Je to na lékaře?

1418
19.10.23 19:00

Je to na lékaře?

Ahoj, prosím o radu. Dcera téměř 11 měsíců přes minulý víkend prodělala nějakou virózu, asi jí chytla od nás. Měla vyšší teploty kolem 38,5, byla hodně unavená a plačtivá. Pak byl cca 2 dny klid a od včera mi občas zakašle, třeba 10× za celý den. K ránu ucpaný nos, jinak dýchá čistě. Zašli byste před víkendem k lékaři na poslech, zda to nemá na průduškách?
Já bych u takto malého dítěte zašla, přítel mi tvrdí, že to přeháním a jsem zbytečně úzkostná.

Co vy na to?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
35798
19.10.23 19:09

Ne :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9742
19.10.23 19:10

Návštěva lékaře není procházka podzimním lesem, nedá se vyloučit, že si z chodby / čekárny / ordinace neodnesete něco jiného a možná i mnohem horšího.

10× zakašlat za den není taková hrůza, pokud dítě není dušné.

A ještě menší poznámka k těm obávaným zánětům průdušek - záněty průdušek u dětí jsou vstupně vždy virové, léčba je naprosto stejná jako u jiných virových respiračních infekcí, tedy symptomatická. Ano, mohou se nasadit kortikoidy a Ventolin, zmírní příznaky, zkrátí se délka trvání obtíží, ale bronchitida samotná je samolimitující onemocnění.

ATB se na bronchitidy u dětí nasazují méně často, např. pokud současně při bronchitickém nálezu trvají horečky déle jak 3 dny, případně pokud není adekvátní reakce na kortikoidy a bronchodilatační léky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
phdr.jelen
19.10.23 19:11

Dítě nemám, tak nevím, co je správné, co ne, ale i kdyby bylo správné spíš nejít, tak bych i tak šel. Už jenom proto, že mu může doktor předepsat něco, co dítěti při těch obtížích uleví.
Tak podle zatím dvou reakcí se doporučuje nejít. Dobře. Já bych i tak šel. Úzkostná podle mě nejste. Je to konec konců vaše dítě.

Příspěvek upraven 19.10.23 v 19:12

• Citovat
  • Upravit
22557

Nesla bych. Nejspis akorat v cekarne chytite neco horsiho. Ted radi fakt osklive virozy. Kdyz jsme meli ja nebo deti neco na pruduskach, tak to byl fakt osklivy kasel v uplne jine frekvenci. Jakoze treba jednou za 5-10 minut. Pak bych sla, kdyby melo dite problemy dychat-namahave dychalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16339
@tevl píše:
Ahoj, prosím o radu. Dcera téměř 11 měsíců přes minulý víkend prodělala nějakou virózu, asi jí chytla od nás. Měla vyšší teploty kolem 38,5, byla hodně unavená a plačtivá. Pak byl cca 2 dny klid a od včera mi občas zakašle, třeba 10× za celý den. K ránu ucpaný nos, jinak dýchá čistě. Zašli byste před víkendem k lékaři na poslech, zda to nemá na průduškách?
Já bych u takto malého dítěte zašla, přítel mi tvrdí, že to přeháním a jsem zbytečně úzkostná.Co vy na to?

Podle kašle bych vážila, zda jít, nebo ne. Ale dala bych běžné produkty z lékárny, vitamíny a pokud smrká a občas kašle, nemyslím si, že je návštěva lékaře nutná

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35798
19.10.23 19:13
@phdr.jelen píše:
Dítě nemám, tak nevím, co je správné, co ne, ale i kdyby bylo správné spíš nejít, tak bych i tak šel. Už jenom proto, že mu může doktor předepsat něco, co dítěti při těch obtížích uleví.
Žádný zázrak ti nepředepíše, nebo ne nic, co by většina už neměla doma, nebo to nešlo koupit v první lékárně :nevim:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15275
19.10.23 19:15

