Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj holky,
na internetu mám vyhlídlého psa, teda fenu vlčáka. Je to taková ťuňta a je z útulku.
Jenže je tu problém. Bydlíme na vesnici v baráku s tchýní ![]()
Ta má všude kytičky a záhonečky a je zle, když jí to někdo zničí. Stačí můj syn, když jí vyškubne kytku.To by snad vraždila ![]()
Takže aby jí v tom lítal takhle velký pes, to by asi nedopadlo dobře.
Vedle na pozemku stavíme RD, ale není to oplocené a zatím se pozemek asi ani plotit nebude. Má cca 3000 m2.
Myslela jsem si, že bychom tam udělali kotec a boudu a slečna by byla tam a brala bych jí na procházku a nebo když budeme venku, tak sní budu na našem pozemku a nebo si jí propašuju domu ![]()
Manžel je ale taky proti. Prý nemám bláznit, prý máme už 2 pesany.Ano,máme 2 jorkšíračky, které jsou nakýblované celý den dole u tchýně. Ráno po vyvenčení jdou dolů a přídou až večer, když se jde spát. Jediné, co s nima užívám, tak je spaní v postely a lítání po veterině. To je jediná moje starost.Jo a platit poplatek za psa.
Prý dalšího psa a takhle velkého to prý ne. Prý tady bude třeba štěkat a bude z toho zle.
Jenže manžel od narození vyrůstal se psema doma a naši zase měli vždy jen vlčáky.
Fakt mě to strašně mrzí. On by se o ní nestaral vůbec. Jen mě mrzí, že já se furt snažim dělat vše možné, aby bylo dobře pro ostatní a když chci jednou, aby někdo něco udělal pro mě, tak jsem se zbláznila ![]()
Hlavně když manžel chtěl novou motorku, tak to bylo v pořádku a on zcela normální. Když jsem mu to vpálila, tak řekl, že je to rozdíl. Jako srovnávat motorku se psem.Ano je. Jenže on něco chtěl, tak si to pořídil a já něco chci a jsem blázen.
Bydlíš s tchýní, pokud ta psa nebude chtít, myslím, že ta debata rovnou končí, až budete mít postaveno a s manželem se domluvíte, měj tam vlčáky třeba 3
. A bylo by mi psa líto, aby byl někde na „samotce“.
A co když pesanda v tom kotci nebude chtít být a bude výt? Já tedy až do doby, než jsem si vzala psa z útulku, jsem netušila, co ještě za problémy může přibýt. bydlíme tedy v bytě, ale řeknu Vám, že jsme si užili opravdu hodně. Dokázala jsem ho částečně převychovat nebo spíš socializovat, ale začátky byli něco. Jenže já jsem si nedokázala představit, že by jsme ho odvezli zpět, tak jsem na něm makala, jak to šlo a do toho chodit do práce, starost o děti, rodinu..byl to mazec. třeba to zní blbě a vím, že všichni psi takový nejsou, ale já bych si už psa z útulku nevzala. A ke tchýni…asi ráda nebude, ale to už víte.
Asi tě nepotěším, ale při tomhle rozhodování by měla být za jedno celá rodina. Pes není motorka, žere to, potřebuje pravidelné venčení, pokud jezdíte na dovolené, potřebuješ hlídání… Pokud s tím manžel nesouhlasí, asi bych netlačila na pilu. Třeba si to rozmyslí za čas, až budete mít oplocený svůj pozemek
.
Máš doma dvě jorkšíračky, tak je nenechávej u tchýně a zatím si užívej alespoň tyhle
.
Hele, já tě chápu. Já také od malička vyrůstala mezi vlčáky a také jsem psa strašně chtěla. Manžel byl proti - máme zahradu, oplocenou, ale je to obrovský závazek na dobrých 15 let. Na dovolenou si ho vzít nemůžeš, pokud ho manžel nechce, ani nebude mít chuť se o něj starat. Co když onemocníš, nebude ti dobře, kdo se o to postará?
Vlčáci jsou nádherná zvířata, chytrá. Tchýně si brala fenku z útulku zhruba před půl rokem, byla hloupoučká, neposlouchala, teď se jí snažím vycepovat, každou chvíli ji hlídám, ale je to obrovská zodpovědnost… Mamka každou chvíli někam cestuje, ví, že psa pohlídám, ale kdyby mě neměla, tak by si ji nebrala.
Zkus dát manželovi čas, třeba časem povolí, ale nedělej mu nic natruc, on více používá rozum než city. Porovnávat psa s motorkou je nesmysl, ale to asi sama víš
![]()
No, to je těžký. Jako tchyni chápu, kort pokud ulítává na svých záhonech. Já osobně mám tedy taky psa(střední velikost) a vím, že až nebude, žádného nechci-vadí mi bobky na zahradě(které i když se uklízí, tak sem tam se prostě něco přehlédne)
Možná má manžel třeba strach, že tak velké zvíře bude problém živit, když nedá motorce benzín tak prostě nejede, když nedáš nažrat bafanovi, tak chcípne.
No, motorku může nechat stát v garáži a může odjed na dovolenou třeba na měsíc, se psem je to také jinak. Pes je starost a v jistých věcech velké omezení
Někomu to to zvíře vynahradí svou láskou jiný to prostě nechce.
