Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý večer, prosím o radu.
Můj čtyřměsíční syn měl zhruba od 3 týdnů na tvářích pupínky, myslela jsem, že je to to dětské akné, někdy to měl víc, jindy vůbec. Když se mu to objevilo, namazala jsem Excipialem a do 2 dnů to bylo lepší, nebo úplně ok.
Ale nyní se mu to objevilo opět na tvářích a ani po namazání to nemizí, už cca 5 dní. Do toho se mu objevil jakýsi ekzém po tělíčku, na loktech, na holeních a dnes už i na zádech.
Bojím se, že to je atopák
My nikdo v rodině ekzematik nejsme, ani netrpíme žádnými alergiemi.
Kojím, ale nejím nic, co jsem nejedla už dříve
Příkrmy zatím nevedeme.
Peru pořád ve stejném prášku, aviváž nepoužívám.
Co by to mohlo být? Poradíte, setkala jste se s tím některá?
Samozřejmě se s ním chystám na kožní, ale tento týden tam nikdo není a potřebuji vědět, zda tím Excipialem spíš neškodím, nebo jestli nemám mazat něčím jiným, třeba Imazolem…A taky jak s koupáním, je zvyklý se koupat každý večer, miluje vodu…
Všem díky za postřehy a rady ![]()
Nejsem doktor, ale tohle mi na atopák nepřijde. Já na něj trpím odmala, objevuje se striktně ekzém na kolenou a loktech, ne takovýhle výsev po celém těle. Šestou nemoc už měl?
@Icestar neměl,ale nejsou k ní i horečky?
Jinak mi přijde už 3 dny takový víc nervozní, možná ho to i svědí..Takže to na atopák nevypadá? To by se mi celkem ulevilo…Je to tedy focené po koupání, to mu to vždy lehce zčervená a pak to zase mírně vybledne, ale znatelné je to stále.
@weyky Horečka přijde až po ekzému u šesté nemoci. Hele jak říkám, doktor nejsem, ale přijde mi to spíš na alergickou reakci ![]()
@weyky můj syn měl něco podobného + v kožních zahybech do ruda, diagnóza zněla atopicky ekzem…
zkus koupat jen třeba obden, žádné mýdlo, zkus vykoupat v odvaru z repiku nebo z ovesných vloček. Hodně promazat - indulona, olivac z lekarny, kokosový olej.. Imazol spíše vysusuje.
To na těch tvářích mohlo být dětské akné.
Pokud je nervozní, možná ho to opravdu svědí.
Zkus ho promazat, něčím hodně mastným, ono to atopáku pomůže. Pokud Ti přijde, že mu to ulevilo, tak to asi bude nějaká forma atopáku.
Podle fotek měla dcera něco podobného a diagnóza atopická pokožka.
Promazávání pomáhá.
Indulona modrá pomáhá.
Ok, zkusím u indulonu modrou, tím nic snad nezkazím…
Na těch tvářích to měl již dříve, ale na tom tělíčku je to takové jiné. Jsou to spíš fleky z droboučkých pupínků, hrubší a po koupeli do červena ![]()
@Icestar píše:
Nejsem doktor, ale tohle mi na atopák nepřijde. Já na něj trpím odmala, objevuje se striktně ekzém na kolenou a loktech, ne takovýhle výsev po celém těle. Šestou nemoc už měl?
To jen u Tebe nebo to víš jistě, že AE je jen tam? Tchán AE má a drbe celé tělo.
Toto přesně sedí na projev AE dcery:
Kojenecká forma atopického ekzému.
U kojenců se objevuje atopický ekzém přibližně kolem 3. měsíce. Začíná obvykle na tvářích, bradě a čele, pak se rozšiřuje na celou hlavu, ruce, nohy a tělo. Kůže je červená, na postižených místech se objevují drobné pupínky a puchýřky. Silné svědění bývá příčinou neklidu dítěte, špatného spánku a pláče. Škrábáním si dítě zanáší do kůže infekci, která pak mokvá. K maximálnímu zhoršení dochází u kojenců kolem 10. měsíce, kdy se začínají pohybovat a potit. Zhoršení vyvolává i prořezávání zoubků, očkování, nebo různá dětská onemocnění. Vyvolávacími faktory jsou také potravinové alergeny, např. kravské mléko, citrusové plody, kakao a jiné. Průběh kojeneckého ekzému je u každého individuální a zcela nepravidelný. V některých případech kolem druhého roku vymizí. U starších dětí a batolat se ložiska ekzému přesouvají do loketních a podkoleních jamek, do ohybů, na hřbety rukou a nohou a na krk. Kůže bývá suchá, šupinatá a s jizvičkami po škrábání. V období klidu je kůže zhrublá a bledší. V pubertě ekzém u většiny ustává.
Neni to u seste nemoci naopak? Nejdriv par dni vysoka horecka a pak se objevi vyrazka? ![]()
@Icestar píše:
@weyky Horečka přijde až po ekzému u šesté nemoci. Hele jak říkám, doktor nejsem, ale přijde mi to spíš na alergickou reakci
Naopak. Prvně horečky, pak vyrážka.
Jak píšou holky, modrá indulona je super.
Podobne jsme meli…hlavne na zadickach a rukou…3 dny teploty…sesta nemoc nam byla recena…podavali jsme fenistil kapky a za dva dny bylo po vyrazce a zatim jsme ji nemeli id te doby…
@bublinek malej měl nejprve tváře, potom lokty, pak holeně a dnes i záda
Zoubky se mu možná také brzy budou prořezávat, strašně slintá a vše si cpe do pusinky, ale to dělá už cca měsíc. Očkování má za sebou již druhé, reakce bezprostřední, vždy jen teplota.
@weyky ja bych rekla, ze je to spis nejaka reakce na jidlo…mne se takhle osypal, kdyz jsem jedla rajcata nebo cokoli z rajcat (rajskou atd.), ale casem to preslo..ale promazavali jsme furt