Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, prosím o radu. Dcera téměř 11 měsíců přes minulý víkend prodělala nějakou virózu, asi jí chytla od nás. Měla vyšší teploty kolem 38,5, byla hodně unavená a plačtivá. Pak byl cca 2 dny klid a od včera mi občas zakašle, třeba 10× za celý den. K ránu ucpaný nos, jinak dýchá čistě. Zašli byste před víkendem k lékaři na poslech, zda to nemá na průduškách?
Já bych u takto malého dítěte zašla, přítel mi tvrdí, že to přeháním a jsem zbytečně úzkostná.
Co vy na to?
Návštěva lékaře není procházka podzimním lesem, nedá se vyloučit, že si z chodby / čekárny / ordinace neodnesete něco jiného a možná i mnohem horšího.
10× zakašlat za den není taková hrůza, pokud dítě není dušné.
A ještě menší poznámka k těm obávaným zánětům průdušek - záněty průdušek u dětí jsou vstupně vždy virové, léčba je naprosto stejná jako u jiných virových respiračních infekcí, tedy symptomatická. Ano, mohou se nasadit kortikoidy a Ventolin, zmírní příznaky, zkrátí se délka trvání obtíží, ale bronchitida samotná je samolimitující onemocnění.
ATB se na bronchitidy u dětí nasazují méně často, např. pokud současně při bronchitickém nálezu trvají horečky déle jak 3 dny, případně pokud není adekvátní reakce na kortikoidy a bronchodilatační léky.
Dítě nemám, tak nevím, co je správné, co ne, ale i kdyby bylo správné spíš nejít, tak bych i tak šel. Už jenom proto, že mu může doktor předepsat něco, co dítěti při těch obtížích uleví.
Tak podle zatím dvou reakcí se doporučuje nejít. Dobře. Já bych i tak šel. Úzkostná podle mě nejste. Je to konec konců vaše dítě.
Příspěvek upraven 19.10.23 v 19:12
Nesla bych. Nejspis akorat v cekarne chytite neco horsiho. Ted radi fakt osklive virozy. Kdyz jsme meli ja nebo deti neco na pruduskach, tak to byl fakt osklivy kasel v uplne jine frekvenci. Jakoze treba jednou za 5-10 minut. Pak bych sla, kdyby melo dite problemy dychat-namahave dychalo.
@tevl píše:
Ahoj, prosím o radu. Dcera téměř 11 měsíců přes minulý víkend prodělala nějakou virózu, asi jí chytla od nás. Měla vyšší teploty kolem 38,5, byla hodně unavená a plačtivá. Pak byl cca 2 dny klid a od včera mi občas zakašle, třeba 10× za celý den. K ránu ucpaný nos, jinak dýchá čistě. Zašli byste před víkendem k lékaři na poslech, zda to nemá na průduškách?
Já bych u takto malého dítěte zašla, přítel mi tvrdí, že to přeháním a jsem zbytečně úzkostná.Co vy na to?
Podle kašle bych vážila, zda jít, nebo ne. Ale dala bych běžné produkty z lékárny, vitamíny a pokud smrká a občas kašle, nemyslím si, že je návštěva lékaře nutná
@phdr.jelen píše:Žádný zázrak ti nepředepíše, nebo ne nic, co by většina už neměla doma, nebo to nešlo koupit v první lékárně
Dítě nemám, tak nevím, co je správné, co ne, ale i kdyby bylo správné spíš nejít, tak bych i tak šel. Už jenom proto, že mu může doktor předepsat něco, co dítěti při těch obtížích uleví.
@tevl Šla bych, moje děti v tomto věku vůbec nebyly nemocné, takže já bych chtěla mít jistotu, ze vše OK. Ale chápu, ze kdo už má s nemocným miminkem zkušenosti, by k doktorovi nešel.
@pikola píše: Žádný zázrak ti nepředepíše, nebo ne nic, co by většina už neměla doma, nebo to nešlo koupit v první lékárně
Tak doktor většinou předepisuje léky podle toho, co je pacientovi, a co je tomu dítěti tady nikdo neví, ani kdyby měl dvacet doktorátů z medicíny. Je to její dítě a když s ním jít chce, tak ať jde.
@phdr.jelen píše:
Tak doktor většinou předepisuje léky podle toho, co je pacientovi, a co je tomu dítěti tady nikdo neví, ani kdyby měl dvacet doktorátů z medicíny. Je to její dítě a když s ním jít chce, tak ať jde.
Symptomatická léčba většinou není na předpis.
@Doctus píše:
Symptomatická léčba většinou není na předpis.
A bude to na symptomatickou léčbu? Pravděpodobně asi ano, že? Ale je otázka, jestli se pravděpodobností řídit ve chvíli, kdy má někdo strach o zdraví svého dítěte.
Ale zakladatelka řeší, zda jít, nebo nejít tam, kde se o léčbě rozhodně, a zda není moc úzkostná. Já radím jít a myslím, že není.
@phdr.jelen píše:
Já jen předcházím situacím, kdy zbytečně táhne dítě k lékaři, protože parkrat za den zakašle
dítě se nedusí, nemá hrozný kašel kvůli kterému by nemohlo spát
Já prostě k lékaři chodím, jen když si nevim rady, což většina dětských nemoci není. Pak tam sedím tři hodiny, protože půlka matek je tam s kašlem a prvním dnem teploty 38
@phdr.jelen píše:
A bude to na symptomatickou léčbu? Pravděpodobně asi ano, že? Ale je otázka, jestli se pravděpodobností řídit ve chvíli, kdy má někdo strach o zdraví svého dítěte.
Ale zakladatelka řeší, zda jít, nebo nejít tam, kde se o léčbě rozhodně, a zda není moc úzkostná. Já radím jít a myslím, že není.
Na symptomatickou léčbu to bude určitě. Ale nechť tam zakladatelka jde, příští týden tam možná půjde ještě jednou a dostane třeba ATB. Kdo chce kam, pomozme mu tam.
@pikola píše:
Já jen předcházím situacím, kdy zbytečně táhne dítě k lékaři, protože parkrat za den zakašledítě se nedusí, nemá hrozný kašel kvůli kterému by nemohlo spát
Já prostě k lékaři chodím, jen když si nevim rady, což většina dětských nemoci není. Pak tam sedím tři hodiny, protože půlka matek je tam s kašlem a prvním dnem teploty píše: Více
No jo, ale vy nejste zakladatelka. Ale uklidnění se jí možná dostane.
Mně přijde divný, že dítě má teplotu, pak dva dny nic a najednou kašel.
@phdr.jelen píše:
No jo, ale vy nejste zakladatelka. Ale uklidnění se jí možná dostane.Mně přijde divný, že dítě má teplotu, pak dva dny nic a najednou kašel.
Tak většinou je první teplota a pak z toho něco vyleze
kolik máš dětí?