Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Dobrý den,
už měsíc pokašlávám, byla jsem 2× u dr, jednou atb, podruhe crp málo, takze lezet, pitny rezim atd. Bolet v krku mě za ten měsíc nepřestalo a pokašlávám/ popotahuju z krku 24/7. Dneska jsem se byla podívat do krku a přijdou mi mandle nateklé a čepy. Nechci zase lézt k dr, pokud to nebude akutní. Myslíte, že to je angína?
Zdravě to opravdu podle fotky nevypadá, ale na druhou stranu… ani čepy na mandlích nemusí nutně ukazovat na angínu.
@Černá Madonna píše:
Zdravě to opravdu podle fotky nevypadá, ale na druhou stranu… ani čepy na mandlích nemusí nutně ukazovat na angínu.
Děkuji za odpověď. Já jsem si taky dost nejistá. Od poslední angíny, co jsem měla asi v 10 letech jsem čepy nikdy nevypozorovala. Tak jsem zmatená a nechci zase zbytečně k dr
@teza001 píše:
Děkuji za odpověď. Já jsem si taky dost nejistá. Od poslední angíny, co jsem měla asi v 10 letech jsem čepy nikdy nevypozorovala. Tak jsem zmatená a nechci zase zbytečně k dr
Záleží, jak se celkově cítíš, jestli máš bolest při polykání, jsi unavená, nemáš chuť k jídlu…
Je to na tvém uvážení, zda jít k lékaři nebo se léčit sama doma.
Atb uz jsi mela, nezabralo, takze viroza a imunita evidentne nestiha.
Chtelo by to podporit vsemi zpusoby - cecko, decko, zinek, antioxidanty, zelenina, ovoce, med, hodne spat…klasika.
@Lucie_Sx nejak jsem nedoplnila, ze antibiotika proběhli před měsícem a půl. Takže se bojim, aby se to nerozjelo. Ja tam dojdu na CRP
@teza001 Ahoj, ukázková angína toto není. Čepy na mandlích jsou takové bílé cucky, jako kdyby se ti tam usadily drobky z rohlíku, tohle je podrážděný krk.
Neměnila jsi něco doma? Prací prášek, nebo aviváž, nebo parfém/krém, nezapaluješ si nově slíčky, nebo nemáš nový difuzer? Nového mazlíčka, nebo kytku? Projdi si byt, zda v tomto vlhkém období ti někde neraší plísen, nebo nevlhnou stěny…?
Nemusí to být nemoc, ale třeba alergická reakce na něco…
@teza001 píše:
@Lucie_Sx nejak jsem nedoplnila, ze antibiotika proběhli před měsícem a půl. Takže se bojim, aby se to nerozjelo. Ja tam dojdu na CRP
Pokud jsi měla před měsícem a půl ATB, tak bych další nervala. Začni brát probiotika - zdravá střeva jsou základ, a porad se s lékařem na suplementaci vitamínů. Klasika u žen i mimo těhotenství je listovka, hořčík, zinek, c+d, a poslední dobou se hodně mluví o selenu. Já třeba v zimě jedu na zázvoru - odštavený. Ted se prodává v lidlu zázvorka v plechu, 150ml a fakt píše.
Nebo odstavnuj doma. Co se týká citrusů - je otázka zda ano nebo ne, protože citrusy silně ochlazují, což u nalomené imunity, nooo… Zda není lepší pořádný vývar právě se zahřívací substancí = zázvor, chilly paprička.
Necetla jsem celou doskusi, ten bily pupinek, nejde to sundat spachtlickou, nejsou to,,mandlove kameny”? Takove usazeniny z jidla… Myslim, ze pri nemoci se i vice tvori…
Ja mam cepy na mandlich pri kazde viroze
Takze z nich bych nic neusuzovala.
@Petája píše:
Necetla jsem celou doskusi, ten bily pupinek, nejde to sundat spachtlickou, nejsou to,,mandlove kameny”? Takove usazeniny z jidla… Myslim, ze pri nemoci se i vice tvori…
Ty se odborne nazyvaji cepy. Vetsinou to nejsou usazeniny z jidla, ale prave se tvori pri boji tela s viry/bakteriemi. Ja je mivam pri kazde viroze, takze jen z jejich pritomnosti nelze nic usuzovat.
@teza001 píše:
Vyssi CRP muzes mit i pri viroze.
Prave brat opakovane atb je nesmysl, protoze je doberes a oslabena imunita na sliznice klidne pusti novou davku breber.
Cesta je pres podporu imunity.
Mandlove kameny jsou takovy hezky indikator toho, ze imunita nestiha.