Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj vsem, nemate nektera z vas zkusenost, jak je to s hormony, kdyz mate pouze jeden vajecnik? Muzu byt tzv. jednou nohou v prechodu?
Je mi 34, mam jedno rocni dite a uz pred tehu jsem zacala z niceho nic nabirat a ted se me drzi cca 15 kg navic a nejdou dolu, taky horsi spani, nocni poceni a buzeni se… nadhera
Diky za tipy ![]()
Tak pokud ten jeden vaječník nebude pořádně fungovat, tak samozřejmě můžeš. Ale v aprosté většině případů většině ženských funguje celkem normálně a není to tak, že dva vaječníky = dvojnásobek hormonů a ten jeden se dřív vyčerpá nebo tak něco, prostě plně převezme funkci druhého. Štítnou žlázu máš vyšetřenou? Jinak se samozřejmě můžeš domluvit na gynekologii, ať ti naberou hormoální profil, AMH a podobně a uvidíš.
@ugluk diky za info, ja prave myslela, ze jeden vajecnik = pulka hormonu. Stitnou zlazu mam prave v pohode. Tenkrat po vyjmuti vajecniku jsem mela rozhazenou ms, tak mi tehdejsi dr nasadila orgametril - synteticky progesteron, a to pomohlo i psychicky. Od te doby jsem nebrala nic a zacinam pocitovat znamky predcasne menopauzy. Ten hormonalni profil zkusim na gynde a uvidim ![]()
Je tu nektera z vas, co ma jeden vajecnik a je na hormonalni substituci?
@Rosaliia hodně laicky - normálně dozrává na obou vaječnících spousta folikulů, ale postupně se z jednoho stává dominantní, ten produkuje nejvíc hormonů a ostatní se toho cyklu příliš neúčastní. Normálně se vaječníky střídají (ne nutně pravidelně), ale funfuje hlavně ten jeden. Progesteron po ovulaci produkuje žluté tělísko po tom prasklém folikulu. A když je vaječník jen jeden, holt převezme funkci za oba, prostě ten dominantní folikul je pořád na té jedné straně, ale pořád produkuje hormony a po ovulaci progesteron.
Já měla jeden vječník výrazně aktivnější než druhý, ale když mi ho sebrali, ten slabší se vzmátořil a cykly byly pořád stejně pravidelné, ovulační. U mě je teda pravda, že máme v rodině dost předčasný přechod a navíc jsem měla tunu jiných problémů, takže už mi s blížící se čtyřicítkou začaly cykly haprovat, ale takové problémy, co popisuješ, jsem teda neměla. A pak sem z toho zázračně otěhotněla
Teď zatím kojím a cyklus ještě nenaskočil, tak uvidíme.