@tevl Šla bych, moje děti v tomto věku vůbec nebyly nemocné, takže já bych chtěla mít jistotu, ze vše OK. Ale chápu, ze kdo už má s nemocným miminkem zkušenosti, by k doktorovi nešel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
phdr.jelen
19.10.23 19:24
@pikola píše: Žádný zázrak ti nepředepíše, nebo ne nic, co by většina už neměla doma, nebo to nešlo koupit v první lékárně :nevim:

Tak doktor většinou předepisuje léky podle toho, co je pacientovi, a co je tomu dítěti tady nikdo neví, ani kdyby měl dvacet doktorátů z medicíny. Je to její dítě a když s ním jít chce, tak ať jde.

• Citovat
  • Upravit
9742
19.10.23 19:28
@phdr.jelen píše:
Tak doktor většinou předepisuje léky podle toho, co je pacientovi, a co je tomu dítěti tady nikdo neví, ani kdyby měl dvacet doktorátů z medicíny. Je to její dítě a když s ním jít chce, tak ať jde.

Symptomatická léčba většinou není na předpis.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
phdr.jelen
19.10.23 19:32
@Doctus píše:
Symptomatická léčba většinou není na předpis.

A bude to na symptomatickou léčbu? Pravděpodobně asi ano, že? Ale je otázka, jestli se pravděpodobností řídit ve chvíli, kdy má někdo strach o zdraví svého dítěte.
Ale zakladatelka řeší, zda jít, nebo nejít tam, kde se o léčbě rozhodně, a zda není moc úzkostná. Já radím jít a myslím, že není.

• Citovat
  • Upravit
35798
19.10.23 19:33
@phdr.jelen píše:
Tak doktor většinou předepisuje léky podle toho, co je pacientovi, a co je tomu dítěti tady nikdo neví, ani kdyby měl dvacet doktorátů z medicíny. Je to její dítě a když s ním jít chce, tak ať jde.

Já jen předcházím situacím, kdy zbytečně táhne dítě k lékaři, protože parkrat za den zakašle :nevim: dítě se nedusí, nemá hrozný kašel kvůli kterému by nemohlo spát :nevim: Já prostě k lékaři chodím, jen když si nevim rady, což většina dětských nemoci není. Pak tam sedím tři hodiny, protože půlka matek je tam s kašlem a prvním dnem teploty 38

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9742
19.10.23 19:39
@phdr.jelen píše:
A bude to na symptomatickou léčbu? Pravděpodobně asi ano, že? Ale je otázka, jestli se pravděpodobností řídit ve chvíli, kdy má někdo strach o zdraví svého dítěte.
Ale zakladatelka řeší, zda jít, nebo nejít tam, kde se o léčbě rozhodně, a zda není moc úzkostná. Já radím jít a myslím, že není.

Na symptomatickou léčbu to bude určitě. Ale nechť tam zakladatelka jde, příští týden tam možná půjde ještě jednou a dostane třeba ATB. Kdo chce kam, pomozme mu tam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
phdr.jelen
19.10.23 19:41
@pikola píše:
Já jen předcházím situacím, kdy zbytečně táhne dítě k lékaři, protože parkrat za den zakašle :nevim: dítě se nedusí, nemá hrozný kašel kvůli kterému by nemohlo spát :nevim: Já prostě k lékaři chodím, jen když si nevim rady, což většina dětských nemoci není. Pak tam sedím tři hodiny, protože půlka matek je tam s kašlem a prvním dnem teploty píše: Více

No jo, ale vy nejste zakladatelka. Ale uklidnění se jí možná dostane.

Mně přijde divný, že dítě má teplotu, pak dva dny nic a najednou kašel.

• Citovat
  • Upravit
35798
19.10.23 19:42
@phdr.jelen píše:
No jo, ale vy nejste zakladatelka. Ale uklidnění se jí možná dostane.Mně přijde divný, že dítě má teplotu, pak dva dny nic a najednou kašel.

Tak většinou je první teplota a pak z toho něco vyleze :nevim: kolik máš dětí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí