Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Uvítám i nápady a recepty na domácí kosmetiku! Krémy, oleje do koupele, soli. Jen už je asi po bylinkách… ![]()
Skvělá diskuze, možná bych taky něco vyzkoušela
Já jsem loni dělala pečený čaj, jedna várka se povedla, ale do druhé jsem dala pomeranč a bylo to kvůli němu hořké, takže na to pozor.
@kklarysek Zaujal mě ten svařákový cukr, hodila bys prosím recept? Díky
Já budu dělat perníkové chaloupky. Prvně jsem přemýšlela o celém perníkovém betlému, ale to bych nestihla. Už mám doma připravené fotoknížky a k tomu ještě chci ty chaloupky. ![]()
@Kapaz Pomerančový olej: na 1 láhev (250 ml)
2 pomeranče
250 ml olivového oleje
3 hvězdičky badyánu
4 tobolky kardamomu
1/2 lžičky celého černého pepře
1 vanilkový lusk
Z pomerančů seřízněte tenkou vrstvu kůry bez bílé slupky. Vložte ji do kastrolu a na sporáku nasucho nahřejte. Když začne vonět, zalijte olejem a odstavte. Přidejte ostatní koření kromě vanilky a nechte zvolna chladnout.
Do láhve vložte vanilkový lusk, přilijte olej s kořením, ale už bez pomerančové kůry, a nechte alespoň týden macerovat na temném chladném místě.
@Žižule Svařákový cukr: na jednu skleničku (250 g)
50 ml šťávy z černého rybízu
4 hřebíčky
2 badyány
malý svitek skořice
3 plátky pomerančové kůry
250 g cukru krupice
Do rendlíku nalijte rybízovou šťávu a přidejte koření s pomerančovou kůrou. Společně přiveďte k varu a za stálého míchání zvolna vařte asi 8 minut. Odstavte z ohně, vyndejte kůru a pak vmíchejte cukr.
Horkou hmotu nalijte na plech vyložený pečicím papírem a nechte vystydnout. Pokud vychladlý cukr není křehký tak, aby šel jednoduše lámat, dejte ho dosušit do trouby vyhřáté na 100C. Pak nechte vychladnout.
Studený, křehký cukr nejprve nalámejte na menší kusy a potom v hmoždíři nebo mixéru po částech i s kořením rozdrťte na požadovanou jemnost.
Minulý rok jsem k dárkům dávala tohle a sklidilo to úspěch. Není to tedy přímo k jídlu, ale také to pak ušetří čas
http://www.apetitonline.cz/…muffiny.html
Z kosmetiky třeba mýdlo (návod např. tady: http://www. brydova. cz/techniky/7-techniky/71-odlevani-mydel)? Jsou tam různé návody i recepty, tak mrkni ![]()
@Zola Mýdla dělám pravidelně, je to jednoduché a hodně se to líbí ![]()