No, hele já ulítávám na kočkách-manžel je nesnáší(ale opravdu fest) kocoura jsem si vybrečela až po 6ti letech manželství. A to jsem o kočičce mlela opravdu hodně často
Tak my jsme měli taky vždycky jenom Německé ovčáky, podle mě to jsou nejlepší psi. Naše Ines se zajímala o květiny jenom když byla štěně, teď už jí nezajímají. Problém bude spíše v tom, že je proti tchýně a co víc i manžel. Zkusila bych ho ještě zpracovat. Jestli je tak hodná, co zkusit vzít manžela s tchýní za fenečkou, třeba si je získá.
My teda psa samotného na zahradě nenecháváme, ale spíše kvůli ní, tady se psi dost tráví. A vím od ostatních, že je lepší mít psa v zastřešeném kotci, protože i když má k dispozici sebevětší prostor, stejně bude sedět u dveří a čekat na pána. Takže v tom bych problém neviděla.
A zase tak velcí psi to nejsou, spíš střední, feny mají tak 25kg.
S tchýní by asi problém nebyl, pokud by s tím manžel souhlasil, ale pokud i on je proti…
Když si jí vydupeš a bude štěkat, skočí na malýho a povalí ho k zemi, nebo mu nedejbože něco zničí budeš to mít na talíři denně… Bohužel motorku dá do garáže a nemusí se jí týden věnovat, ale psa musíš denně krmit, venčit…
Na jednu stranu chápu jeho, na druhou stranu i Tebe, ale asi by bylo nejrozumnější počkat až budete mít domeček dostavěný a zkusit to navrhnout později… ![]()
@Dolby Tak pokud chápu správně, tak jste tam tři dospělí a dva z toho psa nechtějí? Pokud ano, myslím, že jsi byla přehlasována a je to důvod nemít psa ![]()
Pokud bydlíš u tchyně a ta řekla NE tak je asi rozhodnuto, pak až budete ve svým a domluvíte se s manželem tak je to jiná teda za předpokladu, že z vašeho pozemku nebude lítat na její a ničit jí záhony… ![]()
Ještě to pořádně promysli, pes, to je v první řadě starost. Budete chtít jet na dovču, bude ti špatně, nedejbože se něco stane v rodině a budeš řešit co s fěňulí plus už máš další dva YT, na kterých to vidíš sama, veterina, krmení, odčervení, poplatky… a to asi nemáš jorky výstavní, takže tě psi stojí opravdu jen ten základ. Fakt chceš mít fenku jen v kotci a brát si jí jen ve chvíli, kdy si na ní uděláš čas? Opravdu nelze srovnávat psa s motorkou. Když bys byla ve svém s manželem, ok, nějak byste to asi udělali ale dokud má váhu i slovo tchyně, ještě bych počkala, ono ti nic neuteče. A píšeš, že i manžel je proti. Já bych taky chtěla do smečky importovat afghána z Ruska, ale prostě teď vím, že pro něj nemám podmínky. Například.
Příspěvek upraven 14.03.13 v 15:35
Pes ovlivní chod celé rodiny. Je potřeba ho venčit, je potřeba se mu věnovat, je potřeba pro něj shánět pečovatele, když se jede byť třeba jen na jedno přespání. Navíc je pes v kotci pro mě chudák, odříznutý od své smečky, nechápající, co provedl, že ho u sebe nechtějí.
A ono když se staráš o zahrádku, máš to tam hezký a pak si tam někdo přivede psa a ten ti to tam poničí, tak pardon, ale to je teda s prominutím na přesdržku. A viděla jsem, co dokázal hodnej pejsek během hodiny udělat s pečlivě udržovaným trávníkem, horší jak krtek…
Mě takhle kdysi manžel taky chodil, že jako viděl takovýho pejsánka, co potřebuje pomoct, měli jsme psy dva a neexistovalo. U nás to ještě bylo tak, že on si na svého psa neudělal pořádně čas ani na výcvik, důslednost se nekonala a chtěl nějakýho pitbulla či co
Píšeš, že tvoji jorkové chodí na celý den k tchýni, nechci se tě dotknout, ale co to vypovídá o tobě a tvém vztahu se psem? Pokud by tě psi respektovali a byla bys opravdu jejich pán, tak je budeš mít nalepený na patách od rána do večera.
Já osobně bych nesnesla, že je ten pes sám někde na pozemku v kotci. co tam bude celý den dělat? sedět a čekat, až ty budeš mít náladu, čas, chuť za ním jít na hodinku ven a pak ji tam zavřít zpátky??? chudák pes!! já vím, žije jich tak spousta, ale proč zničit život dalšímu psovi? podle mě je to sobecké.
Taky jsem chtěla vlčandu z útulku, strašně hodná a zlatá holka. Nakonec si jí vzal kamarád, protože to byl jeden pes z milionu. Doteď mě to mrzí
Takže tě chápu, ale radu nemám. Vzít si ji natajno proti vůli rodiny nebo natruc rodině nebo navzdory nesouhlasu, to je podraz, manžel si taky nepořídí milion blbostí, protože je prostě chce.
Ale soucítím, já se třeba v baráku bojim, jsem často sama a chtěla jsem psa, se kterým se budu cítit bezpečně, což můj tříkilový trpaslíček není.
Měj se a držím palce ![]()
@Baslerinda taky chci import z ruska, ale mám od přítele stop stav
budu muset počkat, ale mám dvě veteránky ![]()
Jednak jsi byla přehlasována. A za druhé moc nechápu, jak si budeš psa užívat, když bude v kotci. A jak si to bude užívat on? Neuznávám držení psa v kotci.