Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Anonymní píše:
Zdravím, chtela bych se poradit. Mame doma dva kocoury, kanadský sphynx, oba kastrovani. Jeden má 3 a druhy 4. Jde o to, ze jsem otěhotněla a naši kocouri, které mame necelý rok byly naposled ockovani jako koťata..chtela bych je nechat přeočkovat, jen nevim, na co vše se musí očkovat, aby to bylo pro dítě co nejbezpečnější? Jestli stačí jen nějaká základní vakcina..Dekuji. Prosím o anonym, mam tady zname a ještě nikdo neví, ze jsem tehotna.
A zvednou telefon a zeptat se přímo vašeho veterináře by nešlo?
@Anonymní píše:
Zdravím, chtela bych se poradit. Mame doma dva kocoury, kanadský sphynx, oba kastrovani. Jeden má 3 a druhy 4. Jde o to, ze jsem otěhotněla a naši kocouri, které mame necelý rok byly naposled ockovani jako koťata..chtela bych je nechat přeočkovat, jen nevim, na co vše se musí očkovat, aby to bylo pro dítě co nejbezpečnější? Jestli stačí jen nějaká základní vakcina..Dekuji. Prosím o anonym, mam tady zname a ještě nikdo neví, ze jsem tehotna.
Prostě zajít k vet. oni vědí, na co naočkovat, vzhledem k tomu, že kočky byly očkovaný jako kotata, tak to bude zase jako od začátku - nějaká kombinovaná vakc…, u které se bude muset jít na přeočkování. A ty se bojíš nemoci od kocourů? Kocouři budou asi doma, ne? nebudou to venkovní kočky, které by domů něco přinesly… Já mám doma taky kočky, obě venkovní, a i když přeočkovaný, tak stejně od té doby co jsem těhu, jsem s nima omezila kontakt..
Tobe se narodi kocka, ze resis, jake kocici nemoci by mohlo mlade chytnout…?
Tak pokud jsou kocouři jen doma, tak moc šancí chytnout nějakou kočičí nemoc nemají a pokud ano, není důvod, proč by to chytalo mimino
Nicméně je vem jednoduše na veterinu, poradí, co dát a co je zbytečné.
Cokoliv na co se kočky očkují, tak není přenosné na lidi (vzteklinu nepočítám). Mnohem důležitější je odčervovat a dodržovat hygienu při uklizení záchodů.
@Anonymní píše:
Zvedla bych telefon a volala veterinu.
Nevím jak je to u koček, ale máme psa a ten má některá očkování povinná, má takovou svou servisní knížku, aby byl přehled, co, kdy a co je třeba obnovit. Musí se to hlídat.
Předpokládám, že kočky jsou jen doma. Takže je teď očkovat jen kvůli tomu, že jsi těhotná asi nemá moc smysl. Očkování je spíš pro ochranu kočky a ne lidí.
Nic z toho, na co se kočky běžně ockuji není přenosné na mimino/lidi. Jedinou výjimkou je vzteklina, ale pokud jsou 100% indoor, tak nemají šanci ji chytit. Pro klid duše je odčervete (nebo nechte udělat koprologii).
Pokud jsou jen doma tak bych se na ocko vyprdla. A to ockuji o kralika, ale tam je to jine. Nutne je pravidelne odcerveni.
Pokud jsou kočky jen doma a nežerou syrové maso, řada vetrinářů je naočkuje jednou jako kotě a pak už ne. Není taky důvod. A pokud sem tam něco tajně sežerou (nějaké zbytky v kuchyni), tak v období těhotenství bych akorát pověřila jiného člena rodiny, aby čistil kočičí záchod, kvůli toxoplazmoze.
@Nefesh ockovani nesouvisi s jedenim syroveho masa
a je doporuceno naockovat aspon 3×!
Rozhodne bych kocky odcervila, verim ze na to aby pani od nich chytla toxo, tak takovy cunatko snad neni ![]()
@Xmichaelah to je možný, měla jsem kočku jen v zahraničí a tam, kde jsem byla veterinář jen odčervil, ale už nic neočkoval, že když je domácí a nežere syrové maso, tak není třeba.
Ohledně toxo nejde o to, jestli je paní čuňátko nebo ne. K infikování stačí jen vyčistit kočičí záchod, kde se zvýří drobné částečky z trusu kočky, který může obsahovat cysty, které se pak na vzduchu stávají infekční.
Zdravá dospělá kočka oocysty toxoplazmy nevylučuje. Navíc ty potrebujou cca 3 dny na vzduchu, aby dozrály a staly se infekční. Ockovani ani běžné odčervení na toxpolazmu neúčinkuje.
Základní očkování bych jim dopřála, i když jsou doma a hlavně pravidelné odčervení. Vzteklinu bych neřešila, jednak nechodí ven, druhák ta je u nás už vymýcená.