se citila lépe, sice bolest v krku citim, ale o dost lépe, než včera. Muzu jist, pít i mluvit. Tak se koukla a řekla, že mám počínající anginu. Dostala jsem atb (nechápu, ze vždycky v těhotenství vyfasuju nějakou super nemoc, anginu jsem nikdy nemela). No ale hloda mi v hlavě, proč me ten krk dneska bolí o dost min, proč mi včera dcery doktorka rikala, ze tohle na anginu nevypada. Posílám prilozenou fotku, třeba někdo dokáže posoudit. Koho to pohorsi, tak se teda omlouvam